Den snabba förvandlingen

Nahar i mål som segrare i Elitloppet. Bara några timmar senare inleddes förvandlingen av Solvalla, från travbana till racerbana. Från gnäggande till motorvrål, men ändå hästkrafter.
Bara några få timmar efter att bröderna Sedins häst hade vunnit Elitloppet rullade lastbilar med fyllnadsmassor in på Solvalla. En 1250 meter lång racerbana ska nu skapas.


Den 7-8 juni är det dags igen för den svenska racingeliten att ta plats när STCC Semcon Race avgörs. Fjolårets lyckade premiär får en fortsättning.

- Det är lättare eftersom vi gjorde jobbet förra året, säger Peter Rinaldo, platsansvarig från Berg & Väg Maskin som berättar att fyllnadsmassor och betongbarriärer redan finns på plats efter STCC-finalen 2012.

Nu vet vi

- Nu har vi har också all data från fjolårsbygget i datorerna så killarna som kör maskinerna vet precis hur det ska se ut.

Erfarenheterna från fjolåret ska också resultera i ett bättre underlag att köra på. Förra året var banan väldigt hal.

- Vi bygger ju normalt vägar och efter fjolåret vet vi bättre vilka krav som ställs  på en racerbana, säger Peter.

Banan mycket bättre 

- Banan blir nu klar en vecka tidigare i år vilket innebär att den kan användas veckan fram till tävlingen. Då kommer den inte att vara lika hal när det är tävlingsdags och asfalten får också ligga till sig vilket minskar risken för att det ska släppa.

En duk läggs ut i kurvorna innan 5000 ton fyllningsgrus körs in och jämnar ut höjdnivåerna i kurvorna. Asfalten läggs sedan direkt på travbanan medan kantlinjer och startrutor målas för att markera banan.

Det mobila säkerhetsmaterialet består av betongbarriärerna, säkerhetsstaket och så kallade Tecpro, ett alternativ till däckbarriärer, som är klassificerade att klara hastigheter över 300 km/h och används av Formel 1. Benny Fredriksson och Christer Eriksson, far och son från Göteborg ansvarar för att få barriärerna på plats.

Rivningen tar 36 timmar

- Vi mäter upp var betongblocken ska stå och var alla säkerhetsutgångar ska finnas, säger Christer.

- Det är tidspress på de här arrangemangen men vi har gjort det några gånger förr, bland annat i Göteborg och Östersund, säger Benny. Det är kul att vara här.

Att återställa travbanan tar 36 timmar. Asfalt fräser man bort och grusmassorna plockas upp och körs iväg  – Solvalla är travbana igen. Asfalten används sedan i det svenska vägnätet som fyllnadsmassa vid reparationer.

Fakta

20 000 kvm asfalt, 5000 kubikmeter grus, drygt 3000 meter betongbarriär – det är bara en liten del av allt det som ska på plats för att Sveriges främsta travarena ska förvandlas till racerbana på 1250 meter för 24 timmar.

Anläggnings och asfaltarbetet utförs av av PEAB. 2012 skede förvandlingen på endast 120 timmar. I år går det fortare.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.