Nu slår Tele2 Arena upp dörrarna

Här ska de samsas, Henrik Kindlund, vd Hammarby Fotboll och Daniel Malmgren, marknadsansvarig Djurgården Fotboll. Och inte bara de två, utan också fansen, spelarna, ledarna och klubbarna. Tele2 Arena slår nu upp dörrarna.
Notera, överdelen av Tele2 Arena är större än underdelen. Foto: Erik Mårtensson, Scanpix


Två framträdande klubbar på en och samma arena.

Det innebär en viss anspänning om än inte oöverkomlig.

Hammarby först ut...

Det har varit diverse tugg och fejd, inte minst på hemsidor och diverse forum. Nu kommer verkligheten och med den, ja, vad då?

I går när det var en ny pressvisning och då umgicks alla, från såväl Djurgården som Hammarby, som allra bästa polare i alla fall.

Till saken hör att Hammarby blir först ut i och med mötet med Örgryte på lördag medan Djurgården dagen efter tar emot IFK Norrköping.
Bygget av Tele2 Arena har tagit sin lilla tid och dragit ut på tiden. Byggjobbarna sliter in i det sista för att få ihop det, inte minst med att montera alla stolar.

Lätt att ta sig dit

Det blir en späckad premiärvecka.

Arenan, med plats för 40 000 besökare beroende på evenemang, gör Ericsson Globe, Hovet, Annexet och attraktionen SkyView sällskap i Globenområdet. Tillsammans kommer arenorna att stå värd för cirka 350 evenemang per år, som det heter på förhand.

Utan tvärgående balkar och jumbotron kommer besökarna när det 7 000 kvadratmeter stora taket öppnas få känslan av att befinna sig i en utomhusarena, samtidigt som de sitter skyddade mot väder och vind.

IA har satt betyg

Närhet är något som präglar hela arenan – på långsidan sitter åskådare med platser på första raden endast sex meter från sidlinjen. Och närheten blir tydlig även när besökarna ska ta sig till evenemangen.

Idrottens Affärer har tidigare gjort ett grundligt studiebesök och du kan läsa mera om betyget som vår krönikör Dan Persson delade ut.

Jämförelsen med Friends Arena är ofrånkomlig och fullt självklart. Fast arenorna har lite av olika inriktning. Friends Arena kan ta de riktigt stora evenemangen medan Tele2 Arena är dimensionerad i något mindre skala.

Öppen approach

Det många fäster vikt vid är logistiken och kommunikationerna. Och det är svårslaget att Tele2 Arena har närhet till sex tunnelbanestationer på tre olika linjer, tvärbana och bussar vid Stockholms näst största kollektivtrafiknav, Gullmarsplan.

Designen med obehandlat trä och en transparent fasad som ger ljusinsläpp och kan belysas i över 16 miljoner kulörer, beroende på evenemanget, innebär en mycket öppen approach.

Det här med underlaget är alltid en tvistefråga. Friends Arena satsar på naturgräs och har haft ett elände med problem och ständiga byten.

Konstgräs inte fullt testat

Här gäller konstgräs, med allt vad det innebär för tycke och smak...

Nu drar det i gång. De första veckorna är fullspäckade. Inte nog med Hammarbys och Djurgårdens seriematcher, den 23 juli kommer Zlatan Ibrahimovic och hans Paris SG.

Några dagar senare, den 27 juli, uppträder Gyllene Tider medan det officiella invigningskalaset sker den 24 augusti. Under en och samma kväll ger Kent, Robyn och Lars Winnerbäck varsin exklusiv konsert.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.