Fansens märkliga beteende

Ena stunden kan fansen samla in pengar till något ändamål i klubben, nästa stund kan de tända bengaler eller jäklas så att föreningen åker på böter. 6 miljoner har det kostat fotbollens elitklubbar.
Enbart i böter har fansen kostat de svenska elitklubbarna i fotboll 6 miljoner kronor. Dessutom måste klubbarna lägga allt större pengar på säkerhet. IFK Göteborgs tvingas betala 4 miljoner årligen. Foto: TT Nyheter


Det är klart det inte är alla fans som står bakom diverse upptåg, men de är tillräckligt många och framför allt, de förorsakar stor skada i de klubbar de säger sig älska.

Bara under de fyra senaste åren har klubbarna fått böta 6 miljoner kronor.

"Hindrar sin egen klubb"

Det är tidningen GP som har gjort en kartläggning av straffregistret de senaste åren. Hur disciplinnämnden synat det ena efter det andra fallet och sedan utdömt straffavgifter om totalt 6 760 000 kronor.

Pengar som hade kunnat användas till annat. Det torde få även fansen att fundera. Eller som Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

- De hindrar snarare utvecklingen för sin klubb.

Hur tänker de innerst inne?

Han begriper inte hur de här människorna egentligen resonerar:

- De som gör de här sakerna kan inte förstå hur mycket de förstör för klubbarna.

Han fullföljer:

- De struntar helt i regelverk och om klubben får böter.

AIK har drabbats hårdast

AIK är den klubb som har fått betala mest av alla. Totalt 1 390 000 kronor.

- Vi lägger ner enorma resurser på vårt säkerhetsarbete. Det är extremt dystert att se hur mycket pengar som försvinner varje år på säkerhet och olika bötesbelopp, säger Thomas Edselius, vd för AIK fotboll, till GP.

Malmö har betalt 915 000 kr och trean Djurgården 905 000 i böter.

Inte nog med straffavgifterna, kraven på ökad säkerhet vid och runt arenorna bara växer. IFK Göteborg har en säkerhetsbevakning som kostar nära 4 miljoner kronor årligen och flera andra klubbar ligger på ungefär samma nivå.

Säkerhet och böter har totalt sett vuxit till skrämmande belopp. Ändå ser man inget slut på oroligheterna.

Bötesligan

Böter på grund av supporterbråk, bengaler och inkastade föremål 2010-2013 räknat i kronor:
AIK 1 390 000
Djurgården 915 000
Malmö 905 000
Hammarby 780 000
Gais 505 000
IFK Göteborg 440 000
Helsingborg 390 000
Syrianska 295 000
Norrköping 245 000
Assyriska 180 000
Elfsborg 165 000
Landskrona 145 000
Örebro 95 000
Örgryte 90 000

Källa: GP och Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.