Fansens märkliga beteende

Ena stunden kan fansen samla in pengar till något ändamål i klubben, nästa stund kan de tända bengaler eller jäklas så att föreningen åker på böter. 6 miljoner har det kostat fotbollens elitklubbar.
Enbart i böter har fansen kostat de svenska elitklubbarna i fotboll 6 miljoner kronor. Dessutom måste klubbarna lägga allt större pengar på säkerhet. IFK Göteborgs tvingas betala 4 miljoner årligen. Foto: TT Nyheter


Det är klart det inte är alla fans som står bakom diverse upptåg, men de är tillräckligt många och framför allt, de förorsakar stor skada i de klubbar de säger sig älska.

Bara under de fyra senaste åren har klubbarna fått böta 6 miljoner kronor.

"Hindrar sin egen klubb"

Det är tidningen GP som har gjort en kartläggning av straffregistret de senaste åren. Hur disciplinnämnden synat det ena efter det andra fallet och sedan utdömt straffavgifter om totalt 6 760 000 kronor.

Pengar som hade kunnat användas till annat. Det torde få även fansen att fundera. Eller som Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

- De hindrar snarare utvecklingen för sin klubb.

Hur tänker de innerst inne?

Han begriper inte hur de här människorna egentligen resonerar:

- De som gör de här sakerna kan inte förstå hur mycket de förstör för klubbarna.

Han fullföljer:

- De struntar helt i regelverk och om klubben får böter.

AIK har drabbats hårdast

AIK är den klubb som har fått betala mest av alla. Totalt 1 390 000 kronor.

- Vi lägger ner enorma resurser på vårt säkerhetsarbete. Det är extremt dystert att se hur mycket pengar som försvinner varje år på säkerhet och olika bötesbelopp, säger Thomas Edselius, vd för AIK fotboll, till GP.

Malmö har betalt 915 000 kr och trean Djurgården 905 000 i böter.

Inte nog med straffavgifterna, kraven på ökad säkerhet vid och runt arenorna bara växer. IFK Göteborg har en säkerhetsbevakning som kostar nära 4 miljoner kronor årligen och flera andra klubbar ligger på ungefär samma nivå.

Säkerhet och böter har totalt sett vuxit till skrämmande belopp. Ändå ser man inget slut på oroligheterna.

Bötesligan

Böter på grund av supporterbråk, bengaler och inkastade föremål 2010-2013 räknat i kronor:
AIK 1 390 000
Djurgården 915 000
Malmö 905 000
Hammarby 780 000
Gais 505 000
IFK Göteborg 440 000
Helsingborg 390 000
Syrianska 295 000
Norrköping 245 000
Assyriska 180 000
Elfsborg 165 000
Landskrona 145 000
Örebro 95 000
Örgryte 90 000

Källa: GP och Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.