Många tycker om Friends Arena...

Friends Arena firar ett år. Lagom när denna så kallade nationalstadion står inför sitt kanske mest spännande arrangemang och mest publikdragande, Sverige-Portugal i VM-kvalet.
Fotbollslandskamp, SM-final i bandy och Schlagerfestival på bara två veckor - då testades Friends Arena rejält. Foto: Anders Wiklund, TT Nyheter

 

Lördagen den 27 oktober 2012 invigdes Friends Arena av Kronprinsessan Victoria. Sedan dess har över 1,2 miljoner gäster besökt arenan på något av totalt 50 evenemang.

Ett sökande efter rätt

Till detta kommer alla guidade visningar, konferenser och företagsevenemang. De stora och oförglömliga händelserna och ögonblicken har varit många, och rekord har slagits flera gånger om.

Till Friends Arena hör också en viss irritation. Tusentals åskådare har, när de väl hittat fram, virrat runt arenan i sökandet efter rätt ingång i en byggröra och där många så kallade värdar själva har saknat information.

I takt med att området tar form, nya järnvägsbron är på plats, hotellet har vuxit upp och logistiken förbättrats börjar det bli en viss ordning.

Prutades det på inredningen?

Inne i arenan saknar många en inbjudande färgsättning och varm interiör. Snacket om att det var på inredningen som det blev prutningar i sista stund, hänger kvar.

Akustiken är också en fråga som de ansvariga inte kommer ifrån och där sker ständigt nya tester för att försöka förbättra ljudet.

Vad besökaren ändå inte kommer ifrån är att Friends arena är maffig. Sverige har aldrig tidigare haft något liknande och det är en upplevelse att vara en del av härligheten.

Ett antal rekord

Här är några rekord och historiska ögonblick:

•  Invigningsmatchen för herrlandslaget mot England slutade med rafflande 4-2 och Zlatans oförglömliga cykelsparksmål samt publikrekord* med 49 967 fotbollsfans.

•  Swedish House Mafia valde att lägga sina första och sista spelningar i Sverige på Friends Arena i november 2012 med över 100 000 i publiken under tre spelningar.

•  Totalt har svenska herrlandslaget gjort 17 mål på Friends Arena, 10 av dem står Zlatan för.

•  AIK har slagit både nytt publikrekord med 43 466, och rekord i antalet sålda årskort för säsongen.

•  Publikrekord för Bandyfinalen med totalt 38 474 i publiken.

•  Rekord för UEFA Women’s Euro finalen med en publiksiffra på 41 301.

•  Bruce Springsteens tre konserter på Friends Arena besöktes av 167 000 personer. Tillsammans med de två konserterna på Ullevi förra sommaren har över 300 000 personer på mindre än ett år sett Bruce live i Sverige. Ett svårslaget rekord!

Mars mycket speciell

- Vi har haft ett fantastiskt första år, storslagna konserter och enormt spännande idrottsevenemang. Vi har också lärt oss otroligt mycket under året. För oss handlar det om att tillsammans med våra arrangörer skapa minnen för livet för våra gäster, och vi kommer alltid sträva mot att bli ännu bättre inom alla områden, säger Thomas Perslund VD på Friends Arena.

Multiarenan har också satts på prov när det gäller flexibilitet. Under mars månad bytte arenan från Melodifestival med golv och scen till bandyfinal på is, för att strax därefter ha en VM-kvalmatch på gräs, och detta på mindre än två veckor. 

På lördag den 26 september firar Friends Arena sin 1-årsdag med tårtkalas och visningar i kulisserna.

*Rekordet gäller sittande publik. Annars är rekordet från 1965 då Råsunda hade en publiksiffra på 52 943 i matchen Sverige-Västtyskland.

Thomas Ejderhov

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.