Många tycker om Friends Arena...

Friends Arena firar ett år. Lagom när denna så kallade nationalstadion står inför sitt kanske mest spännande arrangemang och mest publikdragande, Sverige-Portugal i VM-kvalet.
Fotbollslandskamp, SM-final i bandy och Schlagerfestival på bara två veckor - då testades Friends Arena rejält. Foto: Anders Wiklund, TT Nyheter

 

Lördagen den 27 oktober 2012 invigdes Friends Arena av Kronprinsessan Victoria. Sedan dess har över 1,2 miljoner gäster besökt arenan på något av totalt 50 evenemang.

Ett sökande efter rätt

Till detta kommer alla guidade visningar, konferenser och företagsevenemang. De stora och oförglömliga händelserna och ögonblicken har varit många, och rekord har slagits flera gånger om.

Till Friends Arena hör också en viss irritation. Tusentals åskådare har, när de väl hittat fram, virrat runt arenan i sökandet efter rätt ingång i en byggröra och där många så kallade värdar själva har saknat information.

I takt med att området tar form, nya järnvägsbron är på plats, hotellet har vuxit upp och logistiken förbättrats börjar det bli en viss ordning.

Prutades det på inredningen?

Inne i arenan saknar många en inbjudande färgsättning och varm interiör. Snacket om att det var på inredningen som det blev prutningar i sista stund, hänger kvar.

Akustiken är också en fråga som de ansvariga inte kommer ifrån och där sker ständigt nya tester för att försöka förbättra ljudet.

Vad besökaren ändå inte kommer ifrån är att Friends arena är maffig. Sverige har aldrig tidigare haft något liknande och det är en upplevelse att vara en del av härligheten.

Ett antal rekord

Här är några rekord och historiska ögonblick:

•  Invigningsmatchen för herrlandslaget mot England slutade med rafflande 4-2 och Zlatans oförglömliga cykelsparksmål samt publikrekord* med 49 967 fotbollsfans.

•  Swedish House Mafia valde att lägga sina första och sista spelningar i Sverige på Friends Arena i november 2012 med över 100 000 i publiken under tre spelningar.

•  Totalt har svenska herrlandslaget gjort 17 mål på Friends Arena, 10 av dem står Zlatan för.

•  AIK har slagit både nytt publikrekord med 43 466, och rekord i antalet sålda årskort för säsongen.

•  Publikrekord för Bandyfinalen med totalt 38 474 i publiken.

•  Rekord för UEFA Women’s Euro finalen med en publiksiffra på 41 301.

•  Bruce Springsteens tre konserter på Friends Arena besöktes av 167 000 personer. Tillsammans med de två konserterna på Ullevi förra sommaren har över 300 000 personer på mindre än ett år sett Bruce live i Sverige. Ett svårslaget rekord!

Mars mycket speciell

- Vi har haft ett fantastiskt första år, storslagna konserter och enormt spännande idrottsevenemang. Vi har också lärt oss otroligt mycket under året. För oss handlar det om att tillsammans med våra arrangörer skapa minnen för livet för våra gäster, och vi kommer alltid sträva mot att bli ännu bättre inom alla områden, säger Thomas Perslund VD på Friends Arena.

Multiarenan har också satts på prov när det gäller flexibilitet. Under mars månad bytte arenan från Melodifestival med golv och scen till bandyfinal på is, för att strax därefter ha en VM-kvalmatch på gräs, och detta på mindre än två veckor. 

På lördag den 26 september firar Friends Arena sin 1-årsdag med tårtkalas och visningar i kulisserna.

*Rekordet gäller sittande publik. Annars är rekordet från 1965 då Råsunda hade en publiksiffra på 52 943 i matchen Sverige-Västtyskland.

Thomas Ejderhov

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.