Miljonförluster även vid Tele2 Arena

Nu kommer rapporter om att även Tele2 Arena vid Globen blöder. Problemen vid Friends Arena i Solna är kända och i båda fallen handlar det om att hundratals miljoner försvinner.
Dramatiken och miljonförlusterna vid Stockholms båda jättearenor fortsätter. Nu visar det sig att Tele2 Arena väntas gå med 300 m iljoner i förlust de kommande fem åren. Foto: Erik Mårtensson, TT Nyheter


Bekräftelsen om mångmiljonförluster för Tele2 Arena kommer samtidigt med nyheten om att Sveriges Olympiska Kommitté skriver ett flerårigt sponsoravtal med Tele2.

Arenan ännu inte klar

Arenan förvandlas till ett OS i miniatyr under vinterspelen i Sotji och sker i samarbete med MTG/Viasat och andra SOK-sponsorer.

Förseningarna vid Tele2 Arena förföljer bygget och än i dag, trots att den är i bruk, är inte allt klart.

- Det pågår fortfarande byggnadsarbeten, det elektroniska övervakningssystemet och det skjutbara taket kommer Peab att hålla på med en bra bit in på nästa år, säger Per Blomstrand, vice vd i Stockholms koncernbolag Stadshus AB, till Dagens Nyheter.

Brist på event

Nu har man från ansvarigt håll tvingats acceptera hur antal event minskar och därmed också intäkterna. En prognos är att Tele2 Arena tappar 26 miljoner kronor mindre än vad budgeten anger och det befaras att 300 miljoner kronor försvinner under de kommande fem åren.

- Det kan bli ännu mera, säger bedömare som Idrottens Affärer har varit i kontakt med.

Sanningen är den att antal aktuella eller säg tänkbara event inte är tillräckligt många. Och då kan Tele2 Arena ändå ta stöd av två hemmalag, Djurgården och Hammarby, mot ett (AIK) på Friends Arena.

Tog Horse show från Tele2 Arena

Samtidigt är det så deras spelprogram låser bokningsschemat för andra tänkbara arrangörer och det här är ett lika naturligt som olösligt problem.

Kampen om de möjliga eventen är hård och ett exempel är hur Friends Arena lockade över Stockholm International Horse Show, som i många år genomförts i Globen. Nu har arrangörerna skrivit ett fem-årsavtal med Friends Arena.

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter) ägs till 100 procent av Stockholm Stadshus AB, och förvaltar arenorna i Globenområdet, vilket innebär Tele2 Arena, Ericsson Globe, Hovet, Annexet och Skyview.

72 event planerade

- 2014 är 72 evenemang bokade i Tele2 Arena, vilket ligger klart över kalkylen, säger Per Blomstrand till DN.

I det antalet finns 30 fotbollsmatcher.

I själva verket planerades för många flera evenemang. Enligt kalkylerna skulle arenan ha nått break-even 2020, men det blir nu ett omöjligt mål.

SGA Fastigheter går back med 190 miljoner 2014 och ungefär 80 miljoner av förlusten gäller övriga arenor i Globenområdet, enligt DN. Det här drabbar skattebetalarna i Stockholm. Ansvarig för driften är annars AEG, som ägs av miljardären Philip Anschutz.

Eventintäkterna styr

- Staden står för den ekonomiska risken. AEG behöver inte bekymra sig för fem öre, säger Mehdi Oguzsoy (V), vice ordförande i SGA (Stockholm Globe Arena) Fastigheter.

Hyresavtalet mellan AEG och Stockholms stad är baserat på intäkterna från evenemangen och när de minskar så blir det också mindre pengar till staden.

I själva verket är intäkterna oroande små för Tele2 Arena, Globen, Söderstadion, Hovet och Annexet.

- Där får staden inte in så mycket hyra. De arenorna har alltid gått med förlust och kommer, enligt min bedömning, alltid att gå med förlust. Hyresavtalet är den största kvarstående risken med Tele2 Arena, men med 72 evenemang nästa år känner vi oss säkrare, säger Per Blomstrand.

Tele2 blir också arrangör

Det senaste och nyaste arrangemanget är ett OS i miniatyr under vinterspelen i Sotji.

Tele2 har tecknat ett samarbetsavtal med SOK som gäller från vinter-OS i Sotji 2014 till sommar-OS i Rio De Janeiro 2016. I rollen som officiell leverantör kommer Tele2 att förse SOK med fast- och mobiltelefoni, mobildata samt datanättjänster.

- Sportintresset är stort bland våra kunder. Vi har precis som våra idrottsstjärnor utmanarattityden inbyggd i vår själ. Därför känns det extra bra att bli en del av den olympiska familjen och stötta SOK att inspirera fler unga, säger Thomas Ekman, vd Tele2 Sverige.

Byggs om till Olympic Day

Han är väl medveten om problemen på arenan, men nu utvecklar företaget sponsoravtalet och bidrar med ett evenemang där man hoppas på stort intresse

SOK:s Drömprojekt och Olympic Day ska uppmuntra ungdomar att testa olika idrotter. Totalt genomförs 35 Olympic Days runt om i landet under året.

- Tanken är att väcka en olympisk dröm hos unga idrottare, säger Stefan Lindeberg, styrelseordförande SOK.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.