Tvingades gå och nu slopas hans idéer

Först tvingades klubbdirektören Paul Myllenberg att lämna Helsingborg. Nu står det klart att hans metoder mot fotbollsvåldet slopas. Det blir inget med personliga kontrakt för fansen.
Paul Myllenberg fick sluta som klubbdirektör i Helsingborg och nu slopar dagens styrande de åtgärder som han ville sätta in mot bråkstakarna.

 

Paul Myllenberg blev ansiktet utåt för Helsingborgs hårdare tag mot fansen. Bland annat drevs krav på personliga kontrakt med alla åskådare igenom. Nu har Myllenberg sparkats – och i dag står det klart att avtalen försvinner med direktören.

Levde under hot

Dödsfallet på Olympia i den allsvenska premiären mot Djurgården skakade om fotbolls-Sverige och Helsingborgs IF i grunden.

Konsekvenserna blev många och hårda från HIF:s ledning som tog fram ett kompromisslöst manifest där alla åskådare skulle tvingas skriva under för att få komma in på arenan.

Reaktionerna blev upprörda, så upprörda att klubbdirektör Paul Myllenberg till sist kom att leva under hot i från egna fansen.

"Var väl en engångsföreteelse"

Första gången personliga kontrakt det togs i bruk var i mötet med Häcken.

För enda gången visar det sig nu. Därför att nu bekräftas det för första gången att det är borta – manifestet mot våld och hat inom fotbollen som alla supportrar var tvungna att godkänna genom att skriva under ett personligt avtal, för att få tillträde till arenan.

- Det var som jag uppfattade det en engångsmanifestation. En engångsförteelse. Det handlade aldrig om att det skulle vara återkommande, säger i dag HIF:s ordförande Claes Ohlsson till FotbollDirekt.se.

Verkningslöst

- Men manifestet finns kvar som en värdegrund i klubben och på sätt och vis också för en åskådare som köper biljetter till våra matcher över internet där du måste kryssa i en ruta och acceptera villkoren för att få köpa en biljett.

En verkningslös detalj emellertid med tanke på att biljetterna inte är personliga.

Men alldeles oavsett en sådan parentes de personliga kontrakten blev, så anser likväl  HIF:s ordförande så här i efterhand att initiativet fick – och fortfarande har betydelse.

- Vi håller fortfarande hårt i manifestet. Det är fortfarande en tydlig värdegrund i vår verksamhet.

"Vi har en bra dialog"

Hur ser du på relationen till era fans i dag – med tanke på det kaos som sett ut att råda, inte minst med hoten mot er egen klubbdirektör?

- Vi tar ju, och det vill jag betona, kraftigt avstånd mot de hot som riktats mot Paul. Men mest har vi ändå haft och har en bra relation till våra fans. Det blev ett missförstånd kring det här manifestet i början, säger Claes Ohlsson och förtydligar:

- Men bortsett från det har inte varit några problem sedan vi fick förklara vad det handlar om. Ja, jag tycker att vi har en bra dialog med våra fans.

Ola Gustavsson, FotbollDirekt 

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.