Så ska du slippa att stå i kö

Björn Hamberg hade en vision. I dag efter många timmar och mycket ansträngningar börjar han se belöningen. Det som ska gynna åskådarna och klubbarna vid stora evenemang.
Köer till biljetter och försäljning är en återkommande syn på arenor. Nu har Björn Hamberg skapat en app som underlättar betydligt. Foto: TT

 

Björn Hamberg startade Intreat 2012 och har byggt upp en plattform för att enkelt handla via mobilen på matchen. På Gamla Ullevi i Göteborg har systemet varit igång i en och en halv säsong och snabbt blivit en naturlig del av besöket för åskådare. 

Köper direkt i app

Så här fungerar det – besökaren köper det hon eller han vill äta eller dricka direkt i Intreat-appen, betalar med sitt kort och visar sedan upp kvittokoden i kassan där personalen snabbt serverar. 

- På Gamla Ullevi dubblade vi farten på kioskförsäljningen och intäkterna ökade med 9,2 procent  för arenan, berättar Björn Hamberg.

Där som överallt i övrigt vill alla handla samtidigt, typ halvtidspausen.

Han ser sin produkt både som en mobil handelsplattform och en kommunikationskanal för fansen.

- Absolut. Det är ett smidigt och snabbt sätt att minska köerna på evenemang och dessutom en möjlighet för klubbarna att prata direkt med och till sina fans och ge dem personliga erbjudanden utan att behöva göra egna teknikinvesteringar. 

Nya kända delägare

Hamberg själv är entusiastisk över mottagandet och ser nu stora möjligheter till utveckling.

- Det finns en enorm potential. Jag tänker på toppklubbarna ute i Europa där åskådarna är så många fler. Med en smidigare hantering vid köp tjänar de pengar, stora pengar.

Onekligen har appen framgång. Annars skulle inte Lagardére-ägda bolaget Sportfive anta produkten och hjälpa till med introduktionen hos de stora klubbarna.

Han har också förstärkt på ägarsidan. Patrik "Bjärred" Andersson, förre fotbollsproffset, och Ninna Engberg, tidigare chef på Globen, hör nu till delägarna.

- Mitt intresse för Intreat är baserat på känslan av att kunna engagera supportrarna på en helt ny nivå, det här känns spännande, säger Patrik Andersson.  

Startar crowdfunding

Björn Hamberg vill åstadkomma en snabb expansion och har nu tagit beslutet att öppna möjligheter till investeringar i företaget för desto fler människor.

- Med crowdfunding vill jag få flera delaktiga. 

- Det känns extra spännande att gå ut direkt till alla supportrar med möjligheten att få vara med på en spännande resa. Vi ser att det finns ett starkt intresse för kombinationen av enkelhet och den kommersiella kraften i supporterkulturen, säger Björn Hamberg.

Han har varit med om starta och leda företag sedan han var 21 år. Som både entreprenör och innovatör har han skaffat sig erfarenhet, både av med- och motgångar.

- Jag har lärt mig att det finns system, processer och sätt att göra saker som underlättar. Som innebär att det är lättare att gå hela vägen. Många människor kan ha bra idéer, men det svåra oftast är att omvandla idén till en innovation, en prototyp eller en färdig produkt.

Han har skaffat något av sina egna ledord. Det blå havets" strategi - där du ska försöka hitta en del av "havet" som inte är fullt av fisk, en plats där du kan växa dig stark innan andra fiskar börjar dyka upp.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.