Blir modernaste hallen i Göteborg

Stefan ’Abbe’ Albrechtson har en tår i ögat när han slår ut med handen i en välkomnande gest vid Partille Arena, ny, vacker och ståtlig. Det blev ändå en hall, så efterlängtad och så fulländad.
Göteborgsregionens nya moderna arena, Partille Arena, med plats för 4 000 åskådare vid handbollsmatcher.

 

Just nu och sedan nästan 40 år tillbaka har Stefan Albrechtson inte gjort mycket mer än jobbat. Då, en höstdag, blev han anställd på halvtid och satte sig ensam på ett kontor med egentligen ingen annan uppmaning än ”gör något!”.

Samtidigt som han pluggade på handelshögskolan fick han uppdraget att ta tag i det mesta, ja, få föreningen att växa.

Världens största handbollsförening

Resultatet talar för sig självt – 100 lag i verksamhet, 1 200 spelare, 200 ledare, tolv anställda på kansliet, fem på Partille Cup och totalt uppemot 100 personer på klubbens lönelista.

- Ja, jo, det har hänt en del... säger han lugnt och med ett litet leende.

Den stolthet och tillfredsställelse som Stefan Albrechtson kommer att känna på invigningen av hallen, när läktarna är fyllda av runt 4 000 personer och hans spelare springer in på planen,vid invigningen kan bli på gränsen till övermäktig, erkänner han. 

Hans IK Sävehof har gått från att vara en kvartersklubb till att bli världens största handbollsförening och kanske Sveriges största en-idrottsförening. Därtill elitseriens och landslagets största leverantör av spelare.

Partille Arena är kronan på verket.

En arena värd en klubb som just IK Sävehof.

Inga reklamskyltar

Med en design, med serveringar, läktare, allmänna utrymme för publiken, självklara möjligheter för företagen att ordna event – och utan reklamskyltar.

- Här gäller enbart digital exponering. Vi har 58 meter ledband runt själva handbollsplanen, därtill 150 meter mellan övre och nedre sektionerna och så kan vi utnyttja jumbotronen.

Stefan Albrechtson tror att sponsorbudgeten kan växa med 25 procent. Ja, till en början.

IK Sävehof får alla möjligheter att bli ännu större. I dag har föreningen 4 miljoner i eget kapital, en omsättning på nära 60 miljoner varav drygt 30 miljoner gäller egna Partille Cup, världens största handbollsturnering med 20 000 undomar i 1 100 lag.

I nya hallen blir klubben delägare i ett kommersiellt bolag som ska ansvara för all affärsverksamhet. Sävehof har en andel om 55 procent, en privat aktör 35 och bryggeriet Kopparberg med Peter Bronsman resterande 10.

4 miljoner i egna kassan

Gamla Partillebohallen från 1967 och som 1999 utökades från en till tre läktare bär på minnen, men har gjort sitt sitt sedan många år.

- 2001 kom de första förslagen om en ny hall, sedan har man blivit härdad av möten och idéer, det har stannat vid visioner. Men när också Partille kommunledning och i synnerhet Pär Linder började dra i frågan blev det mer trovärdigt. 

Pär Linder är vd vid kommunalägda fastighetsbolaget Partillebo.

- 2010 började jag förstå att något ändå var på gång, 2013 tog vi första spadtaget. Då vågade jag tro på det...

Själva arenan kostar runt 350 miljoner, hela komplexet Partille Arena i nya stadsdelen runt 4 miljarder och omfattar även handel, kontor och bostäder.

I Göteborg pågår en ständig diskussion om en en ny eventarena då Scandinavium inte längre uppfyller moderna anspråk. Lagom som åsikter och tankar korsar luften kommer Partille Arena som mycket flexibel för idrott-, kultur- och skolevenemang.

Regionens modernaste arena, helt enkelt.

Thomas Ejderhov

Fakta

Partille arena

A-hallen: Fullstor handbollsplan med läktare för 4 000 sittande åskådare. Vid konsert tar A-hallen drygt 4 500 personer. 

B-hallen: Fullstor handbollsplan med mindre läktare.

 

Teknik

Fyra konferensrum som är utrustade med den senaste tekniken i form av projektorer, ljudanläggningar, TV-skärmar och bekväma möbler.

En unik scenlösning som möjliggör snabba byten mellan evenemang, från exempelvis handboll till housefestival på en eftermiddag.

30 ton ljud- och ljusteknik kan hängas i takets fästpunkter. En siffra som ingen annan arena av samma storlek i Sverige kan matcha.

Skalbart arenarum som kan anpassas för såväl stora som små evenemang. Mobila scenläktare kan riktas mot scenen för att skapa perfekta förutsättningar för mindre konserter, teatrar etc.

Framtidssäkrad Wifi-uppkoppling. Kapacitet för närmare 10 000 enheter (dubbelt så många som maxantalet besökare).

Senaste ljud- och ljustekniken. A-hallen har även en högupplöst jumbotron med fyra sidor. Kan användas för livestreaming.

47 högupplösta skärmar runtom i arenan.

Kommersiella aktörer

Restaurang för 400 sittande gäster.

Bowlinganläggning, 12 banor.

Ett gym i två plan.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.