Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK:s räddning - subprimelån i ny tappning

Världens befolkning har lidit hårt av den uppfinning som döptes till SIV eller Structured investment vehicle, dvs en paktering av ett antal fordringar och tillgångar som sedan kunde styckas och säljas till investorer, exempelvis huslån till människor som inte kunde betala baserade på ett husvärde som inte fanns. Ingen begrep vad det var, inte ens de som satte kreditbetygen och i efterhand visade det sig att värdet var en bråkdel.

En smart idé

Finansmarknaden har lärt sig lite grann men kommer självfallet att göra om misstaget snart bara de möjliga vinsterna finns i första ledet.

Nu kommer produkten till Sverige. AIK skall lösa sin prekära ekonomiska situation genom värdepapperisering. Dvs värdet på spelarna paketeras tillsammans med framtida eventuella vinster vid försäljning av spelare och säljs ut.

För belopp ner till 1-10 000 (min gissning) köper man en andel av en spelares värde. AIK behåller alla sponsorrättigheter och alla idrottsrättigheter.

Smart. Tar man det administrativa härke som det innebär att gå ner på 1000-kronorslotter så får man fansen att köpa med hjärtat. Några kommer dessutom att göra bra affärer.

...några små detaljer

Det finns några små detaljer som gör att jag för egen del inte lägger hela förmögenheten i de här pappren.

1. Värdet på spelaren kan sjunka ordentligt vid skada, vid felaktigt beteende och för att kontraktet snart går ut (Bosman)

2. AIK har inte en ledning som historiskt har visat sig vara skickligast i Sverige på spelarköp och försäljningar. Inte så att det går att jämföra med att ha Madoff som fondförvaltare men en bra bit ifrån Didner och Gerge eller Skagen fonder.

Emotionella skäl

3. Spelarförsäljningar är ingen bransch för söndagsskolegossar. Affärerna är mycket komplexa, mellanledens inblandning inte helt enkel och skatteträsket inte att leka med. Andelen av värdet som hamnar hos den säljande klubben är mindre än 100 procent.

4. Det kommer att uppstå konflikter mellan ägarna av spelaren och klubben.

Däremot tror jag att AIK kommer att få många investorer som vill vara med och rädda klubben av emotionella skäl. Då är den här produkten, som teoretiskt (och i några fall praktiskt) har en uppsida, bättre än att be om gåvor.

Dan Persson

Krille (inte verifierad)

fre, 2010-10-22 11:39

1. kommer det en ny krönika om

kommer det en ny krönika om Hammarby Fotbolls kommande konkurs månne? ;-)

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.