Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Samma regel som för Åkesson..."

Den senaste månaden har företrädare för centern, kristdemokraterna, moderaterna och sossarna skrivit debattartiklar på temat Huliganer. Så har också SvFF, Supporterunionen och nu senast de ansvariga ministrarna. Frågan är alltså mediahet, så länge det nu varar.

Alla har åsikter, men...

Sedan någon månad har domen från Örgryte vunnit laga kraft och de lag som organiseras i bolagsform måste betala för polisinsatsen. Vi har också haft ett stökigt derby i storstan som ur ett mediaperspektiv utgör 90 procent av Sverige såväl som ett stökigt Syrianska-AIK.

Hur ser då sammanfattningen av åsikterna i dessa artiklar?

Supporterunionen tycker vi skall acceptera huliganerna och tillåta pyroteknik. ”Hårdare tag hjälper inte”.

Regeringen (Bea A och Lena LA) tycker vi skall låta Per Unkel utreda något år innan man har en åsikt. Övriga partier tycker att det är hemskt med huliganer och vill göra något åt det. Oklart vad.

SvFF tycker allt är någon annans fel, primärt samhällets och definitivt inte SvFF eller klubbarnas.

Kort, lite cyniskt och orättvist sammanfattat men ungefär så. Hur ser då problemet ut?

Sammanhållningens framsida - och baksida

Klacken innehåller stora positiva delar som skapar omistlig stämning och små negativa delar som skapar böter, bränder, rök, avbrott, angrepp på funktionärer, vandalisering, misshandel och som följd av detta negativ media och annat elände. Sammanhållningen i klacken gör att den positiva delen accepterar beteendet från den negativa delen. Detta kombinerat med det rättsvidriga i kollektiv bestraffning skapar ett problem som är svårt att lösa.

Klubbarna vet vilka risksupportrarna är men de får inte föra register över dem.

Vad vill klubbarna?

Den enda och slutliga lösningen

Klubbarna vill ha positiva klackar som skapar stämning kombinerat med en miljö som attraherar barnfamiljer och företag.

Hur ser då lösningen ut?

Klubbarna måste få bestämma vilka som skall få komma på deras fester. Med personliga biljetter, id-kontroll vid entré och rätt för klubb att föra register över dem som inte skall in går allt att lösa. Videobevakning ökar på registret över tid.

Att de som hamnar i registret omgående skall uteslutas ur föreningen precis som medlemskap i firmor blir grund för uteslutning är självklarheter.

Klubbarna får också betala

Att klubbarna snarare än klackarna skall genomföra och bära kostnader för ljud, ljus och annat stämningshöjande inkl pyroteknik som genomförs säkert är naturligt. Här har Victor Capel, ordförande i supporterunionen,en poäng, planerat och säkert genomfört pyrotekniskt tifo är en höjdare. Det är inte motstridigt förbud mot pyroteknik på läktare.

Rop på anmälningsplikt, borttagen ståplats med mera bygger på feltänket att arenan är öppen för alla.

Så länge Nobelstiftelsen kan säga nej till Jimmie Åkesson när de hyr kommunala Stockholm Stadshus för sin fest borde ett fotbollslag få bestämma vem som kommer på festen som en fotbollsmatch utgör.

En enkel och snabb lösning

Kvar återstår då en del ombyggnader av entréer, utrustning för att scanna id-kort och körkort och sånt. Men mer är det inte.

Det finns alltså en ganska enkel lösning. Klubben får ensidigt bestämma vem skall få komma in på arenan. Så länge det inte sker utifrån bedömning grundat på hudfärg, religion och kön, dvs diskriminering enligt lag får man bestämma fritt.

Får klubbarna bestämma vilka som skall få komma in så är det naturligt att klubbarna bär kostnaden för polisen som då kan bli tillräckligt låg. De som inte får komma in får samhället bära ansvar för.

Dan Persson

Duff (inte verifierad)

tis, 2011-05-24 08:45

1. Bra skrivet! Håller helt och

Bra skrivet! Håller helt och hållet med.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.