Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Lönande att satsa på ungdomarna"

Centrum för idrottsforskning har gjort en utredning (se artikel på annan plats) och kommit fram till att Idrotten ”kostar ca 9 miljarder per år. Av denna ”kostnad” är statsbidraget inkl Spelmonopol 1,9 miljarder, kommunerna 1 miljard, anläggningssubventioner 4 miljarder och sponsorintäkter uppskattade till ca 2 miljarder.

Felet i ovanstående utöver att siffrorna är tokfel är självfallet att Staten inte bidrar till idrotten. Idrotten bidrar till staten är den korrekta versionen. Sedan omsätter enbart fotbollen, golfen, ishockeyn och hästsporten mer. Golfen omsätter totalt över 10 miljarder, sedan är frågan om det är idrott.

15 miljarder bara i skatt!

Golfen, fotbollen, ishockeyn, skidor och hästsporten levererar runt 15 miljarder per år i skatter till staten. Det är moms, källskatter och arbetsgivaravgifter för uppemot 20 000 anställda, energiskatter inklusive en mycket stor del i kostnader för transporter till och från idrottsanläggningar, alkoholskatter, reklamskatt och så vidare.

Att det är lönsamt för samhället att satsa pengar på ungdomsidrott och att idrottens bidrag med ideella ledare är tio gånger så stort i värde är ingenting som någon ifrågasätter.

Idrottens problem att attrahera ungdomar beror mest på samhällsutveckling och en döende svensk demokratisk folkrörelse även om idrotten försiktigt uttryckt inte moderniserat sin verksamhet.

...och föräldrarnas bidrag

Jämför vi med mobiler och datorer hade vi fortfarande suttit med Dos 2.0 och Ericsson Hotline om idrottens utvecklingstempo fått råda.

Här glömmer man i utredningen de stora summor som föräldrar betalar till idrotten. Det handlar om ca 15 000 kronor per år för att ha en 17-årig tjej som spelar fotboll i division tre.

Våra barn är kunder till idrottsföreningarna mer än de är statsstödda. Lägg på de många körda milen där föräldrar med hästtävlande eller utförsåkande tjej kan spendera mångdubbelt i körkostnader. Av de pengar som föräldrar lägger på sina barns idrottande är en stor andel skatter, vilket framstår med all önskvärd tydlighet när man tankar efter att ha kört dottern med kompisar till match i Västerås.

Erik och Karin borde byta argument

Därmed inte sagt att detta är något negativt. Det är bara ett tydligt bevis på att Idrotten idag genererar stora belopp till statskassan och får små pengar från statskassan.

Vi som arbetar eller är förtroendevalda inom idrotten skall med stolt huvud kunna kommunicera att vi är en viktig del av de skatteintäkter som ger Anders E Borg och Fredrik Reinfelt möjligheten att ge svenska folket en bättre välfärd.

Det är därför dags att den intelligente duktiga kapitalisten Erik Strand och den lika intelligenta Karin Matsson Weijber att lägga folkrörelseargumentation av 70-talets sossemodell bakom sig.

Idrott är en del av den moderna upplevelseindustrin och det vi behöver är en acceptans för vad idrotten genererar i skatter och i folkhälsa en roll där vi blir något tagna seriöst. Inte snyftvalser om att vi behöver mera bidrag.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2011-06-20 17:53

1. Bara en detalj. Golfen måste

Bara en detalj. Golfen måste väl omsätta mer än tio m miljoner? Bara den lilla klubb jag tillhör omsätter fyra miljoner. Miljarder är väl den rätta siffran?

Dan Persson

mån, 2011-06-20 19:59

2. Bojac, förlåt, miljarder,

Bojac, förlåt, miljarder, självfallet miljarder och här har jag öst galla över journalister som inte förstår skillnaden och gör samma fel. Den klubb jag sitter i styrelsen för omsätter 15 millar. Rgds Dan

Tsven99 (inte verifierad)

tors, 2011-07-07 11:15

3. Så bra så jag kunde sagt det

Så bra så jag kunde sagt det själv ;). Som boende i en liten kommun är det lätt att man blir nedtryckt som idrottsengagerad, lätt att man tar på sig rollen som offer, som någon som kostar för kommunen. Men vi kämpar emot allt vad vi kan ....

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.