Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Ajdå, Superettan glömdes bort"

Mats Enquist har utsetts till ny VD för Föreningen Svensk Elitfotboll. Det är bara gratulera Svensk Elitfotboll. Sedan har jag vissa svårigheter att rent juridiskt förstå hur en förening kan ha en VD men bolagsbildningen kanske är på väg.

Målet är att på fem år dubbla intäkten och bli den bästa ligan i Norden i ranking. ”Det är höga mål vi sätta oss före” som det hette i någon klubb för gentlemän jag var med i på den tiden man ansågs ingå i den målgruppen.

Glömde den andra halvan

Förutsättningen för att nå målen är en gemensam strategi där alla är med och det tror jag är mycket svårt. Målet som kommuniceras är att Allsvenskan skall bli den bästa ligan i Norden. Redan här har man glömt den andra halvan av föreningen, dvs Superettan.

Jag tror i och förty att man omedvetet tänkt rätt. Allsvenska och Superettan är två helt skilda produkter och de bör utvecklas och säljas som två skilda produkter. På samma sätt är det min bedömning att man skapa en mycket klar linje gentemot förbundet.

SEF skall berika sina ägare och bara arbeta med det kommersiella, dvs fler besökare som pyntar mer, konsumerar mer, fler nationella sponsorer, bättre tv-avtal och så vidare. Förbundet är en ideell organisation som skall fokusera på ungdomar och fotbollens utveckling i den ideella sfären. Därutöver har man landslaget som används för att få in pengar.

Slåss om samma resurser

Krasst så är SEF och SvFF konkurrenter om sponsorpengar, tv-pengar och så vidare. Man kan ha en god relation men man måste inse att man konkurrerar och SEF måste inse att de förlorar på samverkan.

Att minska antalet lag till tolv och öka antalet omgånger till 40 är ett annat nödvändigt steg. Fler intäktstillfällen, fler arbetstimmar per spelare och behov av färre spelare som sänker lönekravet då det blir fler att välja på.

Sedan blir ju Mats arbete helt bortkastat om ökningen av intäkter till 100 procent försvinner i ökade spelarlöner. Bland det viktigaste som finns är att stärka klubbarnas balansräkningar. Nu tror jag Mats skall strunta i mina råd och sondera terrängen först. Här kan terrängen avvika väsentligt från min karta.

Dan Persson

Fredrik Eriksson (inte verifierad)

tis, 2012-01-03 17:51

1. Håller inte med att dra ner

Håller inte med att dra ner antalet lag. Ekonomin borde blir större om fler lag är med. Däremot kanske antalet matcher borde blir fler likt hockeyn men här finns mycket tradition också som är svårt att jobba emot. Hockeyn borde lära av fotbollen att utöka elitserien och således öka ekonomin. 14 lag med 52 omgångar alt 16 lag med 60 omgångar. Det förslag som nu redovisas för fotbollsallsvenskan liknar till vis del (det misslyckade) försöket med derbygrupper i elitserien där det blev en överutbud av Dif-Aik, Dif-SSK matcher vilket urholkade intresset för dessa.

Dan Persson

tis, 2012-01-03 21:05

2. Fredrik, Ekonomin styrs av

Fredrik, Ekonomin styrs av antalet intjäningstillfällen, dvs hemmamatcher. Skälet till neddragning är att höja kvalitet. Vi är 28 i Europa, kan vi få bort de sämsta 25% av spelarna genom att gå ner till 12 lag så är det ett litet steg på vägen. Ökad konkurrens om färre platser i lagen kommer att sänka priset på spelarna också.

Fredrik Eriksson (inte verifierad)

ons, 2012-01-04 11:17

3. Hej, Samtidigt tycker jag

Hej, Samtidigt tycker jag fotbollsallsvenskan är ett bra exempel att det inte finns någon exakt korrelation mellan kvalitet och intresse/efterfrågan. Intresset var väldigt stort för några år sedan men har sedan sjunkit. Jag tror inte det sjunkande intresset har att göra med att kvaliten på spelarna/spelet har sjunkit utan det är nog andra faktorer som du säkert är bättre lämpad än mig att analysera. Dock tror jag 4 matcher mellan blåvitt och AIK per säsong skulle urholka intresset lite. Det handlar krasst om tillgång och efterfrågan där en ökad tillgång ger en minskad efterfrågan. Samma parallell kring kvalitet kan dras mellan Leksand och Södertälje ifjol. Är övertygad om att Leksand drog fler folk i snitt hemma än SSK trots att kvaliteten på ishockeyn var bättre i AXA sports center. Idrott skall gälla något och stängda serier a´la NHL/MLB/NFL tror jag inte är applicerbart på Sverige och idrotten här. Hocekyallsvenskan tycker jag är kreativa där i sitt seriesystem och Elitserien borde förbättra sig. Till slut vill jag naturligtvis säga att jag håller helt med rörande intjäningen. Johan Davidsson skall ha 450 ksek i månaden oberoende om HV spelar 44 eller 55 omgångar. Men jag tror 14 lag a 52 omgångar eller 16 lag med 60 är vägen framåt för hockeyn på samma sätt som jag tror att 40 matcher för 12 lag i fotbollen är fel väg att gå. mvh/Fredrik Eriksson
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.