Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Darwin is the man”

Jag tycker om Darwin, både den vetenskapliga modellen som visar att allsköns vidskepliga nötter, primärt kyrkorna har fel och principen om ”survival of the fittest”.

Ständig utveckling är också en viktig grund för det är bara då man förstår att förändring är grunden till ett bättre samhälle eller en bättre verksamhet.

En vinnare - och en förlorare

”Idrott är att komma före till ett fånigt litet snöre” skaldade vinnaren till bokstaven I i Hylands hörnas ABC bok från Röda Fjädern-insamlingen 1967 och så enkelt är det idrott handlar om att vinna och måste någon annan vara en förlorare.

Jag tycker om historien om läraren som frågade klassen ”Vem var det som sa att huvudsaken är inte att vinna utan att kämpa väl” i förhoppning om att få svaret Baron Coubertin när Kalle räckte upp handen och nästan skrek ”En förlorare, magistern, en förlorare.”

Elitidrott handlar inte om att göra sitt bästa utan om att vinna och ofta räcker inte ens att göra sitt bästa.

Annat i organisationer

När vi idrottar och tittar på idrott så är ovanstående ingenting konstigt. Om Luleå nu vinner elitserien så beror det på att de varit bäst, det accepterar även en inbiten Djurgårdare.

När vi går över till idrottens politik och organisationer är dock ovanstående grundläggande principer för idrott lika närvarande som Darwin och C14 metoden är hos amerikanska högerkristna.

Nu är man kamrater, nu skall de fattiga (läs de mindre duktiga) få hjälp och nu inträffar snarare en socialdemokratisk idégrund från Per Albins folkhemmet än den sunda principen om att enda vägen till utveckling är att låta de sämsta slås ut.

Smeta in ut bidragen!

RF:s stöd har en tydlig fördelning till de små och fattiga förbunden som gör att de överlever, dvs generalsekreteraren får lön och man har råd skicka styrelsen till OS och VM. 

Inom förbunden var man inom golfen för något år sedan beredd att bryta mot svensk lag för att undvika konkurrens.

Stödet till ungdomsverksamheten från kommunerna sker på liknande sätt istället för att fokusera på kvalitet och kvantitet till lägsta pris, dvs satsa pengarna på de föreningar som levererar mest ungdomar i verksamhet till lägsta kostnad för föräldrar och samhälle istället för att smeta ut bidragen utifrån idén att alla idrotter måste få lika mycket.

Enbart livsuppehållande, inte utvecklande

Det finns ett sjuttiotal specialidrottsförbund i Sverige och det finns ca 20 000 föreningar inom RF. Vi kan vara överens att även om mängden pengar i en marknadsekonomi kan öka så blir det mer pengar till livskraftig verksamhet om vi inte ger stöd till de icke livskraftiga.

Den här terminalvården, i form av livsuppehållande åtgärder är inte rationell.

Den må ha många fina emotionella och ideologiska grunder, men den är inte rationell.

Positivt när idrotter dör

Det är rationellt att inse att stöd till fotbollens stora ungdomsföreningar, som Boo FF i min närhet och dess kollegor, ger väsentligt mycket mera samhällsnytta per krona än stöd till backhoppande och fäktande ungdomar.

Vi måste lära oss att det är positivt när idrotter dör och när klubbar slås ut och både inom idrotten och från samhället fokusera på att använda de medel som finns på det mest rationella sättet.

Alternativet är att förneka Darwin och bejaka samma idéer som amerikanska högerkristna, fundamentalistiska muslimer och andra nötter bygger sin världsbild på.

Någon däremot?

Dan Persson

Olle J. (inte verifierad)

mån, 2012-03-05 18:23

1. Vems rationalitet? Bara för

Vems rationalitet? Bara för att en del inte delar din uppfattning innebär det inte att personen i fråga är en tokskalle. De styrs måhända av en annan målrationalitet som helt enkelt inte bygger på socialdarwinism.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.