Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Bara logiskt hur vi åskådare resonerar till att se idrott"

TV-sportens undersökning visar att elitidrotten attraherar fler besökare 2011 än 2010 vilket jag fick anledning att kommentera. 1:40 i tv ger inget utrymme för djuplodande analyser direkt.  Tänkte försöka göra lite kommentarer här.

Det är glädjande siffror men inte förvånande siffror.

Klubbarna har vaknat

Upplevelseindustri och dit hör elitidrotten växer fortare än BNP. Det är det grundläggande skälet till att idrotten ökar. Behovet av sociala mötesplatser ökar också. Det är ett tillkommande skäl.

På det kommer att klubbarna börjar jobba mer med upplevelsen och våra kommuners enorma investeringar ger resultat.

Årets vinnare är Speedway som ökat 75 procent.  Min kommentar på det området är att jag läst ett antal resultaträkningar från speedwayklubbar och det här med att räkna är inte deras starka sida.

AIK får en avgörande roll

Fotbollens ökning är att jämföra med en katastrofsäsong med minus 8 grader och snö när 2010 års säsong drog igång. 

Kommentaren från SvFF att EM och landslag ökar intresset tror jag inte en sekund på. 2013 blir dock en kanonsäsong för fotbollsallsvenskan, 2012 förstörs av EM. Allsvenskan får varannan säsong sönderryckt av EM eller VM och det måste man ta sig ur. 

2013 med AIK på Friends Arena kan ge dem ett snitt på upp emot 20 tusen och från juli kommer DIF in på en modern arena, de tar ett kliv på 101 år i arenadesign. Det kommer också ge resultat.

Ishockeyn i särställning

Ishockeyn är ensam om att ligga i världsklass inom svensk idrott, vara väderoberoende och det ligan och klubbarna skapar ger dem en särställning i elitidrotten.

Nu är jag jävig men Hockeyligan är ensam om att ha en organisation där de kan skapa verkstad av ligorna.

Jag blir imponerad över Villa i bandyn,  trots taskigt upptagningsområde (Suffer buying eller vad de nu heter på engelska är ingen storstad direkt) så får de med sig alla och trots förlusten idag blir klubben det viktigaste som finns i bygden. Det är oerhört smart jobbat.

Gurkburken...

Kul med damfotbollen, de måste skapa en anledning till för att locka folk och det tror jag de kan göra.

Basket och handboll är två sporter som inte riktig lyckas. Basket är underhållning på hög nivå och handboll är den tuffaste av sporter (enligt Jan Guillou som lirade som ung).

Men Gurkburken är långt borta.

Och trycket när Charles Barton och Joel Copeland i Plannja hade fyllt en arena på samma nivå som Luleås dåvarande invånarantal är nostalgi för oss som var där.

Sägar bara - gym, golf, ridsport!

Sen för att skapa lite perspektiv. Bland seniorer så har gymmen, golfen och ridsporten fler besökare än både fotboll och vinnaren ishockeyn. 

Vi människor söker egen upplevelse mer än att vara passiva besökare och konkurrensenom vår fritid kommer att bli mördande.

Dock, de som gör rätt vinner, de kan öka antalet besökare med 20 procent höja snittpriset med 20 procent och öka konsumtionen på arenan med mer än så.

För att citera en skomakare. Just do it.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 09:42

1. Kan bara instämma i omdömet

Kan bara instämma i omdömet om speedwayen.

Nils (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 09:49

2. Idrottens besökssiffror satta

Idrottens besökssiffror satta i kanske lite annat perspektiv... Allsvenskan totalt: 1 800 000 Elitserien totalt: 2 000 000 Köpcentrum Kupolen i Borlänge: 4 700 000 Köpcentrum Nordstan i Göteborg: 37 000 000 Får en att fundera lite, eller hur!

Peter (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 14:14

3. Man kan nästan få

Man kan nästan få uppfattningen att du skulle misstro mätningen av publiken för speedwayklubbarna. Måhända har många klubbar haft svårt att sköta ekonomin men beroende på sportens uppbyggnad är majoriteten av klubbarna bolagiserade vilket innebär att dessa har certifierade kassaregister (precis som andra aktiebolag i kontantbranscher). Felmarginalen kan därför inte vara annat än ringa och med tanke på beskattningen av dessa idrotts-ab så skulle antalet istället vara högre. Förklaringen går i stället att finna i gynsamnma geografiska förhållande tillsammans med två jämna serier men där de lag som gått bäst sportsligt har legat nära varandra. I allsvenskan Eskilstuna, Hallstavik/norrtälje och Avesta, tre gamla storlag som tidigare år dragit mångt mer publik. Och i Elitserien har smålandsdominansen brutits av Piraterna och Indianderna vilket har lett till en höjning av deras snitt men där det småländska snittet över de fyra klubbarna har legat någorlunda stilla.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.