Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

O.s.a till Fonus?

Björn Eriksson är förmodligen förvånad efter att regeringen underkänt hans förslag till att lösa huliganproblematiken. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

Regeringen bjuder in till en värdig begravning den 23 oktober. Då skall Björn Erikssons utredning om s.k. idrottsrelaterat våld ”Mera glädje för pengarna” gå till den sista vilan.

De närmast sörjande får också möjlighet att inkomma med minnestexter fram till den 15 september. De sätts nog sedan samman till ett minnesalbum. Man får man förmoda att kulturministern ordnar lite stämningsfull musik för att lindra sorgen. ”Sorrow” med David Bowie med textraden ”the only thing I ever got from you was sorrow” speglar väl de sörjandes syn på regeringen.

Struntar totalt i synpunkter

Vill man fortsätta hyckleriet som dagens inbjudan till en hearing utgör kan man köra ”just idag är jag stark”, helst med Beatrice Ask som solist.

Det är uppenbart att det är totalt meningslöst för elitklubbarna och deras organisationer att lägga en minut på att agera remissinstans på Bo Svenssons beställningsjobb omdöpt till utredning och fullständigt bortkastad tid att ”inkomma med synpunkter” på Björn Erikssons utredning.

Då Bo Svenssons s.k. utredning om ”lagom poliskostnader” på regeringens uppmaning inte beaktar övergripande lagstiftning som EU-förordningen lär remissinstanser som lagråd, marknadsdomstol, konkurrensverk räcka för att såga den i småbitar.

AIK Fotbolls inlaga till EU och behandlingen av den innebär också att det inte går att göra någon annan tolkning än att regeringen avser införa ”lagom mycket poliskostnader” även för de ideella föreningarna.

En gedigen plan

För att rekapitulera det som hänt är det följande en smått tragisk historia.

Regeringen ser 2011 så allvarligt på det man då kallar fotbollsvåldet och tillsätter landshövding Per Unckel som nationell samordnare med uppdraget att ta fram en utredning om hur man kommer till rätta med problemen. Efter det att Unckel avlidit tillsätter regeringen Björn Eriksson för att ta tag i det Unckel och sekreteraren Stefan Dellså påbörjat.

Eriksson och Dellså gör ett gediget arbete, träffar alla, tar reda på verkligheten i andra länder och kan så småningom ta fram förslag som både är omfattande, genomförbara och som det finns stöd från klubbarna för. Under en lång period kunde alla goda aktörer känna framtidshopp.

Klubbarna får inte undkomma kostnader

Under perioden beslutar Rikspolisstyrelsen att man skall börja tillämpa den gamla lagen om poliskostnader och hastigt och lustigt får både fotbollsklubbar och hästdressyrtävlingar fakturor för något de inte kan kontrollera och som de heller inte beställt. Polisens agerande under den här perioden ökar inte direkt förtroendet mellan klubbarna och polisen.

När Björn Eriksson sedan har tre månader kvar till slutbetänkande så tillsätter justitiedepartementet en egen motstridig utredning som bara har till uppgift att ta fram en modell där de kommersiella klubbarna skall betala ”lagom mycket” för poliskostnader.

Detta sker veckan innan marknadsdomstolen tolkar EU-förordningen korrekt i målet mot Bilsportförbundet, dvs kommer fram till att det är eventets egenskaper och inte arrangörens organisationsform som avgör om det är kommersiellt eller inte.

Tycker att det räcker med placebotabletter

Bo Svensson levererar sedan exakt det justitieminister Ask har bett om, dvs utan att inbegripa EU-förordningen. Hade han varit skräddare hade dräkten passat perfekt vid första provningen.

Regeringen kör nu över Lena Adelsohn Liljeroth och ser till att enda vägen framåt är att använda en proposition från justitiedepartementet utifrån Svenssons utredning medan man dödar Ericssons utredning.

För att försöka beskriva agerandet för de som inte orkade begrunda ovanstående alla händelser är liknelsen att regeringen först tillsätter forskningsresurser för att bota cancer och sedan när den forskningen har funnit ett botemedel kastar resultatet i papperskorgen och tar fram ett förslag på hur mycket placebotabletterna skall kosta.

De är också brottsoffer

Nästa steg blir säkert att de kommersiella butikerna i Husby med flera problemförorter också får betala poliskostnader i framtiden. De är exakt lika mycket brottsoffer som idrotten och de betalar skatt som andel av omsättningen nästan på idrottens nivå.

Min krönika för några veckor sedan har alltså besannats med dagens inbjudan till begravningen av Björn Erikssons utredning.

Det är också kristallklart att något vidare arbete med att minska det idrottsrelaterade våldet inte kommer att ske utöver den utökade versionen av tillträdesförbud som Beatrice Ask har förordat.

Varför gör regeringen så här?

Det jag för mitt liv inte kan förstå är varför regeringen agerar som de gör.

Det enda de bör få ”cred” för att de inte agerar för att röstmaximera utan väljer att röstminimera fast det bara är ett år kvar till valet. En misstanke är att de använt för unga ”spin doctors” som varit naiva nog att tro att deras agerande inte skulle genomskådas.

Regeringens tydliga budskap till idrotten är att det är bortkastad tid att engagera sig i samverkan med regeringen. Frågan är avförd från regeringens bord, man kommer inte att göra något mer.

Struntar inte helt i ilskan

En begravning, i synnerhet när den döde är så ung som den här utredningen skapar ofta tankar om meningslösheten, när vi sjungit ”Härlig är jorden” och tvingats ta farväl så avslutar man därför med lite ljusare uttågsmusik för att lättare lägga avskedet bakom sig.

Här är mitt förslag ”800 grader” med Ebba Grön.

Detta för att påvisa stor förståelse för att idrottsrörelsen kokar av ilska över regeringens agerande. 

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.