Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Regeringen förstår inte att de skadar idrotten

Idrotten måste protestera mot behandlingen från regeringen och bättre beskriva värdet av idrotten, menar Dan Persson i sin blogg.

 

Jag lovade häromdagen att presentera en manual för ett idrottsuppror. Det är inte så svårt. Det enda viktiga är att inte supportrarna går bort sig och agerar som regeringen vill för att fortsätta sin linje om hårda tag mot arrangörer, dvs om får vi våld och bengaler på våra arenor så förlorar idrotten och Regeringen vinner.

Valet kommer att avgöras av ett par hundra tusen marginalväljare. Partistrategerna och spindoktorerna kommer så småningom att ringa i de stora varningsklockorna om det uppstår en rörelse mot regeringen. Ingen av S och M vill ha idrotten som fråga i valet så de kommer göra allt för att slippa det.

Regeringen förstår inte

Regeringen anser inte att de skadar idrotten idag, d.v.s. de förstår inte ens varför stora delar av idrotten uppleverer att så är fallet.

Syfte: Informera svenska folket i allmänhet och alla som berörs av idrotten i synnerhet om allt som händer som skadar idrotten som regeringen är ansvarig för.
Parter: Det behövs en tyngre aktör som initierar och medverkan från ett antal andra som ger breda kanaler. Det är självfallet bara de aktörer som av politikerna bedöms som viktiga som skall vara med.
Mål: Genomföra det så framgångsrikt att regeringen måste backa och ta fram ett positivt idrottspolitiskt program eller att S tar fram ett modernt idrottspolitiskt program.

Budget: personal är den stora kostnadsmassan med en digitaliserad modell. Räkna med att det går ett par hundra tusen per månad i tolv månader, minst två som arbetar heltid med frågan. Finns inte budgeten kan man lägga ned.

Att prioritera

Områden att lyfta fram:
1. Skatteverket och idrotten (5-6 delområden där Verket agerar felaktigt)
2. Juridiken och idrotten (5-6 domar som måste tolkas rätt)
3. Poliskostnader. Bo Svenssons totalsågade kontra Björn Erikssons lösningsmodell.
4. Utanförskapet bland ungdomar, dvs för höga avgifter för ungdomsidrott.
5. Bristen på träningsanläggningar för ungdomar.

Positiva effekter som idrotten ger som skall kommuniseras:
1. Skatteintäkter på nivån 20 gånger bidragen.
2. Friskare befolkning, lägre vårdkostnader
3. Anställningsbara ungdomar som lärt sig komma i tid, jobba hårt, fungera i lag och respektera tränaren.

Kommunicera sakligt

Det finns oceaner av exempel och hur mycket fakta som helst. Det går att kommunicera sakligt som är svårare att bemöta och då skall man göra det.
Hur gör vi det här:

1. Registrera siten www.regeringenskadaridrotten.se
2. Skapa facebooksidan Regeringenskadaridrotten.
3. Fixa twitterkontot med samma namn.
4. Länka allt till en kampanjsite med all info på alla områden där regeringen skadar idrotten, inklusive de goda exemplen som alternativ.
5. Lägg på tio olika bloggare som skriver tre inlägg var per månad på siten. Länka ut allt på fejan och twitter.
6. Bygg en community av alla idrottsledare, idrottsintresserade, föräldrar med flera som följare och bjud in dem till egna exempel.
7. Använd riksdagen.se för att ordna sändlista till alla riksdagsmän. Maila dem alla inlägg.
8. Utbilda alla lagkaptener så de kan uttala sig i frågan.
9.Inbegrip fansen och få upp banderollen ”Regeringen skadar idrotten” på alla matcher i SHL, allsvenskan, Hockeyallsvenskan och superetttan hela 2014 fram till valet.
10.    Lägg ”regeringen skadar idrotten i alla sponsorskärmar som intervjuer görs framför”.
11.    Muta kameramännen så banderollerna på arenorna syns i varje sändning.
12.    Vid lanseringen behövs en debattartikel i DN med ett tjugotal tunga namn som undertecknare.
13.    Möten med idrottsansvariga i varje parti för att förklara varför man ser sig tvingade att agera så här och vad man vill.
14.    Skapa bra underlag för media så att de har fakta och sakinfo.

Och så lite Zlatan

And so on. Det är inte så mycket svårare än så.

Får man Zlatan att vara bekymrad över att dagens ungdomar i Rosengård inte ens har samma chans som han fick (den var liten) är mycket vunnet.

Partytricket är dock att få nedrustningen att bekymra de medelklassföräldrar som är primärmålgrupp för både S och M. Får man acceptans i den gruppen är man livsfarlig för båda partierna. Någon av V, C,kd blir förmodligen desperata och kan inte låta bli att försöka äga frågan.

Jag är 56 år gammal, dvs för gammal för att vara aktivist, barrikaderna får vara för min del. Men att få vara med och bevaka och kommentera ett idrottsuppror vore lika kul även om min medverkan handlar om bokstäver.

Då återstår bara en fråga.
Vem kör av idrottens aktörer?

Dan Persson

Thomas (inte verifierad)

tis, 2013-07-02 22:53

1. ..och i allt babblande om

..och i allt babblande om skolan har man helt glömt bort betydelsen av att röra sig. Idrottsämnet är snart utdött och utanför skolan springer eller går en genomsnittlig 12-åring idag ca 4 mil kortare sträcka per vecka gentemot för 40 år sedan! Dvs ett maratonlopp i VECKAN! Tror f-n att det kommer att gå åt h-e med sjukvård och skolan när våra unga inte längre har ork och lust att studera eller jobba.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.