Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det bidde en tumme, precis som väntat

Svensk Travsport med alla sina travsällskap är förloraren när regeringen vill avvakta förändringar i spelmonopolet. Foto: Jessica Gow, Scanpix

 

Den klassiska sagan av bröderna Grimm om skräddaren är okänd för den majoriteten av de nu levande men företrädare för regeringen har trots för ung ålder lyckats med konststycket att uppfinna samma s.k. modus operandi. Det beror förmodligen på regeringens vilja att framstå som lika innovationspositiva som socialdemokraterna.

Det finansmarknadsministerns springpojke levererade på tisdagen i en oändligt massa bokstäver skall uttydas som följer:

A: Statens skatteintäkter från spel är det regeringen prioriterar. Det är ur det perspektivet lönsamt att inte göra någonting på både två och fyra års sikt.

B: Vi struntar i travets problem. Dvs nedgången från en hög nivå ger fortfarande mer skatteintäkter än att gå travet till mötes.

C: Vi har underhandsinfo från Magdalena Andersson att vi är överens om detta med sosseriet. Det blir ingen valfråga och då kan ATG gnälla sig blåa, de borde istället fungera på att modernisera sin affär.

Så tydligt resonemang

Om nu vän av ordning funderar på om han inte läst något liknande för ett halvår sedan så skrev jag en krönika med ungefär samma innehåll i våras.

Travet, vårt absolut populäraste spel är alltså lika stora förlorare som den norska uppfödare som ryktesvis köpte Legolas till avel.

Regeringen har kört ryggmärg: 1. Vi behöver degen från Svenska Spel och 2. Vi törs inte röra sosseriets spelbolag om vi skall klara politiken.
ATG sitter i en besvärlig sits. På ena sidan har de regeringen och på andra sidan finns de regionala ideella travsällskapen som driver travbanor enligt metoden att 2000-talet är av ondo.

Empatin saknas

Travsällskapen ser på ATG ungefär som en gökunge på en koltrastmamma. Empatin lyser med sin frånvaro och insikten att man har ett eget ansvar för att göra produkten attraktiv är lika med noll.

Det enda man kräver är mera pengar. Här bör man konstatera att omsättningen på våra travbanor år 2012 i absoluta pengar är samma som 1990. Travsällskapen skulle kunna få Nobels ekonomipris för att de avskaffat inflationen om inte den trista sanningen vore att de inte klarar av att få kunder att återkomma.

Regeringen konstaterar att minskningen i spel på hästar inte drabbar dem mer än de kan hantera. Minskade pengar till hästsporten är för regeringen ointressant.

Blir inget av med Malta

Kommer ATG att flytta till Malta, som man har hotat med, undrar då många?

Nej, självfallet inte i nuläget, det är ingen lek att hantera överföringen tillbaka till hästsporten utan skattekonsekvenser. På sikt kan det bli verklighet men kombinationen skattefrihet på Malta och ideella travsällskap i Sverige är ungefär lika enkel att hantera som mellanösternkonflikten.

För egen del så inser jag att det är läge att kryssa Åke Svanstedt så länge han kör i Sverige för är han så taktiskt smart att han emigrerar till USA utifrån tesen att degen blir för liten i Sverige är han en vinnare.

Gör regeringen rätt?

Gör regeringen rätt när de tror att de går hem med den här lösningen?

Ja, det blir en lågoddsare men en outsider i sammanhanget är sossarnas spelverksamhet, den plågas mer än vad man kan tro av de utländska spelbolagens konkurrensfördel och medias åsikter om s.k. moral i försäljning av lotter. Säljkostnaden kräver modeller där kunden betalar under en längre tid med negativ avtalsbildning och det är inte ideologiskt enkelt att försvara mot s.k. vänstersossar.

Här finns den stora okända faktorn när det gäller spelmonopolet. Förutsättningen för en valvinst för socialdemokraterna 2014 är att direktör Johansson (som ur alla perspektiv får ses som en förträfflig människa) levererar pengar nog för en fungerande valbudget.

Gardera för säkerhets skull

Men för att travestera på Putte Kock så är grundtipset: 1: regeringen vinner, gardera med X, sossarna ändrar åsikt.

Utöver travet är de enda förlorarna de riksdagsmän som försökt göra spelmonopolet till en politisk fråga och så möjligtvis undertecknad som för tio år sedan förutsåg att spelmonopolet skulle falla senast 2008.

För övrigt - Legolas var en kastrerad travhäst som blev nationalidol och vann sina första 19 lopp i rad. På den tiden skämtade vi om norrmän på temat mindre intelligenta.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.