Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Polisnotorna mot sin lösning

"När nu en lösning är under utveckling när det gäller polisnotorna då måste parterna enas om att ta tag i huliganproblemet", skriver Dan Persson. Foto: Scanpix


Ett steg i rätt riktning angående poliskostnaderna. Det framkom vid diskussionen i måndagens Nyhetsmorgon i TV4 med folkpartiets Johan Persson och Mats Enquist från Svensk Elitfotboll",

Överenskommelsen är i princip ”Klubben tar ansvar på arenan, polisen utanför”. Sedan återstår en del detaljer om var arenan tar slut och lite sånt men nu finns det konsensus om principen mellan idrotten och politiken.

Uppvaknandet

Vi kan nu göra en status som ser ut ungefär så här:

Johan Svenssons utredning om ”lagom mycket poliskostnader är död. Justitieminister Bea Ask bör få kritik för att hon valde direktiv som var så uppenbart felaktiga och beröm för att hon nu insett att den inte duger som underlag för ett lagförslag. Utredningen har en trist förstaplats på listan över ”mest sågad utredning under 2000 talet”.

Socialdemokraterna har till slut satt ner foten. Morgan Johansson mailade mig i onsdags och var explicit tydlig med att partiet är emot poliskostnader men anser att klubbarna skall ta hela ansvaret för det som händer på arenan. Det är uppenbart att Morgan har pratat med Ylva Johansson (ordförande i Svenska Fotbollsförbundets Stockholmsdistrikt och toppsosse) som i sin tur har insett att Svensk Elitfotboll och Svenska Hockeyligan har haft tunga fakta som grund. Det är lika uppenbart att socialdemokraterna till slut såg frågan viktig nog för att tydligt ha en motsatt åsikt än regeringen.

Johan Persson, folkpartiet, förstod i somras att den information han som ledamot av justitieutskottet erhållit från primärt rikspolisstyrelsen var felaktig, det tillsammans med remissvaren fick folkpartiet att svänga.

Får inte bli valfråga

Alliansen började förstå att poliskostnader kunde bli en fråga där blocken ställdes mot varandra. Idrotten som helhet och poliskostnader i synnerhet står högt på listan över frågor som Alliansen inte vill ha i valrörelsen, därav den kursändring som påbörjades under sommaren och blev tydlig efter förra lördagens debattartikel i Dagens Nyheter då frågan visar sig långlivad. Politiker vet att frågor som har ”svans” går inte tiga ihjäl.

Men vad är fakta och vad händer nu undrar vän av ordning som inte förstått att politik inte handlar om fakta och att en politisk åsikt inte har någon direkt koppling till en politisk handling.

Vi är på rätt väg, men översatt till en tågresa Stockholm-Malmö står vi still i Flemingsberg med rapporter om flera nedrivna kontaktledningar på sträckan. Jämfört med att passera Uppsala på väg mot Luleå, där vi var för två månader senare är framsteget stort men det är långt kvar.

Fel i grundtänket

Vad är då huvudproblemet?

Först är det att lagen är ett feltänk från början. Event är inget onaturligt, det är en växande och för samhället mycket lönsam bransch. Polis är en omistlig del av ett demokratiskt samhälle. Polisen skall säkra trygghet, inte fakturera.

Sedan är det rikspolisstyrelsen. Här är det viktigt notera att de poliser som arbetar med supporterfrågorna inte ingår i problemdefinitionen, tvärtom gör de ett bra jobb, bra samarbete med klubbarna och god förbättring av ordning som konsekvens. Det är deras chefer och den högsta ledningen som är problemet.

Juridiskt finlir

Det är här det fattas beslut som leder till att polisen skapar ordningsproblem istället för att lösa dem och det är här det görs egna tolkningar motstridiga det politik och idrott kunnat enas om.

Det juridiska finliret är knepigare än vad gemene man tror. Tillträdesförbud krockar med PUL och massa liknande tekniska problem som är svåra att hantera.

Det är nu naturligt att politiker och idrotten kan enas om ansvarsfördelningen. Den gränsdragningen är enkel att göra. Det svåra blir att få rikspolisstyrelsen att hantera en ny struktur på det som sätt som det är tänkt att den skall hanteras.

Ta tag i huliganproblemet

Sedan handlar inte den stora frågan om huruvida polisen skall fakturera idrotten. Den stora problemet är självfallet hur vi löser samhällsproblemet med huliganer, utanförskap, missbruk. Här kan vi då konstatera att inget har gjorts eftersom frågan om poliskostnader legat som en våt filt över alltihopa.

Det är kanske dags att börja titta på hela frågan. Här behövs ingen utredning, alla fakta samt konkreta förslag på lösningar finns i en utredning på Kulturdepartementet som Björn Eriksson och Stefan Dellså har gjort.

Det är för tidigt att beställa in champagnen. Det finns många som skall berömmas och någonstans hör kanske även Idrottens Affärer dit. Vi har konsekvent och utifrån principer pekat på anomalierna i över två års tid. Vore kul om vi har tillfört lite grann.

Stalltipset nu är att vi före jul får en indikation på action som bygger på att inga fakturor skall skickas. Då är det dags för skumpan. Jag blir sur om vi inte blir bjudna.

Dan Persson

Vågar jag? (inte verifierad)

mån, 2013-08-19 07:40

1. Sen när var huliganer ett

Sen när var huliganer ett problem inne på de svenska arenorna? 90% av huliganverksamheten märker den normala personen aldrig av eftersom många av de uppgjorda boxen är utanför städerna, väl avskilt.

Dan Persson

mån, 2013-08-19 12:44

2. Huliganer är i stor

Huliganer är i stor utsträckning yrkeskriminella. De är ett samhällsproblem oavsett om det är inne på en arena eller på annan plats som de slåss, knarkar, säljer narkotika eller super.

Seb (inte verifierad)

tis, 2013-08-20 09:20

3. "Stor utsträckning

"Stor utsträckning yrkeskrininella" jo jag tackar, du verkar ha lika stora ordning i huvudet som alla andra som anser sig förstå och veta saker om detta "samhällsproblem" Otroligt tröttsamt med sådana som dig som inte bidrar till ett dugg genom att vräcka ur dig något som inte över huvudtaget finns någon uppbackning om.

Dan Persson

tis, 2013-08-20 09:22

4. RPS rapporter pekar på att de

RPS rapporter pekar på att de 619 individer som räknas som högriskhuliganer till mycket stor del är återfallskriminella. Det är den enda fakta som föreligger och även om jag inte har världens största förtroende för RPS verkar just den här utredningen trovärdig.

Per G. Danzig (inte verifierad)

ons, 2013-08-21 23:31

5. Har inte läst RPS:s rapport,

Har inte läst RPS:s rapport, men studsade på AIK m fl siffror för "Kanske risk" och "Liten risk" (136 respektive 224) kontra IFK Göteborgs siffror i samma kategorier (7 respektive 16!). För "Risk"-supportar är verkar förhållandet däremot rimligare: 119-105. Göteborgs-supportrarna tycks alltså vara antingen hög risk eller ingen risk medan AIK-supportrar är farligare överlag. Siffrorna verkar helt enkelt inte stämma. Har du någon synpunkt kring detta? Tack.

Seb (inte verifierad)

tis, 2013-08-20 09:34

6. Rikspolisstyrelsen , sen när

Rikspolisstyrelsen , sen när har de haft någon siffra rätt någonsin i sina utredningar eller kartläggningar. Ungefärligen lika trovärdig som Janne Josefsson och hand skapande. Jag säger såhär, jag har gått aktivt på fotboll i 10 år. Är 27 i dagsläget, välutbildad etc och inte på något sätt dum i huvudet eller svagpresterande i skallen, samt mitt lag är AIK. Men kan säga att det är först i dagsläget allt har spårar ur på högre nivå. Så lugnt det har varit på och utanför svenska arenor de senaste 2 åren har det aldrig varit. I dagsläget skapar man så ett problem som inte längre finns men som fanns 2003-2005 i stor utsträckning. Men då struntande man i det, det finns ingen logik i polisnotorna. Och varför ska bara vissa klubbar betala? För att de är aktiebolag, vansinne. Så mycket pengar AIK förlorar idag som i vanliga fall går till deras ungdomsverksamhet är tragiskt, för att överbetalade poliser som aldrig ifrågasätts för sina insatser i samband med matcher. Rättvisan är skev , otroligt skev och man påstår sig i Sverige vara ett land med bra och lika värderingar och alla SKA vara lika under lagen, men så är det tyvärr inte.

Dan Persson

tis, 2013-08-20 09:37

7. Men SEB, där har vi samsyn

Men SEB, där har vi samsyn och den som påstår att jag inte aktivt har bekämpat poliskostnader är djupt orättvis.

Dan Persson

tors, 2013-08-22 07:10

8. Nej, Jag kan konstatera det

Nej, Jag kan konstatera det klubbarna redan påstått att det är relativt få personer (jämför med ca 800.000 unika besökare) men det går som vanligt inte att validera trovärdigheten i det RPS gör. Det är de enda siffror vi har att gå på och frågan är väl varför gruppen frekventa återfallsförbrytare inte sitter i finkan.

Seb (inte verifierad)

tors, 2013-08-22 09:43

9. Per G, som de siffror du

Per G, som de siffror du sprungit på där så är de otroligt missvisande. Om denna undersökning skulle göras på rätt sätt så skulle man konstatera att man får fram otroligt likvärdiga siffror för alla storlag med risksipportrar (Det vill säga lag med Firmor och ultras-grupperingar, Malmö, helsingborg, göteborg, hammarby, AIK, djurgården) anledningen till att AIKs siffror är så höga är att man valde att för 2 år sedan i Stockholm inte bara klassificera personer i Firman för kategori C supportrar utan även de som tillhörde Ultras grupperingar inom AIK var nu även klassade som kategori C supportrar . Där av den skyhöga siffran i AIK. Detta har inte gjorts i någon annan klubb än. Men som sagt, i Stockholm jobbar man efter princip "Är du på fotboll är du ett potentiellt hot mot allt och alla" därför är siffran i AIK hög, fel plats vid fel tillfälle och du är en siffra i maskineriet.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.