Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det är nu som arbetet börjar...

Nu startar arbetet med att hitta lösningar till problemen med huliganer och maskering, betonar Dan Persson i sin krönika. Foto: TT Nyheter

 

Poliskostnaderna är borta, första perioden vunnen, dags att fundera på hur vi klarar nästa period .
Hur blir vi av med huliganer och firmor?

Regeringen gjorde det enda logiska, man tar bort lagen om poliskostnader för alla arrangörer av event. Lagen var ett feltänk från början som fick helt felaktiga konsekvenser och då återstod inget annat än att avskaffa den.

Många vinnare

Vi som på ett eller annat sätt känner oss delaktiga i att regeringen har valt att ändra åsikt för att nackdelarna med att framhärda blev för stora kan självfallet vara både glada och stolta. Vi vann.

Dit hör Svenska Hockeyligan, Svensk Elitfotboll, AIK Fotboll, Djurgården fotboll och några till.

Dit hör inte Svenska Fotbollsförbundet som snarare skapade problemet genom att på Lars-Åke Lagrells tid reta gallfeber på regeringen med sin syn att allt var samhällets problem.

RF, ja, RF...

RF har sent (sommaren 2013),men välkommet tagit ställning för att ta bort poliskostnaderna. Det är lite trist att RF inte kan ta tydlig ställning i någon fråga mer än de mest politiskt korrekta.

Det skadar RF som aldrig når igenom bruset, men det är deras problem.

Vi på Idrottens affärer har dragit vårt lilla strå till stacken genom att aktivt försöka peka på anomalierna med lagens utformning. Om vi framstår som mest aktiva media i frågan beror det enbart på andra medias ointresse.

Oväntade roller

Den som gjort mest för att få bort lagen alla kategorier är förmodligen utredaren Bo Svensson, dock utan att förstå det och med slutsatser i en motsatt riktning. Hade inte hans utredning varit så undermålig och påvisat så mycket motstridigheter hade inte regeringen hamnat i en sits där ett avskaffande var enda vägen framåt.

Rikspolisstyrelsen har också medverkat. Deras agerande där de vilselett och ljugit för Svensson som skapade den undermåliga utredningen och i sina remissvar är tillsammans med deras agerande gentemot klubbarna en bidragande orsak till regeringens beslut.

Att RPS agerat som om de ville bli idrottens fiende är allvarligt ur andra perspektiv. En organisation som fått våldsmonopol förväntas ha mera omdöme.

Idrottens ökade ansvar

Även om det nu kan finnas tid för ett glas med lämplig dryck för gänget ovan är det dags att fungera på hur vi tar oss framåt, för det är självfallet så att våld i samband med idrottsevent inte är acceptabelt.

Idrotten såväl som andra arrangörer har som följd av slopade poliskostnader fått ett ökat ansvar för att som ansvarig se till att eventen blir våldsfria och positiva. Detta oavsett om det handlar om huliganer på fotboll, våldtäkter på festivaler eller fylla på stadsfestivaler.

Undantaget från det här ansvaret är Falsterbo Horse Show som debiterats polisnotor för ett event som får näringsdepartementets julfester att framstå som Woodstock 1967 i jämförelse.

Två uppgifter

Därmed inte sagt att sådan lagstiftning är enkel, att utdöma vite till en arrangör av en rockfestival som inte kan skydda betalande kunder från att bli våldtagna låter självklart men vem skall betala viten när en besökare på Dramaten som ser en Lars Norén pjäs får panikångest? Den retoriska liknelsen är överdriven, men principiellt hållbar lagstiftning är aldrig enkelt.Att våldtäktsmannen också skall straffas enligt brottsbalken är också en självklarhet, det blir en polisiär åtgärd.

Nu finns det två uppgifter för idrottsrörelsen. En kort och praktisk i att få bort merparten av de historiska poliskostnaderna och en lång och strategisk att skapa en miljö utan huliganer och firmor.

Den korta praktiska handlar om att få RPS att agera i enlighet med våra valda företrädares intressen. Här har parterna att fundera över både taktik och strategi. Det bör få ta någon vecka.

Arbetet redan inlett

Den långa processen är något helt annat. Att arrangörer av event måste ta mera ansvar för säkerhet och ordning är en självklarhet. Annars sitter vi i samma sits om fem år.

Här uppfattar jag att både ishockey och fotboll vill göra mer, de kan göra mycket på egen hand men de måste också få hjälp med lag och regelverk på ett antal områden för att kunna komma framåt.

Här har poliskostnader, regeringens begravning av Björn Erikssons utredning med mera lagt en av de våtaste filtar som finns över att utveckla läktarkulturen. SHL har jobbat vidare utifrån sin linje och SEF har startat ”Stå upp för fotbollen” för att utveckla läktarkulturen.

Definitionen av idrottsvåld

Samhällsstödet har lyst med sin frånvaro.

Det viktiga är att samhället inser att så kallat idrottsvåld (dvs våld där idrotten är ett brottsoffer) både är ett samhällsproblem och ett problem för idrottsrörelsen, ingen av aktörerna kan lösa allt på egen hand.

På flera området kan idrotten ha problem att få acceptans internt om det inte finns ett krav från politiken. Samverkan är en förutsättning.

För att då avsluta. Den här vinsten är mångas förtjänst. För att citera Lee Lacocca, skaparen av Ford Mustang, ”framgången har så många fäder att man ogärna blir sedd publikt tillsammans med modern”.

Idrottsrörelsen har fått ett väsentligt större ansvar, nu gäller det att finna metoder för hur man klarar av att leverera.

Det är vad vi vunnit.

Dan Persson

Dr J (inte verifierad)

lör, 2013-09-14 08:33

1. Märkligt att det är just

Märkligt att det är just fotbollen som har detta problemet! Varför ska vi lägga så mycket resurser på negativa inslag. Bättre att detta satsar på de som sköter sig. Visserligen är fotboll den absolut största sporten, men vissa elitlag har inget berättigande.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.