Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Eliten skall stå på egna ben

Ett idrottselitförbund är en icke fungerande idé. De kan aldrig attrahera vare sig samhälle eller sponsorer", skriver Dan Persson och menar att staten aldrig ger ett stort anslag om inte idrotten genererar samhällsnytta och det kan inte om elit och bredd delas. Foto: TT Nyheter


Idén med att vi är flera krönikörer på IA är självfallet att vi gör vårt bästa för att skapa mycket läsvärt för våra besökare. Idén är inte att vi skall tycka samma sak.Igår skrev Willy Berggren en läsvärd krönika där han argumenterade för ett tydligare fokus mot elit. Läs den här först om ni inte redan gjort det. Jag har en annan åsikt i frågan än den Willy för fram. Min syn är enkel.

Det finns inga skäl för samhället att lägga pengar på elitidrott. Sverigebilden förändras inte av en medalj i skytte eller triathlon på nästa OS. Världsstjärnor attraherar inte nya ungdomar till sporten idag som på 70-talet. Elitidrott i övrigt skapar i stor utsträckning skador som kostar för samhället.

Den trista sanningen är att världselit idag innebär att man plågar sig så man riskerar men för livet såväl som skador under hela karriären. Svenska idrottare som förhoppningsvis inte dopar sig har i många sporter en uppförsbacke som heter duga och vi är ett mycket litet land.

I så fall får de betala själva

Det finns tillräckligt med pengar inom elitidrotten för att den skall kunna leva på egna meriter och för de elitidrotter som är ekonomiskt ointressanta (de flesta) får väl den som vill ta sig till världsklass betala själva.

Den kommersiella idrotten (elit+kommersiell utövaridrott) är en del av upplevelseindustrin och genererar tiotals miljarder i skatteintäkter för samhället. Dvs den skall få samma förutsättningar som övrig upplevelseindustri varken mer eller mindre.

I Sverige är det 32 lag fotboll och 24 lag ishockey samt på lägre nivåer ca 40 klubbar till inom basket, bandy, handboll. Fler är de inte. Lägg till 40 individuella idrottare som tjänar sju siffror.

Bara om det ger samhällsnytta

Bredd och ungdomsidrott bör få ökat stöd från samhället för att det är lönsamt för samhället att ge det stödet, dvs ”return on investment” är 100 garanterat och mycket hög.

RF bör vara den samlande politiska rösten för all svensk idrott, även den kommersiella och även den som bedrivs i bolagsform. Pengar till SOK är helt ok då vi är ett rikt land och inte behöver vara rationella med allt men med marginell återbäring. OS skapar nationalism vilket är bra för att bevara skattebasen (och mindre bra då nationalism är fascismens grundsten).

Slutsatsen att elitidrott förutsätter bredd torde dessutom göra alla påstådda motsatser mellan dem felaktiga.

För att RF och idrotten skall kunna få ett väsentligt ökat stöd från staten är förutsättningen att pengarna går till det som ger samhällsnytta.

Här är fördelarna

Idrottens samhällsnytta består av följande områden:

Skatteintäkter från idrotten (gissningsvis ca 25 miljarder per år, finns ingen undersökning). Jämför med stödet på ca 1,7 miljarder i statligt stöd.

Ökad folkhälsa (benskörhet, barnfetma, diabetes typ 2, hjärtsjukdomar med mera med mera) som sänker årliga vårdkostnader, minskar mängden uttagna sjukdagar med mångmiljardbelopp. Ingen vet hur många men snarare 20-40 än 5-10.

Minskad tid mellan fullt frisk och död (enligt gammal utredning från åtta till tre år). Minskar kostnad för äldrevård dramatiskt och ökar livskvalitet dramatiskt.

Bättre skolresultat. Alla undersökningar visar entydigt att idrottande ungdomar får bättre resultat i skolan.

Anställningsbara ungdomar. Ungdomar som tränar får lära sig komma i tid till träning, jobba hårt under träning, göra som tränaren säger och fungera i grupp. De är anställningsbara.

Att barnen vill avgörande

Här är det självfallet så att ovanstående sammantaget är av absolut betydelse för samhället. Vår ovilja mot invandring, låga födelsetal och ålderspyramid gör att det bara är vår egen strävan efter bättre liv som kan rädda Sveriges ekonomi.

De som håller på med elitidrott skall självfallet kunna vara stolta över det och en väl fungerande breddidrott är onekligen förutsättningen för att de som arbetar med elit skall få några ungdomar som vill satsa.

Att elitsatsningar måste bygga på att barnen vill, inte föräldrar eller tränare, vet idrotten idag. De enstaka övertrampen är något vi får ta (och åtgärda) då det är miljoner barn som idrottar vilket en del fundamentalister på området måste förstå. Bättre med barn som idrottar än inga barn som idrottar för att det finns små risker.

Å andra sidan, RF...

Men en sammanfattning är enkel.

Ett idrottselitförbund är en icke fungerande idé. De kan aldrig attrahera vare sig samhälle eller sponsorer.

Dagens RF där man exkluderar många av de mest framgångsrika, dvs de kommersiella är en lika dum idé, då hamnar vi i ett läge där ingen kan vara en samlande röst för idrotten.

Dagens idrottsrörelse framstår som oppositionen i Syrien, det enda man är eniga om är att regeringen är dum. Det är inte en framkomlig väg.

Dags att tänka både rätt och fritt?

Dan Persson

Libero (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 10:49

1. Argumentet att man ska ha

Argumentet att man ska ha bidrag baserat på samhällsnytta köper jag inte, och särskilt inte kopplat till eventuellt genererade skatteintäkter (vars storlek och hur de beräknas kan diskuteras). Med ett sådant resonemang skulle staten ge bidrag till Ericsson, Atlas Copco och Spotify också, med tanke på de arbetstillfällen, exportintäkter oxh skatteintäkter de ger upphov till. Vad gäller skolresultat ifrågasätter jag att sambandet är entydigt. Frisk luft och bättre hälsa är nog bra för skolungdom, men drömmar om proffslivet är väl snarare något som motverkar skolresultat. Har någon undersökt sambandet mellan de försämrade skolresultaten bland pojkar på senare år och drömmen om att bli den nye Zlatan? Anställningsbarhet och gruppträning. Kanske det, men inte unikt för idrotten. Den träningen kan man även få i scouterna, Friluftsfrämjandet, Skogsmulle, Fältbiologerna, politiska ungdomsförbund, skolorkestern osv osv. Och här ligger idrotten snarare i underläga om man inte tar tag i problemet med ledare med ett osunt intresse för barn (om humorprogrammet Lorry hade gjorts idag, hade Farbror Bosse förmodligen gestaltats som en friidrottstränare istället för en scoutledare). Återstår folkhälsoargumentet. Och då är RF inte rätt organisation för att fördela bidgragen, eftersom det är en exkluderande organisation som bara fördelar bidrag till föreningar som ställer upp på RF:s stadgar och som ägnar sig åt en idrott som RF "godkänt".

Klas Östberg (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 14:18

2. Hej Dan. Håller med i mycket

Hej Dan. Håller med i mycket av det du skriver men som du vet så kämpar jag för att barnidrotten skall leva upp till barnkonventionen och bedrivas ur ett barnrätts perspektiv. Du skriver att det förekommer enstaka övertramp som skall åtgärdas inom barnidrotten. Hur vet du det? Den enda externa granskning jag känner till är Jonas Stiers granskning av gymnastiken, Det är skrämmande läsning. Du kanske skulle kunna hjälpa mig att granska konståkningen. Varför inte kräva en extern utredning? De vägrar att svara mig och det har sin fulla rätt att göra Stämmer det som jag fått höra om hoten? Kränkningar etc. Att föräldrarna inte törs kritisera sporten? Då det gäller åtgärder mot missförhållanden vad har gymnastikförbundet vidtagit för åtgärder? Det vägrar de att svara på! Det finns mycket att granska. Hur tänker du? Transparens borde väl gälla om något i dessa viktiga frågor.Hoppas du kan hjälpa mig! MVH Klas Östberg

Olof (inte verifierad)

lör, 2013-09-28 20:04

3. Det är ju ändå så Libero att

Det är ju ändå så Libero att skulle de ideella ledarna inom idrottsrörelse, scouterna och andra kunna ta betalt för den samhällsnytta man bidrar till vore vinstnivåerna procentuellt förmodligen i klass med Ericssons, AtlasCopcos osv. Nu får man i stället ett statligt bidrag som utslaget pr nedlagd timme är skamligt lågt. Sedan finns det dessvärre personer med osunt intresse för barn överallt i samhället t.o.m. i kyrkan. Det är något som alla bekämpar och alltid måste göra då det ständigt växer upp sjuka individer. Om sedan Libero tycker att RF:s 70 "ägare" / (specialförbunden) med, vill jag minnas, 20000 föreningar är exkluderande får han naturligtvis göra det.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.