Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hur tolkar RF signalen från regeringen?

Idrott för alla, lyder signalen från regeringen och öronmärker pengar till idrotten. RF får inte själva längre bestämma hur det statliga anslaget ska fördelas. Foto: TT Nyheter

 

Inga budgettårtor på RF i år. Inga nya pengar till idrotten, däremot en ny form av stöd till ungdomar från ekonomiskt svaga familjer som långsiktigt är ett hot mot idrotten då man inte klarar omställningen till det nya samhället.

Årets statsbudget innehöll en överraskning i form av en ”fritidspeng”. Från juli 2013 skall hushåll med barn i årskull 4-9 som uppbär någon form av samhällsstöd sedan minst sex månader få en fritidspeng om 3 000 kronor per år.

Ingen överraskning, men...

Det som inte var en överraskning var att idrotten inte får en spänn till. Med hänsyn till inflationen kan vi konstatera att regeringen har bestämt sig för att stöd till idrotten inte ger förväntat resultat eller att idrottsministern inte agerar. Några andra sätt att tolka att idrotten inte får mer pengar finns inte utöver kombinationen av ovanstående.

Det Karin Mattsson Weijber, Birgitta Ljungoch de andra på RF bör fundera på nu när de kör igång sitt stora strategiarbete är väl hur de skall agera för att samhället bättre skall värdera samhällsnyttan idrotten levererar.

Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående.

En ny målgrupp

Fritidspengen innebär att förälder (som uppbär samhällsstöd) kan betala för barnets fritidsaktiviteter med pengar från staten.

Det är tydligt i den information som finns från regeringen (alla detaljer är inte klara) att stödet är riktat mot barn i familjer, det är inte ett sätt att stödja idrotten specifikt. Stödet ligger under Socialdepartementet, inte hos Kultur och idrott och det är uppenbart att begreppet fritid får bredast möjliga definition, dvs föreningsidrotten får konkurrera med andra.

Det här är självfallet en möjlighet för den ideella idrottsrörelsen. Här finns massor med barn som idag inte har råd med idrott som nu får det.

Kommersiella idrotten tar för sig

Konkurrensen från den kommersiella fritidsindustrin blir dock inte att leka med. Sannolikheten att de kommersiella gymmen är duktigare, snabbare och smartare är ganska hög.

Noterade själv i tisdags när vi hittade tillbaka till gymmet efter en fantastisk sommar att där fanns fyra unga tjejer som jag inte sett där tidigare. Ökningen på vårt lilla gym av ungdomar de senaste åren är märkbar, detta under en period där föreningsidrotten tappat.

Konkurrensen från kultursektorn borde dock gå att hantera. Om föreningsidrotten är dålig på att anpassa sig till verkligheten är kulturen värdelös.
Idrottspengen är något helt nytt. Stödet om 122 miljoner kronor på två år räcker till ca 20 000 barn som får maxbelopp eller ca 40 000 barn som får hälften. Det är ca 7 procent av barnen i de här åldersklasserna.

Pengar som gick RF förbi

I förlängningen är det här ett hot mot den ideella idrottsrörelsen. Det är en logisk fortsättning av regeringens politik (skolpeng, friskvårdsavdrag etc), dvs regeringen har anpassat sig till samma trender som RFs analyser visar på (individuella lösningar inte kollektiva).

Här ligger mer eller mindre det belopp som RF hade hoppats på, men i en annan form, på ett annat sätt och som ett tydligt bevis på att samhället har förändrats.

För hela området ungdomars fritid så är det ett paradigmskifte till individen och från föreningen.

Inser vi vad som sker just nu?

Stöd till föreningar för att de skall sysselsätta ungdomar är något helt annat än stöd till ungdomar som föreningen får konkurrera om.

Nästa steg är vi får en lösning liknande friskvårdsavdraget för vuxna, dvs alla ungdomar får en fritidscheck och den förening ungdomen väljer kan casha in checken. Med motsvarande pengar innehållna skulle det skapa ett Idrottssverige i panik. Nu är det långt dit, men beslutet om fritidspeng är en tydlig signal till RF om att de har att leverera mer samhällsnytta om de skall få några pengar.

I värsta fall sitter vi om tio år och funderar på vad det var som hände med ett marginaliserat RF, specialförbund i spillror men ett land där fler idrottar allt oftare ändå.

Frågan är hur RF tolkar signalen

Det finns anledning att sätta stort hopp till det stora strategiarbetet RF nu inleder, men tyvärr finns det lika stor anledning att befara att begränsningarna att inte röra organisationsformen har skapat ett exkluderande RF som därför inte kan bli den samlande kraften för svenskt idrottande.

RF får nöja sig med den mindre intressanta positionen som samlande kraft för den minskande organisation som är den ideella demokratiska idrottsrörelsen enligt 1634 års grundlag.

Men, regeringen har med årets budget klappat till RF på båda kinderna. Först genom att inte höja bidragen till idrotten och sedan ge i runda slängar lika mycket pengar som fritidspeng till individer istället för föreningar.

RF bör fundera på varför det sker.

Dan Persson

Walter Rönmark (inte verifierad)

ons, 2013-09-25 13:30

1. Det näst sista stycket "Men,

Det näst sista stycket "Men, regeringen har med..."osv är det bara att instämma i. "RF bör fundera på varför detta sker." Frågan är om RF kan det och om RF:s ledning förstår att man totalt misslyckats med organisationens huvudupppgift och "raison d'être": att för beslutsfattare i stat och kommun förklara idrottens samhällsnytta och begära ekonomiskt stöd för detta. RF:s medlemmar borde reagera och "leva rövare", men verkar vara nöjda och förlitar sig - om man är ett olympiskt förbund - på SOK som ekonomisk stödorganisation.

OLOF (inte verifierad)

ons, 2013-09-25 17:49

2. Rönmark har av inte särskilt

Rönmark har av inte särskilt outgrundlig anledning missat meningen "Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående" Dessa är det absolut största hindret för att anpassa RF till den verklighet som i dag råder.

Dan Persson

ons, 2013-09-25 18:05

3. Får väl erkänna att meningen

Får väl erkänna att meningen Olof syftar på "Ett tips i all välmening är att man bör värja sig mot de som kämpar för att bevara det bestående" var tänkt att vara lite smålustig för de mest initierade, dvs anspela på de förbund som genom åren slagits enbart för egna förmåner framför utvecklingen av svensk idrott.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.