Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Inte längre motparter, utan medparter

Hon har kallats in tidigare som en räddare i nöden. Nu är det dags igen, Rose-Marie Frebran blir särskild utredare när idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth kallar på hjöälpt i konfrontation med idrotten. Foto: Ida Eklund, TT Nyheter

 

Regeringen och arenaidrotten är eniga om en väg framåt för att bli av med problemen med läktarvåld och huliganer. Det som presenteras på en presskonferens på Tele2 Arena just när ni läser detta är något unikt.

Regeringen har utsett Rose-Marie Frebran som ny nationell samordnare (obs inte utredare, det är utrett färdigt). Parterna är överens om färdriktningen och den nya samordnaren har det väl förspänt med goda kontakter och regeringens öra såväl som positioner hos Svensk Elitfotboll.

Hon hittar i maktens korridorer

Lägg till Svenska Hockeyligan som än ligger snäppet före och alla är med. Både SEF och SHL vill ta mera ansvar och se till att det blir roligare att gå på ishockey och fotboll.

Frebran med styrelsepositioner inom både förbund och SEF kan fotbollen, har kontaktnätet både mot idrotten men även in mot regeringen. Hon har suttit i Svenska Spels styrelse, i kulturutskottet med flera positioner. Frebran är kristdemokrat med ett långt aktivt liv i missionsförbundet som det enda som skorrar.

Det finns ett mycket gediget material, många bra idéer och alla, säger alla är överens om att nu är det nog. Arenaterroristerna skall bort från fotbollen.

Hennes kanske omöjliga uppgift?

Därmed inte sagt att det är ett lätt uppdrag. Det finns noga räknat fyra större problemområden.
1. Arenaterroristerna. En liten klick brottslingar som borde sitta i finkan eller på rättspsyk. Hammarby-Gais visar med önskvärd tydlighet att det är människor som utan att blinka kastar ner knallskott bland små barn. Den bristen på empati har psykologiska diagnoser.

2. Rikspolisstyrelsen som tänker inleda det goda samarbetet och våra demokratiskt valda företrädares intentioner med att fortsätta fakturera året ut. Lär inte bli något gott samarbete före nyår och kan bli frostigt länge.

3. Resten av polisen som inte ser våldsamt upplopp som något att utreda, som inte lagför brottslingar och som ens inte fångar arenaterroristerna. Jag kan se terroristerna på en pub före matchen köra standardskämtet ”Jag har en god och en dålig nyhet vilken vill du höra först? Den dåliga. Du har polisen efter dig. Den goda då? Det är den svenska polisen”. Stulen från New York Times från tiden när Palmeutredningen havererade).

4. Juridiken, det finns många bra förslag som är ett mörker av problem att göra om till lag som fungerar. Tillträdesförbudets genomförande är ett exempel där flera lagar krockar.

Polisen är problemet

Sammanfattningsvis är det punkt 2 och 3 som utgör det olösliga i nuläget. Juridiken går att lösa, det tar bara lite tid och skulle vi få en fungerande polis (som fått massor av ökade resurser under sex år och minskat i uppklarningsprocent) som numera framstår som en myndighet som är mer ineffektiv än

Arbetsförmedlingen. Fick jag frågan vilket det bästa råd jag kunde ge Bea Ask skulle svaret vara - sparka Svensson och Löfving! Gör du inte det är det ditt fel att polisen inte fungerar när det drar ihop sig till valrörelse.

När jag under våren började prata med människor som har god insikt om polisens organisation insåg jag snart att oavsett vem jag pratade med så fick jag bekräftat att RPS inte fungerade och inte Stockholmspolisen heller. Det är enligt samma människor mindre troligt att den stora polisreformen som regeringen planerar kommer att leda till en förbättring.

Bedrägligt av polisen

Med fotbollens vilja att agera och ta ansvar, stöd från regering, en ny samordnare, gediget utredningsmaterial att söka lösningar i så finns alla förutsättningar. Det vi saknar är alltså en fungerande polis.

Det för samhället allvarliga med eländet på Tele2 Arena häromdagen är inte barnen som utsattes för angreppen, inte angreppet på fotbollen eller upploppet utan att ingen, säger ingen, ser ut att bli åtalad.

Då Hammarby får en faktura för matchen mot Gais kan man konstatera att polisen bör polisanmälas för bedrägeri. Polisen levererade ingenting av det vi som medborgare kan ställa som krav.

Skäl till viss förhoppning

Men presskonferensen på söndag med enad front, ny samordnare och massor med energi, SEF:s utspel som även fotbollsförbundet ställde upp på, med temat nu är det nog och polisnotorna borta så finns nu förutsättningarna.

Det är som sagt var en fungerande polis som kan se till att de som begår våldsamt upplopp, mordförsök med mera tas fast, häktas, åtalas och sätts in finkan som saknas.

Men på det stora hela är helgen ett stort steg framåt. Fotboll och regering är inte motparter, de är medparter.

Det var länge sedan.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.