Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Zlatan tar själv över rapporteringen

Ibland kan det bli för mycket av det goda. Zlatan Ibrahimovic gäspar mitt under träningen. Foto: Anders Wiklund, TT Nyheter Zlatan tar med makt från tidningarna Blogg: ”Zlatan tar helt enkelt makt från PSG, fotbollsförbundet och svenska media genom att bli sin egen avsändare”, skriver Dan Persson.

 

Rubriken ”Zlatan startar tv-kanal” är självfallet en extrem överdrift men när Zlatan tillsammans med superentreprenören Dan Olovsson lanserar en app som får flera hundra tusen användare på några timmar så är det en händelse som bör beaktas.

Det här handlar om makt och om pengar, precis som det mesta annat här i livet.

Början till omvälvningen

För mer än 25 år sedan skrev dåvarande SAS-chefen Jan Carlzon boken Riv Pyramiderna. Den byggde på tesen att organisationsstrukturer behölls för att de högt upp hade ett informationsförsprång men att det var på väg att försvinna och skulle förändra hur vi organiserar våra företag och organisationer. Den blev en bestseller som fortfarande läses av tiotusentals ekonomistudenter världen över.

Det finns i närtid två händelser som mer än andra sticker ut när det handlar om informationsförsprång. Internets stora genomslag kom den 11 september 2001. Då satt 100-tals miljoner människor världen över vid datorer och fick samma information som USA:s regering.

För svenska förhållanden blev det uppenbart den 26 december 2004 vid Tsunamikatastrofen. Själv satt jag vid sexsnåret på morgonen i morgonrock vid min dator i Belgien och började genom att leta på engelskspråkiga asiatiska siter få en bild av katastrofen vid nio snåret på morgonen europeisk tid. Mobilsamtal till vänner som var där gjorde att jag hade en god bild och redan vid lunch fick jag de första trista meddelanden om vänner som förolyckats.

Han själv vill styra

Utrikesminister Laila Freivalds och dåvarande statssekreterare Lars Danielsson hade ännu inte fått information via fax från ambassaden i Bangkok och visste därför ingenting vilket ledde till att båda fick avgå och till en skandal för regeringen. När Freivalds gick på teater visste en majoritet av svenska folket att en katastrof inträffat.

När nu Zlatan lanserar sin app så handlar det om makten över informationen och i förlängningen pengarna.

Zlatan är utan konkurrens det största varumärket i svensk fotboll. Står det ”Zlatan” i en rubrik på Sportbladets hemsida får den mera klick än andra artiklar, har Svenska Fotbollförbundet med Zlatan på en presskonferens så skrivs det mer om förbund och deras matcher vilket ger dem mera pengar och så vidare.

Har man hört Zlatan berätta på sin app så minskar behovet av att köpa en tidning, klicka på en rubrik etc.

Alltid hans egen version

Zlatan tar helt enkelt makt från PSG, fotbollsförbundet och svenska media genom att bli sin egen avsändare.

När SvD:s krönikör Petter Nilsson upprörs över att ingen journalist reagerar när Zlatan på en presskonferens konstaterar att 95 procent av det som skrivs om honom inte är korrekt och jämför det med att Zlatan kallar journalisterna för lögnare har han självfallet fel, men nu får Zlatan ett eget maktmedel, då är det inte lika enkelt för en journalist att göra en skarp vinkling om en annan mera trovärdig version finns direkt från källan.

Vi kommer att få se mer av samma förändring. Artister som inte använder skivbolag för att ge ut sin musik (vad skall man med specialister på att sälja plastbitar till om 75 procent av intäkterna kommer från Spotify?), författare som säljer sina egna e-böcker och så vidare.

Bara början...

Det som krävs i nuläget är självfallet att man är väldigt känd. Det klarar Zlatan med råge. Vi ser också varför Messi lagt bildrättigheterna på honom själv i eget bolag.

För 17 år sedan höll jag föredrag runt om i Europa på temat ”cutting out the middle men” där jag argumenterade för att det då nya Internet skulle leda till att informationsövertaget försvann och då faller vinsterna för mellanledet.

Det är vad vi nu ser hända.

PS: det är ingen händelse att det står ”Zlatan” i rubriken. DS

Läs Petter Nilssons krönika i SVD

Dan Persson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.