Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Den lyxen saknar Stockholmslagen

"Hovet är idag med stor sannolikhet den sämsta arenan i Hockeysverige", skriver Dan Persson och förklarar varför Stockholmslagen har så svårt i den tuffa konkurrensen i hockeyn. Foto: Maja Suslin


Stockholms stad är inte av den blyga tysta ödmjuka typen. Man började med att kalla sig för ”the Capital of Scandinavia”. Syftet att reta gallfeber på Köpenhamn uppnåddes direkt, lillebror Oslo likaså. Göteborg behöver man inte reta gallfeber på, den finns där alltid.

Nu räckte inte Scandinavia som målsättning utan sedan några år så pratar alla tunga Stockholmspolitiker med allianstillhörighet om ”Stockholm a world class city”.

Uppvaktar politikerna

För oss som fortfarande lever kvar med fötterna i förortsmyllan och inte behöver prata engelska för att visa att vi kan blir översättningen ”Stockholm en stad i värdsklass”.

Det är en vision som kräver att man levererar på många områden under lång tid.vFrågan är om det även gäller nationalsporten ishockey.

I dagarna har Djurgårdends hockey, numera en allsvensk klubb, gått ut med en pressrelease om aktiviteter gentemot politiker för att försöka få gehör för tanken att en huvudstad utan lag i högsta serien i den största sporten (ur ett intresseperspektiv) knappast kan kalla sig världsklass.

De har onekligen en poäng.

Stor skillnad mot landsorten

Elithockey idag innebär att ca 60 procent av omsättningen hamnar hos spelarna. På en tio års period finns en nästan hundraprocentig korrelation mellan omsättning och tabellplacering. Enstaka år kan det spreta rätt ordentligt men över tid så är pengar samma sak som tabellplacering.

Om AIK och Djurgården år efter år har lägre omsättning för att de har sämre förutsättningar så får de en tunnare och sämre spelartrupp än sina konkurrenter. Så enkelt är det.

Storstadshockeyn har därutöver en tuffare konkurrenssituation. I landsort är hockeylaget en dominerande aktör som alla andra anpassar sig efter. Den lyxen har inte Stockholmslagen där konkurrensen om upplevelsekonsumenterna är total.

Ungdomarna flyttar ut i landet

Stockholms hockeydistrikt har flest juniorer och fostrar massor med talanger men de försvinner ut till hockeygymnasier i landsort och hamnar hos andra lag. När det gäller ishockey lever Stockholm med en ”Brain drain” på samma nivå som u-länder.

Djurgården är enda laget i de två högsta serierna som inte ens har kontroll över träningstiderna.

Hovet är idag med stor sannolikhet den sämsta arenan i Hockeysverige. Det är ett trist konstaterande men likväl sant. Det är så långt ifrån värdsklass man kan komma. Arenakonsumtionen på hovet per gäst är ett skämt i jämförelse med de andra elitarenorna. Vad många inte vet är att Hovet inte ens har ett eget kök. För år 2013 är det så att en arena med kök år är lika självklar kombo som uteslutningar är för Sverigedemokraterna.

Vässentligt färre inkomstkällor

Medianomsättningen för elitlagen idag är 140 miljoner med de bästa på runt 200 och AIK på en bra bit under 100. Djurgården i allsvenskan ligger väsentligt lägre.

En elithockeyklubb i ett regioncentra driver en arena som går runt genom att den utöver klubben är den använda arenan för många andra event. I flera fall äger klubben även fastigheten, klubben äger ett restaurangbolag som omsätter tiotals miljoner, äger en träningsanläggning för A-lag såväl som övriga lag, ofta ett gym och har en helhet som gör att man är dominerande aktör inom sport business och arena business på sin ort.

AIK och Djurgåren har ingenting av ovanstående, deras intäktskällor är väsentligt färre, deras affärsmodell saknar kritiska delar, de har inga möjliga sidointäkter och för Djurgården så saknas dessutom den kritiska träningsanläggningen.

Stockholms stad bestämmer

Lägg till att relationen mellan kommun och hockeylag ute i Sverige får relationen mellan Stockholms stad och elitlagen att likna den mellan kungen och Silvia när det kommer ut böcker av ”vända blad”-karaktär.

Sammantaget måste Stockholms stad bestämma sig om det skall finnas elithockey i staden.

Det Djurgården och AIK måste ha klart för sig är att förutsättningen för att det här skall fungera är att de samverkar helt och fullt. Kan de inte det så kommer det att spricka. Om då de mer rabiata fansen inte accepterar detta så bör de få klart för sig att de skadar sitt eget lag lika mycket.

Det här krävs

Det man behöver är följande:

En helt ny modern arena anpassad för nutida publikkrav på en arena där Hovet står idag.

En träningsanläggning för Djurgården (AIK har Ritorp).

Ett stöd från staden som kompenserar för bristen på intäkter relativt de övriga lagen.

Finner man ingen långsiktig lösning enligt ovanstående modell så kommer vi över tid att ha många derbyn i Stockholm, AIK-Huddinge, Djurgården-Väsby med flera kombinationer.

Det är tyvärr ingen osannolik utveckling, om nu utveckling är rätt ord i sammanhanget.

Dan Persson

Tomas Silfver (inte verifierad)

fre, 2013-11-01 22:55

1. Klubbarna har en toppmodern

Klubbarna har en toppmodern arena i form av Globen ett stenkast bort. Det är ju inte politikens fel att man inte lyckas fylla Globen. Se vilka åskådarsiffror Frölunda har. Gå tillbaka till Globen om man inte är nöjd med Hovet. Det finns annat att satsa pengarna på. För övrigt är huvudstaden utan ett lag i Elitserien även om en klubb råkar spela sina matcher där.

Conny (inte verifierad)

lör, 2013-11-02 17:29

2. Vad då ett stenkast bort? Det

Vad då ett stenkast bort? Det har aldrig handlat om att man inte kan fylla Globen, utan den enorma merkosten att spela på den arenan. Har du en aning om hur mycket dyrare Globen är att hyra än Hovet? Hur tror du klubbarna skulle klara det om ekonomin är kass redan nu? Dessutom är Globen titt som tätt uppbokade av andra evenemang än hockey och skulle många gånger krocka med de evenemangen. Sedan är det inte bara det som det gäller. Intäktskällorna är betydligt färre för DIF, än andra lag, ioma att de nästan inte tjänar ett smack på allt som säljs under deras matcher. Spelar ingen roll hur mycket mat, öl, kaffe, popcorn, dricka osv som säljs, DIF får inte behålla mycket utan arenabolaget tar i stort sätt hela vinsten. Sist av allt så har DIF ingen träningshall, främst lidande av det blir juniorerna, som hela tiden blir undanskuffade och omkringkastade. Hur ska man få upp bra juniorspelare med de förutsättningarna? En junior i Stockholm får ligga i mycket hårdare än en junior från övriga lag om han ska komma någonstans. Så det är skönt att stockholmskillarna är av hårt virke, då de trots allt ligger i topp 4 i juniorverksamheten. Och vad vill du komma med era publiksiffror? Ni har rasat tusentals de senaste åren. Förut hade ni över 12.000 och förra året snittade ni 8588 st och hittills i år 8895 st. Så jäkla naivt tänkt att det räcker med att byta arena. Vakna till och ta reda på fakta varför vi inte byter arena innan du kommer med en sådan plump kommentar.

Dan Persson

fre, 2013-11-01 23:19

3. Nej, hockey på globen är en

Nej, hockey på globen är en ekonomisk katastrof. Globen må vara gammal och i behov av renovering men de skulle tappa 40-50 lönsammma event per år om hockeyn spelades där.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-11-02 09:17

4. Globen är inte en

Globen är inte en hockeyarena, där ligger problemet.

Anna (inte verifierad)

sön, 2013-11-03 06:26

5. Jag förstår att de kan

Jag förstår att de kan finnas prbl kring arena och träningstider MEN är det inte ett större problem att såna som jag, som är rätt ljumma gällande hockey men ändå hängde med pappa som barn aldrig i livet skulle ta med mina egna pga bråken och stök omkring och priserna?? Genom att inte se till att lösa detta missar man en stor målgrupp och återväxten drabbas också. /* en som inte tar med sina grabbar på vare sig hockey eller fotboll i Sthlm och dessutom uppmuntrar dem till att utöva andra sporter *

Donkeyman (inte verifierad)

sön, 2013-11-03 11:42

6. Det här problemet är

Det här problemet är betydligt större än bara hos AIK och Djurgården. Ser vi Stockholm, Solna och Sumpan som det centrala Stockholmsområdet och resten av länet som ett lite mer perifert område så kan vi konstatera att Centrala Sthlm har ett lag i Elitserien, Ett lag i Allsvenskan, ett lag i div 1 samt tre lag i div 2. Dessa lag är i praktiken de sämst ställda lagen i hela hockeysverige när det gäller tränings- och matchmöjligheter. Ser vi sedan till det perifera Stockholmsområdet så har vi ett antal klubbar som är ensamma i sin kommun. Och som har ungefär samma möjlighet som lag i lägre serier ute i landet. Wings, Väsby, Huddinge och så vidare ... det finns många av dem. Det som behövs i Stockholm är två ting. Dels måste AIK och DIF få makten över sin Arena. Samt kunna "lägga fingrarna på" intäkter som de i dag kan se långt efter. Men det räcker inte. Underbyggnaden måste också få bättre möjligheter. Det behövs en andra hall där lag som Hammarby kan verka och ha anständiga publikmöjligheter. Och det behövs träningsanläggningar för klubbar på lägre nivåer. Hur många år till kommer det att finnas anständigt bra lag i div 1, div 2 och div 3 som hör hemma i Stockholm. Listan på lag som "var bra" men som försvunnit är skrämmande lång. Hammarby räddades av sina supporters men de är det unika undantaget. Ser vi utanför det centrala området så kan man konstatera att Huddinge har "alltid funnits" och är ensamma i sitt närområde men de är långt ifrån det som de en gång var. Stockholmshockeyns kris är långt ifrån begränsad till AIK och DIF.

Victor Capel (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 19:28

7. Åtgärder på Hovet är väl

Åtgärder på Hovet är väl aviserade? Sen lär det hur som helst inte komma klubbarna till del i någon större utsträckning. AIK bör titta på en flytt till sumpan sumpan tillsammans med fotbollen, de första ritningarna på kombinerad fotboll/hockey-arena finns redan och mark finns tillgänglig. Åtminstone enligt förhandsbesked från Sbg.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.