Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En evenemangslista är en sofistikerad form av stöld

Det var då det. När SVT sände allt och vi hade som tittare hade tillgång till allt, utan några som helst restriktioner. Nu får vi lov att betala om vi vill ha tillgång till allt som erbjuds i TV. Foto: TT Nyheter

 

”SVT-portade från OS” heter det. Samtidigt sitter några enstaka riksdagsmän av det mer populistiska slaget och skriver motioner om ”evenemangslistor”. Dvs att vissa typer av ”nationellt viktiga event” skall vara förbehållet för public service.

Debatten har levt någon vecka och det är klart att det finns en avsändare som står bakom och dirigerar orkestern.

Jag kan meddela att jag inte är portad från att boka sviten på Plaza i New York, jag är inte portad från Mattias Dahlgren, inte från Stockholms återförsäljare av Ferrari heller.

Att göra ett val

Däremot har jag inte råd med sviten på Plaza, middagar på Mattias Dahlgren eller med en Ferrari. Jag har valt att inte köpa sådant jag inte har råd med.

Precis som SVT har valt att inte köpa rätten att sända från eller medverka som nyhetsaktör på OS.

Tar Eva Hamilton med sig sitt Amex Platina (firmaplasten, Eva, inte det privata) och lämnar Östermalm för det mer folkliga Södermalm kan hon fixa rätten till utökad nyhetsbevakning snabbare än Radiotjänst hinner anmäla en Iphone-innnehavare för smitning från tv-licensen (det är väldigt fort).

Bygger på Marx idéer

En evenemangslista är en lag som innebär att svenska folket skall få ta de värden som ägs av arrangörer och idrottsmän. Den bygger på Marx idéer om gemensamt, inte enskilt ägande och på att man tar det någon annan äger.

Den roliga skrönan för oss som är gamla nog är att TV2 bildades när ett kommunistiskt demonstrationståg gick fel och hamnade i tv-huset istället för utanför amerikanska ambassaden.

Dock borde de dåvarande ungdomarna nu ha nått pensionsålder, därav min förvåning att den här diskussionen väcks till liv (jag fick inte vara med och demonstrera för mamma för att jag var för ung).

Inte längre 1973

För att måla lite med metaforer så vore en lag att alla svenskar har rätt till en I-phone 5 och den skall ingå i tv-licensen, dvs Apple får bara någon hundralapp för den vilket självfallet är helt otänkbart, men det är ungefär vad man föreslår med en evenemangslista.

Nu är det inte 1973 längre, Staffan Westerberg är inte vilse i pannkakan, Den vietnamesiska vattenbuffeln ”Buffe” bombas inte av imperialistiska B-52-or och idag ser den ansvarstagande delen av socialdemokratin och moderaterna på äganderätten på samma sätt.

När det gäller medborgerliga rättigheter så är yttrandefrihet, tryckfrihet, rätten att bli behandlad som oskyldig tills motsatsen bevisats, äganderätt, likabehandling från myndigheter, integritetsskydd (det som i praktiken försvann med FRA), rätt till vård och liknande det vi skall värna om.

MTG:s affärsidé

Den medborgerliga rätten att titta på vinter-OS är inte en sådan rättighet. Vill man titta på vinter-OS så köper man den möjligheten. Kostar det mer än vad man tycker det är värt så låter man bli. Så enkelt är det.

För merparten av övrig idrott så är pengar in i idrotten nästan samma sak som pengar till idrottsstjärnorna. När Henrik Stenson tjänar 75 miljoner på att vara bäst hela säsongen så är det pengar som golfspelarna skapar och får till sig. Våra elitidrottare får 60 procent och uppåt av de värden som skapas om de varit smarta nog att välja en kommersiell idrott.

I OS-fallet går pengarna till det korrupta IOK, (beskyller jag någon för att vara korrupt är det normalt att se som förtal men när det gäller IOK ses det bara som ett klargörande) men det spelar ingen roll.

Och IOK:s affärsidé

IOK lever på att ordna OS, den som vill sända OS får skriva avtal med IOK. Det har Viasat gjort.

Sedan kommer marknadsekonomin att lösa resten. Viasat tjänar bara pengar på OS med en nästan perfekt prissättning. De måste ta lagom mycket betalt för betaltv-kanaler såväl som reklam. Annars skjuter de sig i foten.

De måste ha villkor som kund upplever som skäliga, annars får de inga kunder. Viasats stora katastrof vore självfallet att ingen tittar på OS. Då får de inga intäkter what so ever.

De som drabbas

Men gamlingar på vårdhem måste få se OS säger då vän av ordning som skrikit solidaritet på tiden det begav sig och inser att det bara är något OS bort så bor han själv på samma vårdhem (dock med förbehållet att han tar med sig en Ipad).

Det enkla svaret är att Viasat självfallet kommer att ge alla som vill betala dem för möjligheten att titta på OS ett sådant erbjudande.

TV är en ganska föråldrad teknik för att sända bilder till folk som måste anpassa sig till avsändaren för att kunna titta. Det är ingen mänsklig rättighet.

Inte på andras bekostnad

För oss på Idrottens Affärer, som bejakar idrottens kommersialisering är det självklart att vara negativ till allt som innebär att idrottare, klubbar, förbund tas ifrån intäkter av en myndighet.

Det är vad syftet är med krokodiltårarna i SVT och stödet från deras nyttiga idioter (nyttig idiot är en term från Lenin som handlar om folk som springer andras ärende utan att förstå det, det är inget idiotförklarande av individ) handlar om.

Om nu Bonnier köper rätten till nästa OS, nästa skid-VM eller motsvarande lär vissa byta åsikt i den här frågan snabbare än någon kan säga Bonniers Magazine Group, det amerikanska förlag som höll på sänka Bonnier på grund av överpris och förluster och fick stora delar av släkten Bonnier att gå över från rysk kaviar till Kalles när utdelningarna frös inne och huvudskälet till att TV4 är så defensiva.

Glöm den där listan!

Evenemangslistor är enkelt en sofistikerad form av stöld, SVT, vår kära public service kanal anser i det här fallet att stöld är ok.

I slutändan måste jag dessutom notera att möjligheten att se reklamfria bra samhällsprogram i SVT under hela OS får ses som en fördel. Vi har EU-val, riksdagsval, ekonomiska problem, folkmord, fascister i riksdagen och mycket annat riktigt viktigt att fokusera på 2014.

Det trista är självfallet ett långt och trist uppehåll för SHL så jag får inte se mitt älskade Luleå vinna, men å andra sidan kommer Gunners att ligga före Spurs hela säsongen och vad mer kan man egentligen begära.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.