Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Att klaga är inte annat än att slösa bort energi

"När det gäller de upprörda AIK-supportrarna som hävdar att media överdriver och ljuger blir det lite besvärligare. Generellt är det självklart så att media vinklar, överdriver och inte har med hela sanningen och så vidare", skriver Dan Persson. Foto: TT Nyheter


I veckan kom en inbjudan att medverka i panelen vid ett seminarium om ”mediabilden” som AIK:s supportrar och Svensk Supporterunion anordnar. Ungefär samtidigt exploderade min Facebook av indignation när SVD:s så kallade bragdguld inte gick till Henrik Stenson utan som vanligt till en skidåkare.

Det senare fick till följd att Ola Billger redaktionschef försvarade sig i tidningen och utryckte oro för att arga golfare skulle slå en järnnia i huvudet på honom. Nu tror jag inte Billger såg något reellt fysiskt hot mot sig utan bara ville göra ett retoriskt trick där det framstod som om han hade en viss kännedom om golf genom att veta vad en klubba heter. För kommande försvarsartiklar efter årlig sedvanlig utdelning till nästa skidåkare bör Billger veta att proffset på området ”slå folk med järnklubbor” använde en järnsexa när hon fick reda på att hennes dåvarande man, Tiger, inte helt hade förstått äktenskapslöftena.

Ljuger och förvaktar

AIK:s supporters är av åsikten att media i allmänhet och i deras fall Expressen i synnerhet ljuger och överdriver.

Golfarna är av åsikten att SVD i synnerhet och media i allmänhet föraktar golfen, inte bevakar golf och inte kan något om golf.

Om vi tar golfen först kan vi då sakta (om nu SVD läser IA) konstatera att Stenson tillsammans med Zlatan utgör 100 procent av gruppen svenska världsstjärnor inom sport eftersom fotboll och golf är två av mycket få globala sporter.

Vi kan vidare konstatera att Stensons prestation är unik, inte kommer att upprepas och egentligen inte borde ha gått att göra medan det är troligt rent statistiskt att en svensk kommer att vinna en femmil igen. Det är relativt få länder med befolkning i glesbygd och vinter som kan producera skidåkare och en svensk tillhör alltid en av fem som kan vinna då det inte finns så mycket konkurrens i den lilla sporten.

Inga oväntade förklaringar

Golfarna borde dock förstå att det här inte handlar om logiken ovan utan om helt andra saker. Dels tjänar Stenson nästan lika mycket som Zlatan vilket får ses som motstridigt det SD kallar för svenskhet. Dels sänds skidor i SVT eftersom det är en mycket billig rättighet att köpa och SVT:s nya mångfaldsstrategi inte handlar om något annat än att de inte har råd med rättigheter för sporter som är framgångsrika. På det kommer att vi, sedan TV kom, är tränade av våra föräldrar att se skidor.

(Självfallet var det sätt Johan Olsson genomförde femmilen något helt fantastiskt, men att den skulle vara ens nära det totalt omöjliga Stenson gjorde kan ingen som kan idrott tycka)

När det gäller de upprörda AIK-supportrarna som hävdar att media överdriver och ljuger blir det lite besvärligare. Generellt är det självklart så att media vinklar, överdriver och inte har med hela sanningen och så vidare. Annars blir det liksom ingen tidning som någon vill läsa. Rubriken ”nästan 4 000 av AIK-fansen skötte sig exemplariskt, de var inte påtända, drängfulla, maskerade, brände bengaler eller misshandlade” i kombo med en en bild av två trevliga ungdomar som hjälper en tant över gatan är inte medial.

Bojkott fungerar inte

Får media en bild på maskerade AIK-fans med en bengal är det den som tar en halvsida, inte bilden från familjeläktaren. Så enkelt fungerar media och man kan tycka vad man vill om det men då vi har yttrandefrihet och pressfrihet kan man inte göra något åt det. Personligen tycker jag demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet är bra saker.

AIK:s fans var tidigare ute med försök till bojkott av Expressen och jag har sett flera golfare som säger sig säga upp sin prenumeration på SVD på grund av bragdguldet.

Här är det så enkelt att - bojkott fungerar inte, tidningen ändrar heller inte policy för att arga läsare säger upp prenumerationen.

Går ändå mot sin undergång

Både SVD och Expressen dör ändå inom några år som papperstidning beroende på samhällsutveckling och digitalisering. Golfarna som ändå får ses som SVD:s kärnläsare utifrån sociodemografiska fakta kan möjligtvis tidigarelägga den tidpunkten men om det sker i november 2015 eller mars 2016 torde vara egalt.

(För den som då sagt upp sin SVD-prenumeration och blir blockerad av betalväggen på nätet efter 20 artiklar räcker det med att klicka på verktygsfältet och välja inkognitofönster för att läsa obegränsat. För mig som älskar SVD:s ledarskribenter är det obegripligt att de inte har ”cojones” nog att stänga siten)

Men skjut inte budbäraren. Om media överdriver och vilseleder när de bevakar fansen på fotbollsmatcher så beror det på fansens beteende inte på media.

Kanske bara att acceptera

När svenskan särbehandlar golf negativt så är det golfens fel, inte SVD:s. Kunde golfen leverera en halv miljon välbeställda unga tittare varje vecka så skulle reklamkanalerna stå i kö för att sända och kvällspressen skulle skriva spaltkilometer.

Idrotten såväl som fansen får helt enkelt acceptera att media fungerar så här, vi får acceptera att dagens media inte har tid och råd med research och faktakontroll. Golfen får nöja sig med att Henrik Stenson är en världsstjärna som får obegränsat med mediaexponering världen över men alltid kommer att vara okänd i Sverige.

Det är dessutom så att mer golf i media inte innebär att fler börjar spela golf eller fler ungdomar strävar efter att bli en Stenson. Samma torde gälla för AIK-supportrarna. 70-talets Stenmark-hysteri som fick alla att börja åka slalom fungerar inte längre. Golfen är redan extremt attraktiv med massor med nya golfare varje år och de mindre önskvärda delarna av AIK-supporters får rekryteringsstöd av utbildningsminister Björklund om man skall tro PISA-rapporten.

All form av klagomål på media är helt enkelt bara bortslösad energi. Det är inte deras fel.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.