Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det blir bäst utan OS

OS i Stockholm, ja, då är vädret också en riskfaktor. Så här såg det ut på fredagen i Hammarbybacken. Foto: Jonas Ekströmer, TT Nyheter

 

Stadsfullmäktige i Stockholm skall den 17 februari ta beslut om Stockholm vill ta på sig ansvaret att vara värdstad för vinter-OS 2022. Det är min förhoppning att de säger nej. Det är bäst för idrotten såväl som samhället i både Stockholm och Sverige.

Vi spelade golf på Ingarö på nyårsdagen, julhelgens fjärde golfrunda i en ort som planerar att söka vinter-OS 2022. Skulle Sverige vara så korkat att vi ansökte om OS och vann så kan vi vara säkra på att vintern 2022 blir den mildaste någonsin. Allt enligt den alltid närvarande Murphys lag. Är något av det klimathotsförespråkarna säger sant så kan hela upplägget spricka trots att det går att göra snö vid plus åtta idag.

Stockholm fungerar inte

Först och främst så kommer inte någon fungerande infrastruktur att finnas 2022. Slussen är som det ser ut i nuläget inte ombyggd då, Tunnelbanan är inte utbyggd och det är tveksamt om förbifarten är klar. Samtidigt har trafikinfarkten förvärrats av de dryga 200 000 nya invånare som Stockholm fått under de här åren.

Jöran Hägglunds utredning ljuger friskt i den här frågan. Ett vinter-OS där all tid tillbringas med transport från och till arenan är ingen hit.

För att travestera public service i P1, vill svenska folket ha OS närmare sig får de flytta teven.

Intäktsbudgeten, båda vad gäller sponsorer och biljettintäkter är optimistisk i överkant och skulle den uppnås så har man slagit ihjäl fotbollen, ishockeyn, bandyn, handbollen då det inte finns pengar över till deras verksamhet.  Förmodligen lyckas ett OS med kombinationen att både allvarligt skada övrig elitidrott och misslyckas med att nå intäktsmålen.

Sponsorerna inte tillräckligt många

Alla trender, som vi skrivit flera gånger om, pekar på en fortsatt fokusering på de stora idrotterna. Att det 2022 skall finnas sponsorer och publik till backhoppning, skeleton, rodel, short track är fullständigt naivt. Ett antal OS-idrotter är döende och alla medel som läggs på dessa skulle ge mångdubbelt mer tillbaka om de satsades på idrotter med attraktionskraft.

På elitsidan behövs som ett exempel en modern ishockeyarena. Den kan ishockeyn betala själv bara man får möjligheten. Djurgården och AIK skulle få lönsamhet i en modern arena som man drev i egen regi tack vare antalet matcher som hockeyn har.

Då skulle det dessutom skapas förutsättningar för framgångsrik elithockey i huvudstaden. Något som saknas idag.

Behöva arenor för oss vanliga

För både staden och länet är det anläggningar för ungdomar och för folkhälsa som är det vi behöver. Inga miljarder till konstgjorda slalombackar, hoppbackar, rodelbanor och annat som inte behövs.

Här är det så fiffigt att vi vuxna mer än gärna betalar kostnaden. Det vi behöver i form av gym, golfbanor, skidspår, skridskospår kan vi betala själva. Incitamentet i form av en friskare ålderdom räcker långt för oss.

Landstingets insats är att få fler att träna för att de skall sänka sina kostnader för sjukvård och äldrevård. Det statliga så framgångsrika friskvårdsavdraget borde få regionala efterföljare. Ett landsting som fokuserar på att vi skall vara friska istället för att fördela resurser när vi är sjuka vore ett gigantiskt steg framåt.

Som att kasta bort miljarder

För barn och ungdomar behövs mycket stora insatser på idrottsområdet för att förbättra skolresultaten, stoppa ökningen av barnfetma och säkerställa anställningsbara ungdomar. Här krävs idag både ett utökat generellt stöd såväl som riktade insatser till barn i familjer i utanförskap så att även de barnen har råd med idrott.

Ett OS skulle ta alla resurser från Stockholm på hela idrottsområdet i tiotalet år. Resurser som istället skulle kunna användas till att ge både barn och vuxna bättre förutsättning för ett kvalitativt liv.

För statskassan handlar det om att kasta bort 10-20 miljarder som vi inte har.

Så kära ledamöter i Stockholms stadshus. Rösta nej till OS, gärna med enighet över blockgränserna så att frågan kan begravas för alltid.

Dan Persson

mr Christer (inte verifierad)

lör, 2014-01-04 15:58

1. Tack mycket bra! mr Christer

Tack mycket bra! mr Christer

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-01-05 10:59

2. Om alla resonerar som Persson

Om alla resonerar som Persson skulle inget land fortsättningsvis fundera på att söka vinter-OS då klimatförändringar är en global företeelse. Men nu är det ju så att det är något som sker under väldigt lång tid däremot har alltid förekommit variationer i vädret. I dag har vi ex.vis i Östersund ingen snö och bara en liten del av Storsjön har skridskois men alla vi som med råge passerat 70 vet att det händer någon gång då och då liksom att man i Stockholm någon gång då och då kan ha ordentligt kalla vintrar. Nyttan för idrotten finns det olika uppfattningar om men helt klart är att vi de senaste 7-8 åren har en regering som verkkar vilja att svenska folket alltmer ägnar sig åt den primitiva form av jordbruk som kallas moderatbandy och på så sätt förhoppningsvis glömmer Reinfelts löften i regeringsförklaringen 2006. Nog är det väl ändå märkligt att Sverige som enda vinternation inte ska klara av ett vinter-OS särskilt som det mesta redan byggts.

Dan Persson

sön, 2014-01-05 14:34

3. Olof, väder var närmast en

Olof, väder var närmast en raljerande sidekick. Min poäng är att ett OS skadar svensk idrott mer än vi tjänar och samhället skadas ekonomiskt.

Olof (inte verifierad)

sön, 2014-01-05 16:58

4. Dan P. I vilka andra länder

Dan P. I vilka andra länder har OS skadat idrotten och om inte varför skulle det drabba just Sverige?
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.