Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten måste upprepa samhällsnyttan!

Golfen är först, men förhoppningsvis gör många andra idrotter samma sak, dvs informerar politikerna om samhällsnyttan, skriver Dan Persson. Foto: TT Nyheter


Golfförbundet genomför just nu ett stort antal verksamhetsseminarier landet runt De är mycket välbesökta och deltagarna är nöjda. Golfen har goda förutsättningar och är en välmående idrott så framtidstron är hög.

En av huvudpunkterna på seminarierna är området ”Golfens samhällsnytta”. Eftersom det är uppenbart att politiker, media, offentliga chefer inte har en susning om den samhällsnytta som skapas av golfen är tanken att man på alla nivåer, lokalt, regionalt och nationellt skall informera och den vägen skapa en ökad förståelse för vad golfen ger för samhällsnytta.

Politikerna måste förstå

Ett utmärkt initiativ som alla större förbund borde ta efter. Vill vi ha råd med välfärdssamhället och fortsatt tillväxt behöver vi politiker som förstår att idrotten är en stor aktör som kan bidra.

Golfens samhällsnytta kan grovt förenklat delas upp i fyra områden:

Natur och Miljö
Folkhälsa
Ungdomar
Betalade skatter

Flera av dem är gemensamma med andra idrotter och bygger på samma grundfundament.

En massaa fördelar

Golfen är heller inte ute efter bidrag utan vill bara se att myndigheter och politiker fattar beslut utifrån fakta och inte utifrån gammaldags tyckande baserat på fördomar. Den andra aktören som kapitaliserar på mark är jordbruken och där är det bara bidrag det handlar om.

För att då kort beskriva samhällsnyttan på respektive område är det hårt sammanfattat så här:

Natur och Miljö

Perfekta biotoper för växter, djur och fåglar. En bråkdel av jordbrukets gödseltillförsel, bevarar ett öppet landskap (utan krav på bidrag), gör områden tillgängliga för det rörliga friluftslivet.

Folkhälsa

Lågintensiv konditionsträning, minskar tiden från frisk till död från åtta till tre år jämfört med den som inte tränar. Besparingar på mångmiljardnivå i samhällskostnader för äldrevård utöver ökad bättre livskvalitet.

Minskar övervikt och andra vällevnadssjukdomar. Sänker vårdkostnader, kostnader för sjukförsäkring och ökar tillväxten.

Ungdomsidrott oavsett vilken form leder till förbättrade skolresultat, mindre barnfetma och ungdomar som har lättare att få jobb (man får lära sig komma i tid, göra sitt bästa, fungera i grupp och respektera en ledare, dvs vad som krävs för att vara anställningsbar).

Ekonomi. Golfen genererar 3-4 miljarder i skatteintäkter varje år och omsätter det tredubbla. Det är energiskatter, källskatter, moms, alkoholskatter, reklamskatter som golfen skapar varje år. Golfen skapar ca 10 000 årsarbeten (kansli, bana, krog, pro, resa, shop).

Och, de har betalat själva

Lägg till något helt unikt i Idrottssverige, golfen har själva burit kostnaden på ca 20 miljarder för sina anläggningar. Golfen bär också sina driftkostnader varje år.

Sug på den, Svenska Fotbollsförbundet!

Det är faktiskt så illa att golfen i 90 procent av klubbarna inte ens har sökt hyresbidragen för juniorträning som alla andra får. Golfförbundet får ca 5 miljoner kronor i bidrag av staten varje år. Dvs en knapp promille av vad golfen genererar i skatteintäkter.

Problemet är att politiker, chefstjänstemän i offentlig sektor med flera andra helt saknar kunskap om det här. De tror att idrotten är ideell utan andra intäkter än stödet från kommun och stat. Skälet till att så är fallet skall vi nog inte lägga på offentlig sektor.

Kan inte bara prata om det ideella

Idrotten har varit fullständigt värdelösa på att kommunicera samhällsnytta, all kraft har lagts på att tala om att man är ideella och vill ha mera bidrag medan samhällsnytta som inte handlat om ideella ledare setts som direkt fel att kommunicera.

Många av förbunden kan påvisa omfattande samhällsnytta, enstaka förbund som ridsporten och fotbollen än mer. Men det har inte gjorts.

Jag är väldigt glad över att golfen börjat berätta. Det är bara för de övriga att ta efter.

Dan Persson

Lars Allert (inte verifierad)

tis, 2014-02-18 11:45

1. Instämmer i allt! Hoppas fler

Instämmer i allt! Hoppas fler förbund hänger på golfens initiativ!

Bo Matson (inte verifierad)

lör, 2014-02-22 09:53

2. Instämmer helt och hållet.

Instämmer helt och hållet. Lägger man dessutom till att man I golfen dessutom gör det som människan är byggd för nämligen att gå i lung takt. Ser man dessutom golfen ur ett nationalekonomiskt perspektiv är det win win som gäller. Även om golfarna lever längre är de dessutom friskare och kan arbeta längre samtidigt som de belastar de sjukvården minimalt. I andra mer fysiska sporter uppkommer hela tiden skador som dessutom i ett senare skedde i livet eller på ålderns höst skapar problem med nya sjukbesök etc. Det är dags att våra politiker inser detta.

Sven Svensson (inte verifierad)

lör, 2014-03-08 13:20

3. Instämmer! Här måste

Instämmer! Här måste idrottens alla förbund (RF och specialförbunden)och föreningarna bli bättre på att visa samhällsnyttan av sin verksamhet. Det är tyvärr allt för många politiker som inte känner till vad idrotten håller på med. Idrottens sociala betydelse bör också påpekas. Vad skulle hända om alla idrottsföreningar "strejkar" under en vecka och stänger all verksamhet? Hur skulle detta påverka ungdomsbrottslighet och annan social oro i samhället? Allt för många politiker, på både riks- och lokal nivå, förutsätter att idrotten ska finnas och fungera.

Bo Matson (inte verifierad)

lör, 2014-03-08 13:58

4. Instämmer. Alla aktiviteter

Instämmer. Alla aktiviteter som medför att våra ungdomar hittar rätt och får ett social stöd är även det ovärderligt.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.