Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bokslutet och inte serietabellen som bestämmer

Stockholmsderbyna AIK-Djurgården är alltid laddade matcher. Det samma gäller läsningen i boksluten... Foto: TT

 

AIK 8 miljoner och Djurgården 12 miljoner kronor i förlust. Det är resultatet av 2013 års fotbollssparkande i huvudstaden, dvs deras bokslut och inte serietabellen. 

Vän av ordning noterar nu att Bajen och pojkarna från Odd Molly-land inte fick räknas in. Det är en korrekt notering. Jag fokuserar på den kommersiella idrotten.

Fast de gör annan nytta

Rent generellt så anser jag att BP såväl som Häcken borde fokusera på att slåss om platsen för Sveriges bästa ungdomsverksamhet och lägga ner elitlaget.

Där är ni i topp och kan vinna. Det finns kunder, behov och samhällsnytta. Fokusera på det ni kan bli bra på. Tjäna pengar på att sälja talanger, utveckla goda skattebetalare med rätt värdegrund, istället för att lägga de vinsterna på ett elitlag.

Det vi kan konstatera är att AIK och Malmö FF sammanslaget har lika mycket publik som de nio lag som har minst publik i Allsvenskan har tillsammans. Det är en extremt heterogen samling klubbar där MFF, AIK, HIF, Peking, DIF, Ellos, sillstryparna och Kalmar har grunderna för att vara ett elitlag men där de andra inte har det. 

Då räcker inte lagen till

Vi kan också konstatera att skulle vi sätta en låg och ödmjuk miniminivå på omsättning så får vi inte ihop en serie. 

För att då återgå till boksluten för Djurgården och AIK så är förlusten 15 procent av omsättning för DIF och 7,5 procent för AIK. (DIF 80 miljoner och 12 miljoner, AIK 120 miljoner och 8 miljoner).

Det är ingen vacker läsning. Det är långt ifrån AIK:s finansiella mål trots en bra säsong och Djurgården lever kvar i ett föreningstänk om att gå runt som för ett kommersiellt elitlag bara kan leda till stora ekonomiska problem en vacker dag.

Stenbeck skulle ha sparkat dem

De extraordinära kostnader man tar upp motsvaras av större extraordinära intäkter. Båda lagen hade mer publik 2013 och båda borde ha levererat ett bättre resultat. Den trista sanningen är att man i vanlig ordning har förläst sig på Marx och låtit arbetarna ta hela mervärdet, dvs pengarna man inte hade har hamnat hos spelarna. 

Vill man vara elak kan man konstatera att en allsvensk fotbollsspelare tjänar pengar åt sin arbetsgivare 22,5 timmar per år, 15 hemmamatcher á 90 minuter.

Resten av tiden kostar han pengar. Ingenting som Jan Stenbeck hade accepterat. Bra betalt, rätt att göra misstag men kom du inte till kontoret på söndag behövde du inte komma in på måndag var hans modell. 

För att citera Kristof ”Osynliga handen” Vogel så är korrelationen mellan omsättning och tabellplacering total. AIK:s supportrar kan tycka vad de vill men ökar omsättningen vinner man mer, minskar omsättningen vinner man mindre. 

De älskar AIK, men...

Vill de inte att klubben drivs kommersiellt på industrins villkor så får de tugga i sig fler förluster. Notera att driftsformen är i sammanhanget ointressant, förening eller bolag spelar ingen roll, det är den valda metoden som styr.

I AIK:s fall har man totalt misslyckats med premium och VIP, matchdagsintäkterna har ökat mindre än publikantalet, dvs man får sämre betalt per person. Det är allvarligt och får man inte ordning på det här så faller möjligheterna till fortsatta framgångar. De som säger sig älska AIK mest visar det inte med sina plånböcker, det är ett enkelt konstaterande. 

Nu är arenaeffekten över, nu finns det ingen anledning för någon att gå på fotboll för att se den nya arenan. Nu skall man betala för 90 minuter fotboll med tre-fyra timmar av sin fritid och ett par hundra kronor medan arenan är ”taken for granded”. Risken för AIK såväl som DIF att publiksiffran dippar 2014 skall inte underskattas.

Känslan viktigare än fotbollen

Nästa lördag har AIK:s supporterföreningar ett seminarium om ”mediabilden” där även jag medverkar. Där lär frågan om supportrarna bidrar positivt eller negativt att uppstå. 

Den går självfallet inte att besvara eftersom det inte går sätta ett monetärt värde på känsla.

Det vi vet är att besökarna på allsvenska matcher värderar känslan klacken skapar högre än fotbollen. Rent teoretiskt skall AIK lägga mer pengar på att stötta klackens aktiviteter än på spelare, sen är teori och praktik inte alltid samma sak.

Men AIK:s framtida framgångar hänger nu helt på att medelklassen vill lägga sin tid och sina pengar på en kvalitativ totalupplevelse på Friends Arena. Det är bara där och bland sponsorer som pengarna för framtida Europaspel utan att vara slagpåse finns.

Sex av sexton kostar

Sen behöver AIK och DIF motståndarlag som attraherar mer publik. Tittar man på statistiken ser man enkelt att den halva som drar mest publik drar dubbelt så mycket. Om nu något var oklart i den förra meningen är det så att för sex av de sexton lagen är de övriga tio rena förlusten.

Det kan påverka sammanhållningen på nästa SEF-möte.

Men det som framförallt behövs nu är budgetdisciplin. Stockholm behöver framgångsrika fotbollslag, då måste ekonomin vara på plus.

Dan Persson

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2014-03-09 18:50

1. Det är inte AIK så mycket som

Det är inte AIK så mycket som arenabolaget som misslyckats med premiumpaketen, AIK har inte haft mycket att säga till om där. Det har ändrats tills i år, om jag förstår det rätt, och man har redan sålt mer än tio gånger så många loger nu (mot 2013) när man kan anpassa prisläget till verkligheten istället för att behöva haka på SAM:s fantasivärld där folk lägger massor av pengar för att gå till en rätt risig arena med obefintliga kommunikationer.

Man har även höjt priserna överlag på arenan och jag kan nog tycka att det var bra att man väntade ett år med det. Få skulle nog accepterat en prishöjning på en arena som inte håller hälften av vad dom ansvariga lovat att den skulle vara (icke-fungerande tak, ruttnande gräs, ingen ventilation, dåliga kommunikationer, gräslig mat, amatörmässig servering osv. Det enda jag känner att man prickat är fräshare toaletter, men det hade man nog kunnat lösa billigare...)

Många av problemen kvarstår och kommer säkert att göra det något år till, men det blir faktiskt sakta bättre. Då tycker jag, och de flesta andra, att det gott kan återspeglas i biljettpriset. Ingen tänker däremot betala mer för en sämre upplevelse än vi hade innan. AIK gör saker i rätt ordning just nu, det är att föredra framför att försöka blåsa sina kunder.

Sist men inte minst så är större delen av AIK:s förlust avskrivningar, vilket är något som är rätt dåligt anpassat till elitidrottsvärlden. Kontraktsförlängningar tas inte upp som ett värde, egna produkter tas inte upp som ett värde osv, vilket gör att avskrivningarna kan ge en rätt falsk bild av tillgångarnas värde. I DIFs fall är det mycket, mycket värre än så. Det är två skillda världar i mina ögon.

Ses på lördag, förresten.

Dan Persson

sön, 2014-03-09 20:05

2. Victor, din analys är

Victor, din analys är förträfflig. Delar den hela vägen. Ses på lördag.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.