Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Dimman skingras på Friends Arena

Nyfikenheten är över och antal event är inte lika många i år som i fjol - risken är att Friends Arenas förluster kommer att växa och inte stanna vid 200 miljoner kronor. Foto: TT

 

Hur skapar man en liten förmögenhet som ägare av ett vinslott? Baronessan Mouton-Rotchild fick den frågan vid en provning med svenska deltagare för ett tjugotal år sedan. Hon tittade på oss och svarade enkelt och klargörande. ”Man börjar med en stor förmögenhet”.

Minnet av den här händelsen dyker upp när jag läser Svenska Fotbollförbundets årsredovisning.

Nu avslöjas Folksams köp

Där framgår med önskvärd tydlighet att Folksam pyntade 100 miljoner för 11 procent av arenafastigheten. 

Vi bör då notera att det inte framgår vad som hänt med bakomliggande lån som förbundet hade lämnat säkerheter för. Här finns nog en hel del ekonomiska fiffigheter som inte ingår i förbundets idéer om hur man som demokratisk folkrörelse agerar med full transparens. I bästa fall har Folksam tagit över lån motsvarande de 11 procent man förvärvat i fastighetsbolaget, det kan faktiskt vara så väl att man tillsammans gjort mer än så. 

Huruvida Folksam gjort det för att vara snäll med förbundet eller för att hjälpa Swedbank som man är största ägare i går inte att bedöma. Det som går att bedöma är att det ansiktslösa kollektiv av svenskar som äger det ömsesidiga Folksam inte har gjort en bra affär. Men som Folksams starke man, Anders Sundström, ödmjukt sa i radio när han fick frågan, det är inga stora pengar. 

Blir mer än 200 miljoner i förlust

En intressant fråga är vad det här får för konsekvenser för Swedbanks roll som långivare. De har lånat ut 1,7 miljarder kronor mot säkerhet i aktierna i bolaget som äger arenafastigheten. Alla nya bankregelverk förbjuder bankerna att ta risker av det här slaget (då brukar nämligen vi skattebetalare få lösa ut dem).

Driftsbolagets förluster landade på 200 miljoner för 2013. Här tror jag 2014 kan bli värre ändå, det är ont om bra event i år och 2014 blir ett mindre bra år för både Friends Arena och Tele 2 Arena. 

Brist på artister bra nog för att fylla stora arenor är ett växande problem. 2014 är också år 2, dvs besökare som valt att på en match eller ett event lika mycket för att se arenan har inte samma anledning. 

Intäkterna sjunker i år

Fotbollförbundet kommer att ha väsentligt mindre publik (eller lägre snittpris) på matcherna i år än man hade ifjol av det skälet. Om AIK inte lyckas kapitalisera på premiumstolarna i år heller så drabbar det Friends svårt. AIK står för ca 30 procent av besökarna i arenan och de vanliga platserna ger bara marginella intäkter till arenan.

Fotbollförbundet har en hel del poänger i sitt försvar för besluten runt Friends. Arenan skulle inte ha byggts utan att förbundet gick med. Förbundet har initialt inte satsat andra pengar än de vinster man fick för Råsunda, dvs hållit Friends utanför kärnverksamheten. 

Förbundet har också kunnat tjäna mer pengar på att arrangera landskamper på Friends än vad man kunnat göra på Råsunda. Den glädjen är dock kortvarig om den ökade intäkten från landskamperna är mindre än förlusttäckningen i driftsbolaget. 

Förbundet kliver ur ägarerollen

Mitt stalltips är fortfarande att förbundet är borta som ägare till sommaren. Sker inte det skapas stora framtida problem. Man skulle inte gått in i driftsbolaget och inte accepterat den för arenaindustrin något ovanliga avtalsstruktur som nu föreligger. Men det kunnandet fanns inte och Peab är för skickliga. 

I den ”deal” som bara övergripande kommer att presenteras lär Swedbank skriva av ca 50 procent av lånen och Folksam vara med på affären. Konkurs blir det inte. Peab har aldrig låtit ett bolag gå i konkurs utan själva tagit smällar där andra hade smitit. Det skall de ha heder av. 

I övrigt visar årsredovisningen inga överraskningar vilket heller inte var förväntat. Fotbollen som Sveriges största idrottsförbund må ha sina problem, nu med en enligt initierade källor havererad omorganisation, en avgående generalsekreterare och en framtid som gör att det kommer krävas neddragningar, men förbundet är välskött med ordning och reda, demokratisk styrning och inga konstigheter någonstans. 

Då blir allt bra

För förbundsverksamheten ger det utökade EM-slutspelet goda chanser att gå till slutspel med de intäkter det för med sig 2016. Man har förhoppningsvis börjat planera för livet efter den store med de intäktsminskningar det för med sig. 

Fotboll är världens största sport med en fullständigt extrem attraktionskraft, man är enda sport som attraherar alla invandrare och man är universums mästare i att få kommuner att bära kostnader. 

Svenska Fotbollförbundet kommer att må bra, bara man blir av med ägandet i Friends Arena.

Dan Persson

KentW (inte verifierad)

fre, 2014-03-07 08:44

1. - DET BLIR NOG BRA DET

- DET BLIR NOG BRA DET HÄR............ Redan 2010 presenterade TIMBRO en genomgång/utredning om spelet kring tillkomsten av dessa penningsluksnde mastodontbyggen: http://timbro.se/artiklar/medier-om-sloso-rapporten-arenafeber Den är lika aktuell idag som den var då! BandyArenorna runt om i Sverige är det ultimata beviset på hur det går när man kastar allt "sunt ekonomiskt tänkande" och "sunt förnuft" överbord. Och istället kör på och tänker "LÅT NÅN ANNAN BETALA"!!!

Henrik (inte verifierad)

fre, 2014-03-07 09:02

2. 1) Baronessan heter

1) Baronessan heter Mouton-Rotschild. 2) Baronessan är ingen lyckad analogi om du vill visa att Friends ekonomi kommer att gå åt helvete, vilket förvisso förefaller sannolikt. Beroende på årgångens välvilja framställer Mouton-Rotschild 200'-300 flaskor som i 2012 årgång (en medioker årgång) kostade drygt 2 500 spänn flaskan. Årgångarna 2009 och 2010 kostade närnare det dubbla. 250' flaskor årgång 2012 kan dra in cirka 65 miljoner + de 43' flaskorna (á 600-700 kronor styck) av andrasorteringen samt cirka 13' flaskor vitt. I ett mediokert år. I de stora åren 2009 och 2010 var en primeur-priserna dubbelt så höga. Det är ju för all del möjligt att M-Rs förmögenhet varit större, men de stora Bordeauxslotten är i dag inte vingårdar, snarare mejerier eller rentav sedelpressar. Det lär Friends förvisso inte bli, men analogin med M-R antyder att Friends framtid är ljus.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.