Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"När jag kom att försvara fotbollförbundet..."

Årets förlust för driftsbolaget för Friends Arena blev 203 miljoner kronor. Men frågan är vad som ske med ägarbilden i framtiden. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

För det första. Ekots s.k. avslöjande om att Svenska Fotbollsförbunds skulle ha ljugit i sitt bokslut kan ni glömma, Ekot har skitit i det blå skåpet. 

De och deras s.k. expert la inte ner tid nog för att förstå hur Svenska Fotbollförbundet gjort i 20 år med redovisningen och förstod inte skillnad mellan koncern och förbund. De har aldrig tagit in intäkter från extraordinärt i den vanliga budgeten, vare sig intäkter från VM eller Råsunda, och sedan har de använt de pengar till speciella projekt. 

Spekulation mot blivande facit

Det blir därför en bokföringsteknisk förlust när fonderade pengar har använts till det de sparats till. Det finns många skäl att kritisera Svenska Fotbollförbundet runt Friends Arena, men den här gången är de totalt oskyldiga och skall snarare berömmas för tydligheten i siffrorna.

Årets förlust för driftsbolaget för Friends Arena blev 203 miljoner kronor. Vi vet inte resultatet i fastighetsbolaget än och vi vet inte omsättningen i respektive bolag. Först framåt juni lär vi kunna få de siffrorna.  Det blir spekulation och bedömning i det jag skriver nu, men om tre månader får vi facit och då kan jag uppdatera den här krönikan med fakta (och erkänna mina fel och brister).

Swedish Arena Management AB (SAM) som driftsbolaget heter bör hamna på en omsättning runt 180 miljoner om de dragit in lika mycket per besökare som AEG gjorde ifjol. 

Orimligt stor hyra

Den normala kostnadsmassan bör ha legat på ca 170 miljoner, därav normal hyra på 75).  Om vi då räknar med ca 30 miljoner i kostnader av inkörningskaraktär hade en normal förlust legat på 20 miljoner. 

Skälet till begreppet ”normal” kostnad ovan är att i vanliga fall betalar driftsbolagen en hyra utifrån sina intäkter. Driftsbolag gör oftast ett ganska mediokert resultat på -10 procent till + 10 procent, ökar de sina intäkter får fastighetsbolaget mer i hyra också. Friends Arena har gjort tvärtom. Här betalar driftsbolaget en orimligt stor fast hyra för att ägarna i fastighetsbolaget skall nå ett bättre resultat. 

Skillnaden på 183 miljoner i resultat består då av denna höga hyra till fastighetsbolaget som då hamnar på ca 250 miljoner eller 7,5 procent av vad arenan kostade att bygga. Det är en siffra enligt tidigare kommunicerade beräkningar så den bör vara hyfsat korrekt.

Då kan arenan gå med vinst

Med den hyran är fastigheten värd 3 miljarder, men vad händer med fastighetens värde om vi räknar utifrån hur mycket pengar som fastigheten kan generera, dvs ca 75 miljoner. Då får vi med samma direktavkastning ett värde på 900 miljoner.

Med bedömningar som grund så är Friends Arena idag värd 800-1000 miljoner. Dvs betalar man det priset för fastigheten kan man få en avkastning som gör att man går med vinst efter räntor, underhåll och avskrivningar. 

Nu gör olika bedömare analysen att arenan behöver 200-300 miljoner i tilläggsinvesteringar. Jag lägger mig på den lägre nivån och bedömer dessutom att hälften ger ökade intäkter, dvs inte påverkar värdet på fastigheten negativt. 

Så kan parterna agera

Slutsatsen är då att Friends är en väl fungerande kommersiell arena om den köps för 800-900 miljoner. Då har 2 miljarder försvunnit och det måste hanteras. Det är faktiskt inte så svårt.

Fotbollförbundet har inga problem med att sälja sina 22 procent av arenabolaget för en krona om de slipper fortsatta förluster som delägare av driftsbolaget. De blir av med pengar som inte fanns, dvs var låsta i Råsunda och som inte hade uppstått utan byggandet av Friends. 

Solna stad har råd med smällen på ett par hundra miljoner för aktierna, medan de har en svårare sits när det gäller lånen då de är ensamma om att ha en borgen såväl som ha pengarna. Solna stad är rik och de kommer att tjäna miljarder på arenastaden så de kan ta smällen även om de nog blir den som betalar mest.

Fabege som har som affärsidé att tjäna pengar på att äga fastigheter är den i ägarkonstellationen som är den naturliga helägaren. De tar 900 miljoner i värde och upp till 500 miljoner i lån om frågan ställs.

Jernhusen gör en liten förlust men kan som statligt bolag bära den och de har gjort vinster på marken som kompenserar. 

Peab kan också ta smällen. Deras intäkter från arenastaden bär den tio gånger om.

Folksam har självfallet också råd. Deras inhopp är dock mycket komplext, på gränsen till etiskt den stora kostnaden för Folksam är inte ev förluster på arenan, utan effekterna på deras ägande i Swedbank som tvingas till en nedskrivning på lånen på nivån 800 miljoner för att genomföra ovanstående.

Då kan förbundet backa

Med ett nytt lägre värde på fastigheten kan driftsbolaget få rätt förutsättningar, dvs hamna i ett läge där det finns intresserade som vill ta över driften. Då behövs inte Svenska Fotbollförbundet vara kvar som ägare där

Med investeringar som ger kvalitet i service möjlig så skulle vi ha en arena som under många år kan leverera bra underhållning, bra service, vara attraktiv och gå runt. 

Dags att göra något nu. Om någon läsare ser ovanstående som anledning att sälja sina aktier i Swedbank så tar jag inget ansvar. Den här dealen är möjlig och bör göras.

Dan Persson

Claes Aronsson (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 15:44

1. Ekot har aldrig sagt att det

Ekot har aldrig sagt att det är något fel på förbundets bokslut. Det är snarare Idrottens Affärer som skitit i det blå skåpet. Ekot har sagt att förbundet skickar ut felaktig information när det sade att det blev en vinst 2013. I årsredovisningen står det att resultatet blev -113 miljoner kronor efter skatt. Bokslutet är korrekt men informationen på förbundets hemsida är felaktig. Det är synd att Idrottens Affärer inte tog sig tid att lyssna på Ekots inslag innan kritiken publicerades.

Dan Persson

mån, 2014-03-17 19:01

2. Nu verkar det som om de blå

Nu verkar det som om de blå skåpen flyttat ut till arenastaden för gott. SvFF har följt samma modell som man använt i 20 år. Att alla siffror runt arenan är en katastrof och att de mörkat hela Folksamaffären kan vi vara överens om. Mu kommer det mer grejor ikväll och i morgon bitti.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.