Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

De vill se en tom, ödslig plan

Så här skulle det se ut om de tre klagande vid Boovallen i Nacka får bestämma. Tomt och ödsligt, inte en enda fotbollsspelande ungdom så långt ögat kan nå. Foto: TT

 

Det man inte trodde var sant är sant. Grannarna anmäler fotbollsklubben för att barn och ungdomar låter när de spelar fotboll…

För tiotalet år sedan såg jag ett inlägg på temat ”ljud vi minns”. Det var knatter från skrivmaskiner, ”beepet” från faxen, skrapet innan en låt började spela på skivspelaren och liknande förslag. Femte förslaget fick oss alla att reagera med ledsnad. Där stod ”ljudet av barn som leker ute”.

En absurd situation

För att hantera vikt och vällevnad så promenerar vi nästan dagligen, 4-10 km i närområdet med lite olika slingor. Något vi reagerat på är bristen på barn som leker ute. Det stör mig för jag vet hur viktigt det är för barnens utveckling.

Nu har en i mitt tycke absurda situation uppstått där vi bor. Boo FF som är en av landets större breddföreningar med ca 2 300 barn och ungdomar som spelar fotboll på kommunens anläggning Boovallen är anmälda av grannarna för att det låter när barnen spelar fotboll.

Ca tre gånger per år har man cuper där man spelar musik (mitt på dagen) i samband med att lagen tågar in och använder speaker för att berätta för publiken (föräldrarna) vad som händer. Pojkar och flickor i 12-årsåldern spelar inte fotboll på nätterna så någon störd nattsömn handlar det inte om. Efter klockan 22 spelas ingen fotboll.

Ungdomarna hörs för sällan

Vi passerar Boovallen ibland när vi är ute och promenerar och vår reaktion har varit den omvända. Alldeles för sällan får vi höra det fantastiska ljudet av barn som spelar boll, ljudet orsakas primärt av den glädje som uppstår av kombon att både vara barn och få leka med en boll.

Jag stör mig rätt mycket på oljud som hemglassbilen, motorcyklar, hundar som skäller och buller från motorvägar men jag har aldrig någonsin tänkt tanken att ljud från barn som leker ute kan vara störande.

För mig är problemen med barns idrottande kopplade till företeelser som att bristande samhällsstöd gör att det är för dyrt för föräldrar som är ensamstående och/eller låginkomsttagare, att mängden barn som idrottar minskar, att andelen ideella ledare i föreningarna minskar, att skatteverket tolkar EU:s regler som IS tolkar koranen och att våra politiker inte förstår vilken betydelse idrotten kan få för folkhälsa, integration och ungdomsarbetslöshet.

Tre som klagar

Det är heller inte så att Boovallen är en ny anläggning där intet ont anande villaägare i det som måste vara ett av Sveriges största medelklassområden plötsligt blir störda. Boovallen har funnits i decennier och problemet från de tre klagande närboende kommer nu. 

Köper man en lägenhet vid Stureplan kan man inte klaga på att det är folkliv på nätterna. Köper man ett hus vid järnvägen föreligger en risk för att det passerar tåg då och då och köper man en kåk i Bromma för att man fått jobb i media och har en fru som tycker om Odd Molly kan det inte komma som en överraskning att det brukar komma flygplan till flygplatser.

Då pratar vi störningar. Ljudet av barn som leker ute eller tio minuters musik dagtid är inte oljud. 

Ljud som man mår bra av

Köper man ett hus vid en anläggning med flera fotbollsplaner där föreningen stolt på sin hemsida talar om att här spelar flera tusen barn fotboll kan normalbegåvade lista ut att barnen kommer att jubla om det blir mål och att bollar som studsar har ett ljud. 

Vilket samhälle är vi på väg att få när ljudet av lekande barn skall bedömas utifrån tillåten ljudvolym för industrier?

Skall 2 300 barn inte få spela fotboll för att deras existens kan störa när villaägarna tar fram en Chateau Fiqeac 1992 (för övrigt både ett bra år och ett bra vin) till lördagslunchens köttbit från Willy’s (det i Östermalmshallen, inte lågprisbutiken i centrum) på terrassen?

Jag tillhör själv den stora grupp som kallas välmående medelklass men jag har aldrig någonsin upplevt att ljudet av barn som leker ute är något annat än ett ljud man blir glad av.

Fler barn ska leka ute

Det absurda att en förening, som i decennier gett grannskapets barn all den glädje idrotten kan ge, kan bli anmäld till kommunen som dessutom enligt en och annan lag måste skapa ett ärende, passerar alla gränser.

Har vi byggt regelverk där en sådan anmälan får annan reaktion än en huvudskakning och en egen papperskorg så har vi gjort något fundamentalt fel. Det vi behöver är fler barn som leker ute, fler barn som idrottar och fler föreningar som ger våra barn all den utveckling och glädje som idrotten kan skapa.

Den dagen de ljud som den glädjen skapar är ett miljöproblem har vi börjat skapa samhällsproblem som skadar vårt samhälle.

Bara ett råd - flytta!

Det blir en enkel uppmaning till Nacka kommun. Begrunda konsekvenserna för Sverige om alla idrottsanläggningar med villor i närheten skall stängas eller begränsas! 

Till de tre anmälande villaägarna så är rådet att flytta. Finns oceaner med väldigt prisvärda hus på landsbygden där ni aldrig någonsin behöver höra ljudet av glada barn.

Om vi nu tvingas leva i ett samhälle där partier som dömer människor efter hudfärg har politisk makt kanske vi också tvingas acceptera att ljudet av barn som lever ute inte längre skall få finnas. Det är tyvärr en logisk konsekvens.

Dan Persson

Christer (inte verifierad)

tis, 2014-12-23 09:58

1. Vad tänker dessa villaägare

Vad tänker dessa villaägare på, jo på sig själva och inte på vad det svenska samhället behöver, nämligen BARN. Dessa barn skall ha grönområden, lek -och idrottsplatser i sin närhet och tillsammans med andra barn lära sig att umgås och bli god samhällsmedborgare och idrotten är mycket fostrande. Tycker att villaägarna i frågan skall FLYTTA. Vill även passa på och tacka Boo FF för deras fina och omfattande barn -och ungdomsverksamhet och alla ideellt arbetande ledare i Boo FF. Christer Bertling, Ledare i SOLBERGA BOLLKLUBB

Katrin Andreasson (inte verifierad)

tis, 2014-12-23 10:50

2. TACK!! välskrivet och

TACK!! välskrivet och välformulerat. Bor själv i området och båda mina barn spelar flera gånger i veckan på Boovallen! Skamligt att 3 personer ska få förstöra det bästa våra barn har! Håller med i allt du skriver! Bara att flytta om man störs av barns glädje!!

Lennart Andersson (inte verifierad)

tis, 2014-12-23 11:21

3. Flera av våra barnbarn spelar

Flera av våra barnbarn spelar fotboll i västra Stockholm. När vårt äldsta barnbarn var P8-spelare i BP hade klubben ordnat en turnering på Grimstafältet. Det fanns 20-30 uppkritade fotbollsplaner och myriader av röd-svarta och gröna killar och tjejer som spelade eller väntade på nästa match. Jag märkte hur jag fick tårar i ögonen av glädje med barnen.

Oscar Zier (inte verifierad)

ons, 2014-12-24 00:03

4. Håller helt och fullt med.

Håller helt och fullt med. Finns billiga hus i kvillsfors mitt i djupaste småland för en billig peng där de absolut inte riskerar att bli störda!

ola h (inte verifierad)

ons, 2015-01-07 07:18

5. Tycker ljudet av tennisspel

Tycker ljudet av tennisspel på en grusbana är det vackraste ljudet som finns! Tyvärr hade vi en liknande situation i Motala för några år sedan och idag finns ett bullerplank uppsatt... Civil olydnad är enda lösningen mot paragrafryttare. Den klagande grannens trädgård fylldes dagligen av utjänta tennisbollar som "råkat" hamna där!

totten03 (inte verifierad)

ons, 2015-01-07 10:39

6. Bra Dan! Brukar säga att det

Bra Dan! Brukar säga att det inte är så konstigt om det är oroligt i världen när människor kan klaga på när barn spelar fotboll, handboll osv. Dessa tre människor måste ha problem med sin självbild.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.