Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Annars, som att be om problem

Fler måste vilja mer. Dvs att motionera. Bara en stunds promenad dagligen förbättrar hälsan och inte nog med det, kostnaderna för samhället minskar avsevärt när färre personer blir sjuka. Foto: Janerik Henriksson , TT

 

Ulf Ekelund, som är professor vid idrottshögskolan i Oslo har lett en tolvårig studie där över 300 000 individer har följts i just tolv år. Det är den största studien inom EU någonsin och har genomförts tillsammans med flera universitet och är vetenskapligt belagd.

Resultatet är att daglig aktivitet är vår primära hälsofaktor. Faktiskt långt viktigare än övervikt som vi tidigare trott varit det mest farliga. Att inte träna är dubbelt så farligt. Det hade vi väl alla på känn men nu är det bevisat.

Finns bara en lösning

Det intressanta är att jag bara hittar ett förbund som aktivt använder den här typen av studier och resultat i sitt opinionsbildande arbete och det är golfförbundet.

Vårt största hot mot samhället är inte islamistiska terrorister eller Vladimir Putin. Det är vällevnad. Hotbilden är kommunalskatter på +50 kronor per tjänad hundralapp för att hantera snabbt ökande kostnader för äldrevård, sjukvård, sjukskrivna med mera om 20 år. Då slutar samhället fungera eftersom incitamenten för att arbeta blir för dåliga. 

Den här rapporten såväl som ett tjog andra påvisar att enda lösningen är träning och en aktiv befolkning.

Oavsett ålder, alla gynnas

Entydiga andra undersökningar påvisar att barn och ungdomar behöver träning för att utvecklas och att barn som tränar klarar skolan bättre såväl som undviker barnfetma.

Det är lika uppenbart om man studerar utvecklingen de senaste tio åren att politiker och media ändrat sin syn på idrotten. 

Ändå är golfförbundet i stort sett ensamma om att kommunicera samhällsnytta. Resten av idrottsrörelsen är 100 procent fokuserad på att försvara den ideella föreningen istället för verksamheten. Allihopa hamnar i reaktiva situationer i media, senast om elitsatsning.

Halva befolkningn är la... mindre aktiva

SGF gör det bra, man har kvar att göra för att få klubbarna att sälja det nya istället för det gamla. Men det man gör är av hög kvalitet och det som krävs är att man fortsätter tillräckligt länge. Sen löser inte golfen alla problem ensamma. 

Vi har halva befolkningen som inte tränar tillräckligt.

Det är i stor utsträckning en klassfråga. Golf är medelklass, dvs vi som redan tränar i stor utsträckning. Golf finns inte i de länder som de flesta nysvenskar kommer ifrån. Övriga idrotter är nästan genomgående verksamheter där man är med för att bli elit och startar som ung. Det krävs rätt mycket utveckling. 

Men läget är faktiskt bättre än någonsin.

Idrottsrörelsen har aldrig haft så goda förutsättningar att få väsentligt ökade bidrag genom att påvisa samhällsnytta. Men utöver golfen som redan gått från traditionell idrott till ren breddverksamhet så är det alltför tunt.

Annars har vi inte råd

Det behövs ett helt nytt sätt att agera. Vare sig RF eller enskilda förbund kommer på egen hand att klara att förändra bilden och verksamheten så att idrotten blir den aktör som löser vårt största hot.

Notera att jag inte primärt agerar för ökade bidrag till idrotten. Jag agerar för att vi skall ha råd bevara välfärdssamhället och då krävs det ökade bidrag för att idrotten skall kunna göra mer. Samhällets vinster blir enorma så oroliga skattebetalare behöver inte bekymra sig.

Nu når idrotten inte ut och det man kommunicerar är helt andra saker än de som kan få ett genomslag. Det här behöver man ändra på¨.

Det finns lösningar

Mitt förslag är att RF och de fem största förbunden bildar en gemensam tankesmedja, enligt samma mönster som partier, fack och andra funnit så effektiv.  

Tankesmedjan måste vara fristående med en uppdragsbeskrivning som tillåter en pragmatisk syn. Att använda en tankesmedja för att försvara de gamla modellerna vore ren kapitalförstöring.

Att forskning och skribenter finns visar om inte annat listan på krönikörer på Idrottens affärer. 

Uppdraget blir rätt enkelt att beskriva.

• Påvisa för politiker, media, allmänhet att idrott är livsviktigt för samhälle och att idrott levererar väsentligt lägre kostnad för samhälle för små pengar.

• Påvisa för idrottsrörelsen att det finns pengar att tjäna som ger överlevnad om man är beredd att förändra sig.

Inte intresserad? Då borde du...

Verksamheten måste vara totalt fristående. En styrelse som bara arbetar med principer utöver kontroll av bokföring. Gillar man inte det som sker har man bara alternativen byta personal eller lägga ned.

Sen är beslutet inte enkelt. Det blir ett erkännande av att man själv inte når ut. Det är ett erkännande att förändringstakten varit för låg. Det blir ett erkännande att strategin inte har fungerat i tiotalet år.

Jobbigt blir det ur alla perspektiv. Men, om nu enda alternativet är att fortsätta som tidigare trots att man vet att det inte fungerar så kan man kanske överväga det man inte vill överväga. 

Dan Persson

r b (inte verifierad)

fre, 2015-01-23 19:08

1. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja ! men inte de fem största förbunden, ingen fotboll eller ishockey ...

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 12:44

2. Vilken pajas! Det här var det

Vilken pajas! Det här var det värsta jag sett på länge

thomasejd

ons, 2015-02-25 11:44

3. En avsikt med kommentarer är

En avsikt med kommentarer är att skapa diskussion och meningsutbyte. Med "vilken pajas" saknas det grundläggande - varför tycker du det? Och vad gäller, enligt dig, i stället? Thomas Ejderhov, IA
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.