Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Börje räkna så får ni se

Javier Fernandez, Spanien, under söndagens galauppvisning vid Konståknings-EM i Globen i Stockholm på söndagen. Foto: Claudio Bresciani, TT

 

Arenor är oftast lönsamma rent samhällsekonomiskt och skall vi jämföra vad de skapar bara via idrott i upplevelse kan kultureliten tryckas ner i skorna. 

Hemkommen från en dag på Globen och konståknings EM finns det anledning att fundera över hur viktiga event är i dagens samhälle.

Bara att addera

Globen levererar som vanligt, bra service, bra utbud och man möter massor med trevliga människor. Konståkning är ett av de för Sverige mer lönsamma eventen. 

Ca 4 000 personer från andra länder lägger fem dygn per person och spenderar ca 2 500 kronor per person och dygn på boende, mat, shopping, transporter och biljetter. Lite drygt 50 procent är skatter. 

Med 12 miljoner besök (idrott, inklusive kultur ca 20 miljoner), biljettpriser och tillkommande transporter, mat och dryck är event som vi har i tusental runt om i landet varje år viktiga för sysselsättning och tillväxt.

Mycket skäll, men...

Under de senaste åren har arenor skällts ut i media, det är tyvärr delvis mitt fel, eftersom min kritik av Friends Arenas ekonomi och ägarstruktur används av andra media för att kritisera arenor mer generellt. 

Det gör mig ledsen, för mig är arenor lika nödvändiga som avloppssystem när det gäller infrastruktur och väsentligt viktigare för att skapa glädje och skatteintäkter. 

När statsradion går ut med att kommunala arenor går med 400 miljoner kronor i förlust per år beror det på att de av för mig fullständigt obegripliga skäl inte räknar intäkter. Kan bero på att det handlar om media som kan ställa kronprinsessan Victoria till svar för vad hennes morfar hade för åsikter men inte är beredd att låta sig genomlysas för att få reda på vilka kollegor som var Stasiagenter.

Gigantiska plusevent

Konståknings-EM var ett perfekt genomfört event (beröm från internationella förbundet) 100 miljoner tv-tittare i nästan lika många länder som får se att Stockholm är ett bra ställe besöka, kronprinsessan på plats med man och barn (stalltips är att Estelle vill börja med konståkning nu). Det är samhällsekonomiskt gigantiska plusevent. 

Arenor är oftast lönsamma rent samhällsekonomiskt och skall vi jämföra vad de skapar bara via idrott i upplevelse kan kultureliten tryckas ner i skorna. 

Globen levererade idag, vi har förmånen av fina biljetter men jag lägger alltid en timme på att kolla på service och kvalitet för den vanliga besökaren när jag besöker arenor.

Globen är fortfarande två snäpp bättre än Tele2 i tid per köp i kiosker (och tre bättre än Friends) medan SHL-arenorna är snabbast. Men det fungerar väl även om jag är allergisk mot köer då en kö för mig är pengar som vill konsumeras men inte kan.

Prestation i världsklass

Ett event där alla applåderar prestation oavsett vem som utför prestationen är välkomnande, huliganer lös med sin frånvaro. Det var fantastisk stämning.

Konståkning är för mig en av idrotterna där den idrottsliga prestationen är högst. Mängden träning från tidig ålder och förmågan att göra det i princip omöjliga är högre än i flesta andra sporter. Det må vara vackert men det är prestation som är i världsklass.

Konståkningen, golfen med flera sporter lider av att kunskapsnivån hos betraktaren måste vara hög för att man skall förstå nivån på de prestationer man ser. Nu är konståkning till skillnad från golfen vackert så man kan titta i alla fall och det är en av de stora idrotterna på tv även om antalet mästerskap är få. 

Behöver flera stora event

Jag var rädd att ett litet, fattigt förbund som konståkningsförbundet inte skulle orka med sin roll som arrangör. De har överlevererat utifrån förutsättningar även om jag ser brister i försäljning och paketering som skulle ha kunnat skapa tio miljoner till. 

Här bör RF och Visita fundera på om inte en gemensam organisation som tar hand om eventen är en bättre struktur än att små fattiga förbund som saknar resurser skall minska intäkterna för alla eftersom de inte kan agera helt professionellt då de inte har resurser till marknadsföring och inte kan ta ekonomiska risker.

Men sammanfattningsvis tjänar Sverige som land pengar på event som konståknings-EM. Att det med systrarna Helgesson på fjärde och femte plats efter de oslagbara ryssarna blev en sportslig framgång också gör det bara roligare.

Vi behöver många fler stora event, i synnerhet sådana där vi har all infrastruktur. Några fler hoppbackar behöver vi inte.

Dan Persson

Gunlög Thorstensson (inte verifierad)

tis, 2015-02-03 10:40

1. Visst är det nödvändigt att

Visst är det nödvändigt att samhället har arenor för stora evenemang, och visst är det härligt när många upplever de stora sammanhangen tillsammans! Men varför måste man slå på kulturen för att hävda sin existens? Jag ser alltfler skäl att betrakta stora event som stora event och titta mer på kvalitet än på vilken sort det handlar om. Ett av skälen är tydligt i din artikel - konståkning är ju en idrott där estetiken, musiken och showen är så påtagligt betydelsefull att skillnaden mellan idrott och kultur är pratkiskt taget borta. Jag tror att upplevelseindustrins behov av arenor gör att man ska vara försiktig med att odla "olika-perspektivet". Det finns mer som förenar än som skiljer.

Dan Persson

tis, 2015-02-03 10:43

2. Du har så rätt Gunlög, men

Du har så rätt Gunlög, men den stora skillnaden är att bidragen från samhället till kulturen är mångdubbelt större och vill vi med begränsade resurser använda pengar effektivt bör idrotten få mer från den gemensamma budgeten. Fördelning kultur och idrott är inte samhällsekonomiskt effektiv.

jk (inte verifierad)

ons, 2015-02-04 00:23

3. Dan bra analys. Men jag

Dan bra analys. Men jag undrar om din makroekonomi gäller Stockholm Stad som ju faktiskt tar alla kostnader för Globen och går med 50 - 70 Mkr back per år. Av skatteintäkterna får staten merparten. Tycker att man fortfarande måste diskutera vad arrangörer skall ha för hyresnivå

Morgan (inte verifierad)

tors, 2015-02-05 15:09

4. Problemet med

Problemet med evenemangsarenor är ju att dom placeras/byggs i städer som Leksand, Karlstad, Växjö, Gävle, Örnsköldsvik och i vissa bandystäder där det inte är så många evenemang alls förutom hockeyn/bandyn. Då blir det såklart en stor kostnad och förlust för kommunen. Att arenor och evenemang går bättre i storstäder är ju rätt försåtligt och självklart.

1887abbe (inte verifierad)

fre, 2015-02-06 11:59

5. Med Dan Perssons mått mätt

Med Dan Perssons mått mätt var detta en fantastisk artikel. Men följande mening gör att allt faller flera nivåer: "Ett event där alla applåderar prestation oavsett vem som utför prestationen är välkomnande, huliganer lös med sin frånvaro. Det var fantastisk stämning." Ska detta föreställa en pik till fotbollspöbeln? Inga huliganer på konståkning? Jo jag tackar för den upplysningen. Med "fantastisk stämning" antar jag att du menar att småtrevligheten var på topp. Att folk dessutom applåderar artigt oavsett vem som åkt har ju snarast med att göra att ingen bryr sig på riktigt. Sluta klanka ner på ståplatskulturen hela tiden Dan. Det är ju bara provokativt. En VIP-supporter är inte viktigare än en ståplatssupporter bara för att hen är rikare och genererar mer intäkter per enskilt evenemang. Du väcker bara meningslöst klassförakt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.