Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spelmarknadens vinnare och förlorare

Frågan är hur våra spelvanor ser ut i framtiden och vem som blir vinnare - inte bara bland spelarna utan också bland de bolag som anordnar spelet. Foto: Hasse Holmberg, TT

 

Hur framtidens spelmarknad bäst ser ut finns skilda åsikter. Men ATG har börjat agera och det det borde också idrotten göra.

Jag har tillbringat en stor del av måndagen på en konferens om hur spelmarknaden skall regleras i framtiden. En fråga som också är viktig för idrotten.

Han är tagen i örat

Ett par hundra deltagare lyssnar på alla från civilminister Ardalan Shekarabi  (han framträdde via video eftersom han fick barn i morse, dock utan frågor om hur man kan vara minister och ha en bebis) till flera föredrag om hur bra den danska omregleringen med spellicenser fungerar och varför media tycker spelannonser är bra.

Shekarabi var lite luddig, känslan att han är tagen i örat av Finansminister Margareta Andersson var däremot tydlig för alla närvarande. 

Min slutsats är att det inte händer något under den här mandatperioden. Mer initierade aktörer i branschen tror att det kommer en proposition under mandatperioden. 

Finansministerns alternativ

Regeringen har i nuläget inte budgeterade pengar till en utredning, frågan är svår och komplex så en utredning som i bästa fall påbörjas våren 2016 lär inte bli klar i tid. Nu erbjöd sig närvarande aktörer för de reglerade spelbolagen att finansiera utredningen men det prejudikatet lär inte regeringen vara beredda att acceptera.

Alla är dock helt överens om att det inte finns något alternativ till ett licensförfarande, dock är inte alla överens om vad ett licensförfarande innebär. Det politiker och branschen diskuterar är alltså när licenser införs och hur den regleringen ser ut.

Magdalena Andersson har i nuläget två alternativ. 

  • Att tappa lite i skatteintäkter varje år men under hennes förväntade period som finansminister (om hon nu inte gör en Sträng) kommer intäkten att vara betydande även på 7-10 års sikt. 
  • Att tappa mycket och få en osäker intäkt från den nya marknadens som kan utvecklas positivt framåt men inte behöver göra det.

Ett självklart val

I det här läget så väljer varje finansminister alternativ 1. Detta utan att ens behöva tänka efter. Det statsfinansiella läget under överskådlig tid gör att 5 miljarder är en smäll man inte är beredd att ta. Ett licensförfarande innebär sänkta skatter om ATG och Svenska Spel skall kunna konkurrera på lika villkor, och mera viktigt om det skall finnas någon av de utländska aktörerna som vill ha en licens.

Magdalena Andersson kan enkelt rida på Anders Borgs idé om majoritet i riksdagen. Finansministern har på detta område fler röster än riksdagen.

Dock lär diskussionen om en modell med spellicens mer eller mindre av dansk modell fortsätta. Det är då några frågor som bör hanteras vad gäller idrotten.

Inget monopol längre

Först kan vi då konstatera att det svenska spelmonopolet inte existerar mer än på pappret sedan tiotalet år. Utöver ett tjugotal legala aktörer inklusive Svenska Spel och ATG så har vi ett antal seriösa utländska aktörer vars marknadsandel växer lite varje år på i nuläget primärt ATG:s bekostnad.

För att då belysa aktörernas syfte kan vi utgå ifrån att de utländska aktörerna finns till för att göra sina ägare rikare. Inget fel i det. Privata företag är grunden för vårt välstånd även om just de här skattar väldigt lite och någon annanstans.

Svenska Spel skall berika svenska staten. ATG skall göra hästägare rikare (i en del fall mindre fattiga) genom att skicka sina överskott till hästsporten. Kombispel och de andra aktörerna inom A-lotterierna skall se till att socialdemokraterna vinner nästa val.

Klubblos misslyckande

Nya Klubblo var något så ovanligt som en aktör som skulle berika idrottsföreningar. De la ner verksamheten innan man ens kommit igång. Här bör idrotten lära sig vad som händer om man väljer fel partner och fel strategi. Lite ledsen blev jag att min krönika från i våras skulle bli sannspådd så fort.

Konkurrensen på spelmarknaden är stentuff. En stor del av intäkterna går åt till reklam som ökade med 70 procent 2014, det motsvarar +750 miljoner netto till media. 

Media är den stora vinnaren redan idag och blir det än mer på en avreglerad marknad. Ökad konkurrens ger alltid ökade kostnader för reklam och marknadsföring, pengar som då hamnar hos medieaktörer i nuläget då i många olika former. 

De tar av pengarna

På nätet tar tekniken och bolagen som driver tekniken en ökande andel av intäkterna. De här bolagen arbetar ofta på provision och tjänar mer om omsättningen ökat. 

Bakgrunden till att de utländska spelbolagen vuxit är enkel. De betalar nästan inga skatter och då kan de dela ut till spelarna än vad Svenska Spel och ATG har kvar till spelarna. Ett licenssystem med beskattning i Sverige innebär då att alla bolag med licens konkurrerar på lika villkor. Huruvida de utländska bolagen verkligen vill ha det här är den öppna frågan som ingen av dem svarar på.

Min tes är att de utländska bolagen valt att göra så lite som möjligt och inte tillhör de som driver på för licenssystem. Deras frånvaro på dagens konferens där alla andra var närvarande var talande.

Den som skriker högst

ATG är den aktör som skriker mest, dvs de anser sig vara mest drabbade medan Anitra Steen som ordförande i Svenska Spel fokuserar på det så kallade främjandeförbudet som har slutat fungera sedan flera år. 

Hur ser då effekterna på idrotten ut?

För hästsporten är det enkelt. Tappar ATG i volym så drabbar det hästsporten. Ökar man så får hästsporten mer pengar. ATG:s höga skattesats och förbud mot att utveckla fler produkter är hämmande. Här innebär regeringens brist på agerande att man skadar svenska intressen.

För resten av idrotten är Svenska Spel en stor sponsor, dels gentemot RF med 50 miljoner kronor som primärt fördelas till de 20 största föreningarna och de stora idrotterna. 

Inget fel i det. Här får man betalt för leverans och då blir det så. 

Idrotten måste mobilisera

De stora pengarna från Svenska Spel går till fotbollen, ett samarbete som funnits i snart 80 år. Ishockey och några av de största idrotterna får också en del. 

I övrigt ger Svenska Spel ingenting till idrotten och borträknat fotbollen är Svenska Spel idag en renodlad kommersiell aktör. Dvs deras sponsring skall vara lönsam.

Det vi kan konstatera är att nu måste idrotten agera.

Det finns inget långsiktigt alternativ till ett licensförfarande. RF kan inte leva kvar med åsikten om att monopolet skall försvaras. Det idrottens aktörer nu ska sätta igång är att ta fram förslag på hur idrotten och föreningslivet kan tjäna pengar på spel i framtiden och vara en del av den här marknaden. Gör man inte det så blir det inga pengar i en framtid.

Dan Persson

Thorleif Olsson (inte verifierad)

ons, 2015-02-18 19:40

1. Jag vet inte om ATG skriker

Jag vet inte om ATG skriker så högt Om man ser till hur de gynnar alla utlänska spelsajter Om vi nu tittar på ATGs utlandsbaserade siffror som är Skarplöths EGNA, så finner vi att INTE EN KRONA av utlandsbaserad omsättning går till sporten. ( http://www.gamblersvardag.se/skarploths-nya-avtalsforslag-ser-ut-sa-har ) ATG 4,30kr Partner 25,70kr, Spelarna 70kr per satsad 100kr från utlandet. VARFÖR ska HÄSTSPORTEN ha någon utländskt spel alls, om nu sporten inte får en krona av intäkterna? Det är rimligt att kulturutbytet motiverar NORDISKT samt FRANSKT spelutbyte, enär övriga utbytet ger intäkter för SVENSK HÄSTSPORT. Men av vilken anledning ska övriga partners få spela till SVENSK SPORT, när det är bevisat att hästsporten inte tjänar en krona, utan tvärtom får oerhört mycket BADWILL Detta är nog värt att titta på, eller?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.