Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En onödig strid vi vill vara utan

2005-05-22 - Lars Liljegren drar tillbaka sin kandidatur framför avgående ordföranden Gunnar Larsson och Karin Mattsson Weijber som då röstades fram som ersättare i RF. Foto: Jack Mikrut, TT

 

Det drar därför ihop sig till en strid mellan falanger på Riksidrottsmötet i Helsingborg. Det är olyckligt och sannolikheten att det är bra för svensk idrott är mycket liten.

Sex av de minsta förbunden har gått ut med ett upprop för att Lars Liljegren skall väljas till antingen ordförande för RF eller till Riksidrottsstyrelsen. Ni kan läsa mer om deras argument här.

Stark meritlista, men...

Lars Liljegren har en meritlista som idrottsledare som är hur lång som helst. På rena meriter hamnar han väldigt högt upp. Någon åldersdiskriminering ser jag inte som argument och det på principiella grunder. Det har ingenting med min egen ålder att göra även om jag får erkänna att jag som hyfsat påläst 58-åring inte begrep någonting på seminariet om hur ungdomar tänker vid användande av sociala media för någon vecka sedan.

Lars Liljegren vet att han inte är populär hos alla och att det finns stora grupperingar som anser att hans åsikter skadar idrotten. Han är ingen samlande röst och min bedömning är att det finns stor risk att tre-fyra större förbund lägger ner allt engagemang i RF om han blir vald. Själv umgås jag gärna med honom och tycker diskussionen är givande, därmed inte sagt att vi har samma åsikt om något. 

Men förra gången förlorade Lars Liljegren trots en redan då fantastisk meritförteckning mot Karin Mattsson-Weijber som då av naturliga skäl saknade motsvarande meritförteckning för att ombuden gjorde bedömningen att han inte skulle hålla ihop RF. Karin Mattsson Weijber har blivit omvald så många gånger att det bevisar det korrekta den gången.

Denna 51-procentare

Lars Liljegren var drivande i frågan om 51-procentregeln vid förra RIM. För mig var det ett beslut som skadar idrotten, marginaliserar RF och blir en anledning till minskat samhällsstöd. 

Hans agerande skapade inte direkt några vänner bland de som var inblandade. Lars Liljegren har också varit drivande i frågan om en s.k. tv-lista, en åtgärd som jag bedömer sänker värdet på tv-rättigheter för förbund och klubbar.  

Där vi inte är oense men gör olika bedömningar är för den kanske största frågan för idrotten framåt. Jag ser goda utsikter och stora möjligheter för dels den kommersiella idrotten och dels bredd/folkhälsa men stora problem med att motivera elitsatsningar för den icke kommersiella eliten medan Lars ser stöd till smala icke kommersiella elitsatsningar som viktigt.

Därför bör han backa

Vi har samsyn om att idrotten måste finna modeller för en bättre kommunikation men har olika åsikter om vad det är som skall kommuniceras. 

Den stora skillnaden är dock att Lars kandiderar till den högsta positionen inom RF medan jag inte är vald till någonting mer än äkta man och vad värre är inte har någon som helst ambition att bli vald till något och dessutom helt saknar makt i Idrottssverige. Därmed inte sagt att det behöver vara oklokt för någon att likt mig inte kandidera utifrån god självinsikt. Det kan till och med vara giltigt för Lars Liljegren.

Det finns två skäl till att jag tycker han bör dra tillbaka sin kandidatur.

• Det vore väldigt tråkigt om en så framgångsrik karriär och en så förtjänstfull leverans skall sluta med ett minne av någon som bara förlorade.

• Till min förvåning har valberedningen skapat ett förslag på ordförande och styrelse som jag tror kan fungera bra tillsammans, hantera de utmaningar som finns som grupp och säkerställa att om fyra år när Björn Eriksson lämnar så finns det tre-fyra bra kandidater att efterträda honom.

RF och svensk idrott är inte förtjänt av en styrelse där det redan från början finns inbyggda risker för interna konflikter och de som primärt utifrån egenintressen nominerat Lars Liljegren tvingar honom till en position där de riskerna uppstår. Den risken ser jag inte att svensk idrott har råd med. 

Risk för öppen konflikt

Så mycket media kan jag att det kommer att finnas obegränsat med utrymme för en öppen konflikt med påhopp i alla media och sannolikheten att det är bra för idrotten är begränsad.

Sedan uppstår en mycket tråkig konsekvens. Får vi en situation där vi har ett mer splittrat RS och ett därmed förlamat RF så måste de stora förbunden välja idrottens bästa, dvs agitera för lösningar som går förbi RF. Det är konsekvensen jag uppfattar att Varpaförbundet föreslagit och jag förstår uppriktigt sagt inte hur de tänkt.

Till de små förbunden vill jag avsluta med att säga att de idag får mer än de förtjänar utifrån verksamhet och att de även i morgon kommer att få mer än de förtjänar utifrån korrelationen svett per krona. Risken är att det ”all in” de nu valt slutar med att de förlorar allt.

Dan Persson

Olof (inte verifierad)

fre, 2015-04-24 11:08

1. Råkade sedan valberedningen

Råkade sedan valberedningen presenterat sitt förslag höra en intervju med Liljegren och kom då osökt att tänka på en annan potentat som vandrade här på jorden för sådär tvåtusen år sedan och utropade" jag är vägen sanningen och livet". Liljegren verkar dock bara ha sex lärjungar (förbund).a

Henrik Johansson (inte verifierad)

sön, 2015-04-26 00:12

2. Stark meritlista utan några

Stark meritlista utan några "men..." I det fall Lars Liljegren hade sökt en statlig tjänst vid ett idrottsdepartement (som ännu inte finns) så skulle rekryteringsgruppens (valberedningens) hantering av Lars Liljegrens meritlista blivit föremål för prövning och skyndsam rättelse. Det är ett odiskutabelt faktum att Lars Liljegrens meriter, inte bara hamnar högt, utan tveklöst högst upp. Lars Liljegren appellerar genom sin samlade erfarenhet till ett stort antal förbund. Det som skadar idrottsrörelsen är den tystnadens kultur som synes råda i förhandlingar bakom lykta dörrar. Lars Liljegren är ett välgörande svidande salt för alla som vill göra oligopol av svensk idrott, vilket inte bara skadar idrotten, utan också påminner om behovet att reformera den svenska idrottsrörelsen. Lars Liljegren är en samlande och tydlig röst som har modet att tala när andra tiger. Påståendet, eller blotta antydan om att tre-fyra storförbund skulle lägga ned allt engagemang i RF om Lars Liljegren blir vald, är både respektlöst mot demokratiska idrottsförbund och individen Lars Liljegren. Inte med en stavelse uttrycker bloggaren Dan Persson kritik mot valberedningen för RF eller andra kandidater, vilket blottlägger ett naivt synsätt, distanserad från idrottens honnörsord fair-play. Lars Liljegren var tillsammans med en majoritet drivande i frågan om 51-procentregeln vid förra Riksidrottsmötet. Demokratin talade då sitt tydliga språk, vilket bloggaren Dan Persson anser skadar idrotten och marginaliserar Riksidrottsförbundet. Han ser risker för ett minskat samhällsstöd. Kanske var det just debatten och demokratin kring 51-procentregeln som räddade idrottsrörelsen från att bli ett departement.

Dario Jovic (inte verifierad)

sön, 2015-04-26 18:09

3. Lars är en otroligt kompetent

Lars är en otroligt kompetent person som lätt skulle klara av denna uppgift, precis som alla andra han hade hittills. "Problemet" är att Lars ofta säger vad han tycker vilket inte alltid är det som behagar det ni beskriver som "stora" idrott. Det är nästan diskriminerande, att man vågar skriva det rakt ut om "små" och "stora" idrott har jag svårt att förstå. Är personen kompetent eller ej bör avgöra saken, inte vilken förbund som väljer fram de eller inte. Just sånt tänk gör att våra "små" idrott inte får plats alls och kan ej utvecklas lika snabbt som andra. Ja, alla är medvetna om det "politiska" i varje förbund men att be Lars dra bort sin kandidatur pga att han "bara" stöds av små förbund är riktigt irriterande och fel. Min ödmjuka åsikt.

Dan Persson

sön, 2015-04-26 20:33

4. Den här diskussionen tar jag

Den här diskussionen tar jag gärna. Jag är demokrat, Idrottens affärer kommer inte neka utrymme som princip. En man en röst är en fantastisk princip.

Olof (inte verifierad)

tis, 2015-04-28 07:12

5. RF är en federation bestående

RF är en federation bestående av 70 specialförbund med egna styrelser och ett stort antal föreningar med sina förtroendevalda. Till det kommer ett antal distriktsförbunden. För att hålla ihop och förena den här federationen krävs en RF-ordf som dels har förmåga att lyssna men som också vid behov har diplomatiskt hårda nypor för att skapa enighet. Vederbörande ska dessutom kunna vidmakthålla goda kontakter med regering och riksdag, myndigheter och det civila samhället. Det är således en helt annan sak än att leda ett förbund eller ett distrikt.b
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.