Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men Malmö måste få sällskap

MFF:s avancemang till slutspelet i Champions League gynnar hela allsvenskan och intresset, menar Dan Persson. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

Det är bara att gratulera MFF till Champions League. Hårt arbete, kompetens och ordning och reda på ekonomin är alltid framgångsfaktorer.

Det är självfallet bra för Allsvenskan att MFF får in ytterligare en förmögenhet genom deltagande i det penningstinna CL.

Det vi nu behöver för att de här framgångarna skall framtidssäkras för svensk fotboll är tre till fem lag med +200 miljoner i omsättning. Då kan ett lämpligt mål vara att ett svenskt lag vartannat år är med i CL gruppspel.

Annars bara tillfälligt

Med tre-fem lag på den nivån inom fyra-fem år kommer de att kunna sporra varandra och höja kvaliteten på spelartrupperna. En spelartrupp som dessutom rent matematiskt skall räcka för att slåss om CL och platser i Europaligan. 

Om vi inte lyckas med det är risken stor att MFF dras ned mot de andra då det blir mycket svårt att ensamt ligga kvar på den nivån med ett motstånd som är för dåligt.

Vi kan se i de flesta ligorna att de har ett kluster med ett antal lag på en väsentligt högre nivå. Vi kan se att lagen i två-tre kluster under åker med uppåt med samma procentantal i tillväxt.

Lika stort som för åtta lag

MFF omsatte i fjol lika mycket som de åtta lagen (halva allsvenskan) med lägst omsättning hade tillsammans (exklusive spelarförsäljning), i år kan det bli lika mycket som nio lag.

Ojämlikheten är redan idag stor och vi vet att det på en tioårsperiod finns en 93 procent hög korrelation mellan omsättning och tabellplacering.

Vi har redan idag ett litet antal lag som vinnare av Allsvenskan de senaste tio åren och samma gäng med något undantag varje år i toppen.

De lag som har bäst ekonomiska förutsättningar att vara med i ett kluster som om fyra-fem år kan omsätta 200 miljoner är i första hand AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Djurgården. Norrköping, Kalmar, Halmstad och Hammarby har upptagningsområde nog men en längre resa.

Notera ekonomiska förutsättningar, jag kan som de flesta vet ingenting om sportsliga förutsättningar.

Konsekvensen av TV-avtal

Sen kan det bli så illa, bland annat utifrån Premier Leagues nya tv-avtal att spelarlönerna drar iväg, dvs även omsättningsökningar som är fantastiska räcker inte för att höja nivån på spelartruppen. Dvs att Allsvenskan måste upp i omsättning av både defensiva och offensiva skäl.

Sportsligt så finns det varje år ett antal lag som överpresterar relativt omsättning och några som underpresterar, även om vi har samma gäng i toppen sett över tid så är det alltid spännande nog ett enskilt år. 

Förutsättningarna för att nå ökad omsättning är goda. Det som behöver ske är att nå nya grupper sällan-besökare som redan är intresserade av fotboll. De har mer fokus på bekvämlighet och service än hard core-supporters, en halvtimmes försening p.g.a bengaler är inget som lockar dem som ett exempel. 

Hard core-supporters måste också respektera att de här besökarna har andra intressen än bara fotboll och sällan-besökarna måste respektera hard core-supporters som står för en mycket stor del av upplevelsen med stämningen på arenan. 

Måste nå flera målgrupper

En förutsättning för ökade matchdagsintäkter är flera olika målgrupper på arenan. Det har vi idag men vi måste öka antalet sällan-besökare då de dels kan och vill betala mer och det med 47 procents beläggning finns gott om plats för dem.

Några reflektioner över Malmös framgångar ekonomiskt så är det tre saker jag tycker sticker ut.

Med dagens räntor skall arenan bara amorteras ned om skulderna överstiger ca 70 procent av marknadsvärdet på arenan som eftersom det inte finns så många köpare beräknas med en direktavkastning på exempelvis sju procent. Här ser jag hellre fortsatt satsning på att förbättra arenaupplevelsen än amortering för jag bedömer det vara lönsamt.

I en guldsits

Satsning på ungdomar är klockrent rätt för en förening som MFF. Fler ungdomar i träning längre upp i åldrarna, samverkan med fler mindre föreningar i Skåne som säkrar högre kvalitet på ungdomsträning ger på sikt god utdelning.

UEFA:s nya regler för finansiering av spelare riskerar ge MFF så stora fördelar framför lag med begränsat eget kapital att allt annat än SM-guld varje år blir ett misslyckande.

Men det MFF och svensk fotboll mest behöver är tre-fem lag till som tar sig upp mot 200 miljoner i omsättning. Vi kan nå dit och då når vi alla andra mål också.

Dan Persson

Rickard (inte verifierad)

ons, 2015-08-26 20:49

1. Bra för Allsvenskan OM tre

Bra för Allsvenskan OM tre till fem lag till lyckas? Tror du på detta själv? Det här var inget annat än döden för Allsvenskan. AS som produkt är rätt usel. Det som gör den grym är publiksnittet. Ett publiksnitt som är beroende av ett intresse. Var kommer intresset in nu när det blir en ettlagsliga? Malmö kan dominera totalt i många år nu och publiken kommer att ledsna. Bara att titta mot Norge. Rosenborgs dominans gynnade ingen annan klubb mer än deras egen och vi kommer att se samma resultat här. Nu kan man inte ens behålla sina bästa spelare längre trots år av CL pengar och oljemiljoner. Dom bästa hamnar först i Sverige innan de slussas vidare. Så med 99% säkerhet. Detta kommer bara gynna Malmö och döda Allsvenskan och intresset.

Mårten Skog (inte verifierad)

tors, 2015-08-27 10:54

2. En fundering, borde inte BK

En fundering, borde inte BK Häcken vara med på listan? Num. 1 gällande soliditet 74%, Num. 1 gällande balanslikviditet 3.9, Topp 3 gällande intäkter (inkl Gothia Cup) men likväl en intäkt. Dessutom är klubben klar två:a efter min egen klubb gällande pengar på kontot. Att du nämner HBK, inget ont om den klubben, känns inte seriöst med tanke på HBKs usla ekonomi.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.