Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Finns det verkligen en lösning?

Spel via besök i en spelbutik eller via nätet och via vilka bolag - hela spelmarknaden ska ny genomlysas. Foto: TT

 

Direktiven till utredningen om spellicens har kommit. En mindre väntad upplevelse var att de är så omfattande. De är dessutom mycket välskrivna. 

Det är ett brett helhetsgrepp som kommer att kräva sin person för att kunna leverera.

Det är svårt att tolka direktiven på annat sätt än att regeringen är beredd att förutsättningslöst ta fram ett helt nytt system för att den vägen tillse att den här marknaden fungerar under lång tid framåt.

Är det verkligen möjligt? 

Det är efter att ha läst direktiven två gånger svårt att tro att det systemet finns i sinnevärlden.

Att statens ägande av Svenska Spel finns med som förutsättningslös punkt förvånade mig eftersom jag sett det som logiskt under flera år och utredningsdirektiv har en mycket hög tendens att inte omfatta sådant jag sett som logiskt och skrivit om. Skrivningen i övrigt indikerar att man föredrar en renare statlig roll. Nu har SEF, RF och de andra stora förbunden chansen att bli ägare av Svenska Spel.

Det som så här långt förvånar och gör mig misstänksam är att det inte finns en utsedd utredare.

De mer erfarna och kompetenta utredarna har lärt sig att ställa krav på hur direktiven skall se ut innan de accepterar. Hade så varit fallet hade utredaren varit utsedd nu. Här krävs en mycket erfaren och kompetent utredare som dessutom får budget till en ganska bred stab/inhyrda konsulter. Direktiven har varit på gång sedan i våras så man har all tid i världen att plocka fram en utredare. Nu blir det svårare eftersom många av de duktigaste har vett nog att inte ta omöjliga uppdrag.

Enda egentliga fördelen utredaren får är att jag har svårt att se en oense riksdag den dagen det finns en proposition. Nackdelen är att det enligt min rudimentära bedömning är omöjligt att få ihop den här utredningen till en proposition.

Å ena sidan, å andra sidan

En lösning är att de spelbolag som avser söka licens delar upp sina bolag där de har ett bolag med de spel som blir godkända i Sverige, erlägger skatt i Sverige och följer regelverket och i gengäld har en enkel väg (fast med hård konkurrens) till de svenska kunderna utan tekniska begränsningar.

Sedan har de ett bolag med de lönsamma högriskspelen som inte är tillåtna där kunderna måste använda utländska proxyservrar och betal/kredit/pre paid kort utgivna i annat land för att hantera betalning. Det blir den bästa av två världar men är knappast vad regeringen tänkt sig som utfall.

Jag arbetade ett antal år inom Stenbecksfären. Jan Stenbeck, salig i åminnelse myntade uttrycket att ”Politik spöar marknad men teknik spöar politik”. 

Här finner jag ett av de moment 22 som gör mig tveksam till framgångspotentialen med den här utredningen.

Även om direktiven är konstruktiva, omfattande, heltäckande, explicita med mera så finns tulipanarosen i undertexten. Den är så svensk den bara kan bli. Å ena sidan är spel inte bra och farligt å andra sidan så vill staten tjäna pengar på det, å ena sidan skall man ha begränsningar i marknadsföring och spelformer som trygghet för de svenskar som inte ses som myndiga fria människor här heller å andra sidan skall man få de utländska spelbolaget att betala mycket skatt till staten. 

Viss hänsyn till egna lotteriet

Idrotten och de ideella föreningarna nämns särskilt med allsköns tydlighet. Det är osannolikt att ett S-märkt statsråd skulle föreslå något som skadar partiets stora livsviktiga egna lotteriverksamheten som är en förutsättning för partiet och ungdomsförbundets verksamhet.  Här är stalltipset för resten av det ideella Sverige att ta rygg på Anders Johansson på Kombilotteriet, hans kontakter och påverkansmöjligheter hamnar före Björn på RF och övriga förbund och organisationer.

Jag ser fortfarande trots detta stora risker för Idrotten.

Som jag tidigare skrivit så måste någon hamna med Svarte Petter om det här skall bli verklighet. Att Magda är beredd att ensam ta hela smällen ser jag som icke troligt, paketet måste vara bra nog för de utländska spelbolagen och risken att då Idrotten tappar intäkter och position är överhängande. Till del, men bara till del kan de större förbunden kompensera sig med sponsoravtal med de utländska bolagen.

Det sitter också ett antal chefredaktörer i allmänhet och deras ekonomichefer i synnerhet och hickar över dels förslaget att ändra i tv-radiolagen så även spel ingår i reklamformen som förbjuds och dels kraven på ”måttfullhet” i reklamen. Det senare betyder ingen reklam för de farligaste spelen och inga bonusar blir tillåtna. Media kommer tjata om yttrandefriheten och mena sina egna annonsintäkter tills vi kräks.

Inte alls bra i de två exmplen

Vore jag marknadschef på något av det 40 tal banker och kortbolag ute i Europa som har bra kredit och pre-paid kort i sin produktportfölj skulle jag inte skrivit den här krönikan utan suttit och bokat möten med de utländska spelbolagen med syfte att sälja på dem program där deras kunder under utredningsperioden får kort utgivna i annat land som de kan använda för betalning på spel.

Vore jag Hasse Skarplöth på ATG så skulle jag svära ve och förbannelse då det mest troliga scenariot är att vi får tre-fem år där ATG förlorar på det befintliga regelverket utan att det kommer något nytt och utan villkor som gör att de kan konkurrera. Här måste det till en interimslösning som ger ATG möjlighet att betala ut mer till spelarna, dvs betala mindre i skatt och Svenska Spel att betala ut mer till spelarna, dvs medvetet betala in mindre i utdelning till ägaren. Annars riskerar vi att regeringen spolar ut barnet med badvattnet.

Digitaliseringen med Moore’s lag om fördubblad processorkapacitet innebär att det går fortare och fortare medan den politiska modellen för utredning är anpassad till 1800 talets förändringshastighet.

Men det gick ju bra i Danmark och Frankrike är den naturliga invändningen. Nja, i Frankrike har licenser återlämnats och i Danmark har svinnet (spel på bolag utan licens) ökat med 5 procentenheter per år tre år i rad. Fortsätter den utvecklingen så kommer det danska systemet att ramla i småbitar innan det finns en proposition i Sverige. Hade den danska modellen varit tillräckligt bra hade man inte tillsatt någon utredning, då hade tjänstemännen fått skriva av den danska modellen.

Internet en viss omständighet

Anpassningen till gällande EU-lag där Sverige är bäst i klassen och Danmark sitter längst bak som busige Benke med kepsen bak och fram är en tillkommande komplexitet. 

Den största enskilda frågan är självfallet Internetutvecklingen. Att under 2018-2019 skriva ihop de lagar som gör att betalningar och spel kan blockeras på nätet för de bolag som finns på marknaden och inte har licens är ingen lek direkt. I synnerhet inte då risken att det inom ett år finns ny teknik som lagstiftarna inte kände till när lagen skrevs är ca 100%. Det enda land som lyckats blockera Internet är NordKorea genom att se till att det inte finns några gränsöverskridande kablar. Det kan inte Sverige göra då vi lovat USA att genom FRA kunna avlyssna allt. 

Googlar man ”utländsk proxy” får man på 0,44 sekunder 23600 träffar och även mina minst kunniga kamrater på IT-området (vi är inte så unga längre) kan på fem minuter fixa en sådan. Finns bl.a som tillägg till webbläsaren Crome som de flesta svenskar använder. 2017 försvinner roamingavgifterna för mobiler och då blir ett utländskt simkort en annan möjlig väg rent tekniskt, för inte kan vi väl förbjuda engelsmän som är i Sverige på tjänsteresa att lägga det vanliga bettet på att Arsenal spöar Tottenham på lördag även om det inte ger så mycket att spela till så låga odds.

Sammanfattningsvis så är de av regeringen idag beslutade direktiven så nära en Skvader man kan komma. Men visst är det vackert tänkt och välskrivet.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.