Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Finns det ett VM i svetsning?

Bro Hof, här skulle ett jättelikt event utspelas och utan att det krävdes några större investeringar, däremot regeringens stöd som aldrig kom... Foto: TT

 

Idrottsminister Wikström har ingen trovärdighet kvar efter det obegripliga beslutat ett nobba Solheim Cup. Enda sättet att få statlig garantier är väl att arrangera VM i svetsning… 

Sverige förlorade striden om att få arrangera Solheim Cup 2019, tävlingen mellan Europa och USA för damgolf. Ett av få stora globala idrottsevent. Dvs Bro Hof och SGF vann sin del av striden mot Gleneagles och skotska golfförbundet medan den svenska regeringen lämnade walk over till den skotska myndigheten. 

Ren illvilja

Regeringens beslut att inte ställa garantier för en Solheim Cup-ansökan kan inte bero på bristande intelligens eller kunskap, inte heller på ideologi då förra regeringen agerade likadant. 

Beslutet måste vara baserat på antingen ren illvilja eller på viljan att medvetet skada idrotten och besöksnäringen såväl som statens intäkter.

Det finns inga andra möjliga slutsatser. Det är två närliggande händelser som gör att det bara kan vara så illa.

De läckta mailen från finansdepartementet om att varje myndighet och departement måste spara pengar på alla områden. Här var avsaknaden om förslag på åtgärder som ökar statens intäkter en mycket tydlig signal på att regeringen inte vill skapa fler skatteintäkter på annat sätt än att höja skatter (som ofta ger lägre totala intäkter).

Föreningen Vetenskap och folkbildning publicerar en studie om inställning till vetenskap beroende på partipolitisk tillhörighet som påvisar så skrämmande resultat om exempelvis MP:s syn på healing att man slutligen förstår grunden till det nya kulturpolitiska programmet.

Så oerhört inkonsekvent

För att då vän av ordning med debet mot fönstret inte skall tro att regeringens nej handlar om omsorg om skattepengar är det ett par saker som bör nämnas.

Jag har varit emot både ansökningarna om Vinter-OS såväl som Fotbolls-EM och inkompetensförklarat Falu kommun för byggandet av hoppbackar (som nu står oanvända) för att det hade blivit slöseri med skattemedel. För Solheim Cup kan staten bara sluta som vinnare.

Att internationella event där vi inte behöver lägga en krona till infrastruktur är lönsamma för samhället är belagt så många gånger om att inte ens politiker kan ha missat det.

Regeringen tackar nej till hundratals miljoner

I det här fallet finns anläggningen, vägar, pendeltåg, parkeringar, hotell, restauranger, shoppingcenters såväl som en golfbana i världsklass på plats. Vi behöver inte satsa en krona på infrastrukturområdet. 

+100 000 tillkommande gästnätter bara för utländska gäster, shopping för tusentals kronor per besökare såväl som flertalet måltider på restaurang per besökare blir inte av. Aktiviteter som genomgående skapar skatteintäkter i moms, källskatter på personal, energiskatter och skatter på alkohol.

Regeringen tackar nej till hundratals miljoner i nya skatteintäkter som nu hamnar i Skottland istället. Det är bara för eventet.

Skottlands garantier baseras på att man vet att man inte behöver betala ut dem eftersom eventet alltid går plus och dels på att det genererar stora långsiktiga intäkter i besöksnäringen.

Ordentligt förbannad

När nu RF, golfförbundet och andra inom idrotten är upprörda av sportsliga skäl så bör Visita som företrädare för besöksnäringen vara ordentligt förbannade över att regeringen medvetet skadar deras medlemsföretag ekonomiskt. 

Det är uppenbart att regeringens åsikt är att sysselsättning och skatter som kommer från besöksnäring och idrotten inte är lika fint som de från mekaniska verkstäder. 

Frågan är då om ett VM i svetsning är enda möjligheten att få statliga garantier för internationella event? Följdfrågan är om Stefan Löfven själv ställer supp och om det kommer några åskådare.

Jag blir ordentligt förbannad på den här nyheten. RF och Visita har utvecklat en modell för hur de skall samverka för att Sverige skall kunna få fler internationella event. Sverige är en erkänt duktig arrangör, vi är ett politiskt neutralt och säkert land. 

Mot en regering som ser ned på arbete inom besöksnäring, idrott och upplevelseindustri kämpar gudarna förgäves. Jag är ledsen att det är så men det finns igen annan möjlig tolkning.

Dråpslag för SOK

För SOK måste det här vara ett dråpslag, möjligheterna att få regeringen med sig på ett vinter-OS där staten i slutändan alltid riskerar miljarder framstår som obefintliga när event som är garanterat lönsamma och utan risk ändå inte får stöd.

De 700-800 miljoner som man belastar idrotten med 2016 och framåt i höjda arbetsgivaravgifter för unga var ett första dråpslag från regeringen. Bensinskattehöjningen som gör det dyrare att ha idrottande ungdomar på landsbygd var nästa och på det skall idrotten inse att regeringen av ren illvilja motarbetar event som staten är största vinnare på rent ekonomiskt.

Nu får Scotland Solheim Cup och den skotska turistindustrin jublar och räknar med 100-tals miljoner i inflöde varje år i flera år framöver. Enbart beroende på att den skotska ansökan omfattade garantier från staten.

Idrottsminister Wikström får problem med trovärdigheten från och med nu. Näringsminister Damberg likaså.

Det är helt enkelt fullständigt obegripligt hur regeringens strategi ser ut om man inte kopierat utrikesminister Wallströms modell där diplomati handlar om att bli osams med alla.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.