Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

När jag hade en annan åsikt...

Pöbel, bengaler, hatrop - nu sker just de avarter fotbollen vill slippa. Foto: TT

 

Idag ringde P1 morgon och undrade först vad jag tyckte i frågan vems ansvar det var att en pöbel beter sig väldigt idiotiskt på t-banan, slåss med polis och i övrigt beter sig på ett sätt som i varje drillad kommunistisk diktatur hade lett till arkebusering eller arbetsläger.

Vinklingen var uppenbart att det var fotbollens ansvar. Då jag inte höll med om detta så föll också frågan om min medverkan vilket med tanke på en förkylning som kräver två timmars uppsjungning innan jag är talbar och sändning klockan 06:30 nog var lika bra att jag slapp. 

Trött på medias syn

Jag blir ibland väldigt, väldigt trött på medias syn på frågan om Idrottens ansvar. Jag är en varm anhängare av det demokratiska system där vi gett polisen våldsmonopol, uppdraget att beivra brott och när brott begås lagföra brottslingen. Skulle rent av vara lycklig om polisen också genomförde sitt uppdrag.

På samma grunder som det när ett brott sker är fullständigt ointressant om hen är socialdemokrat eller moderat, hetero eller homo, ung eller gammal så torde en fotbollsförening lika lite som ett politiskt parti förbjuda de som håller på dem att begå brott eller bete sig dumt.

Fotbollen är ett offer. Det är fotbollen som förlorar ekonomiskt såväl som imagemässigt. I diskussionen om religiös terrorism har vi alla sunt förnuft nog att inse att kristendomen inte kan ta ansvar för Brevik eller Islam för terroristerna i IS. 

Så fort det handlar om idrott skall idrotten både bära det fulla ansvaret och lösa problemet. Vi pratar om 15 000 ideella föreningar, 30 000 ideellt arbetande, 30 000 anställda och halva befolkningen engagerad i aktiviteter som syftar till att vi idrottar eller ser andra idrotta. Vi tar hand om utanförskapets barn och ungdomar i större utsträckning än någon annan.

Ett storstadsperspektiv

Det är faktiskt så här. Idrotten och fotbollen har sett till att fler unga än annars klarar plugget och blir anställda. Idrotten ser till att fler äldre undviker sjukdagar och minskar kostnader för äldrevård. Därutöver levererar Idrotten 35-40 miljarder i skatter (mer än media) och ökar i antal kunder, dvs det som media misslyckas med. 

Samhället i betydelsen vi alla, skolan, politiker och myndigheter bär tillsammans med föräldrar ansvaret för barn som inte klarar skolan, inte ser sig ha en framtid, engagerar sig i våldsbejakande organisationer och i grupp på fyllan beter sig djävligt dumt.

Media reagerar också med ett storstadsperspektiv som är så snävt att Göran Greiders nationalekonomiska kunskap får ses som ett vidare begrepp.

Vi spelar tiotusentals fotbollsmatcher (kan vara hundratusentals). På nästan varje match är det någon individ på läktaren som skriker dumma saker. I regel en förälder i en ungdomsmatch eftersom de utgör den stora majoriteten. Är det fotbollens fel att vi valt ett samhälle där vi inte har körkort för att bli förälder?

Många unga i utanförskap

Vi har av olika skäl fått ett samhälle med många unga i utanförskap. Ungdomar utan gymnasieexamen, arbete som hamnar i dåligt sällskap för att de inte riktigt platsar bland de ambitiösa ungdomarna som utgör det stora flertalet, de som pluggar, skaffar jobb, familj, karriär och blir de goda medborgare som skapar förutsättningen för välfärdssamhället.

Ansvaret för detta torde ligga på alla politiska partier såväl som de flesta andra grupperingar som utgör vårt samhälle. Att lägga det på fotbollen kan man bara göra om man har samma värdegrund som Le Pen. Jag är uppriktigt ledsen att svensk media i så stor utsträckning hamnat så fel.

Själv har jag nästan glömt allt det trista vid derbyt eftersom veckans stora underhållning varit #montergate där kulturredaktörer och Suhonen betett sig på ett verbalt sätt som ur alla perspektiv får ses som värre än huliganerna i överförd bemärkelse. Fram till P1 morgon ringde hade jag inte ens tänkt tanken att man bör lägga ansvaret för montergate på alla media men nu börjar jag fundera på om inte alla anställda inom media har samma brist på hyfs, vett och värdegrund och lika skev självbild som Linderborg, Olsson och Suhonen. Hade jag inte fått ett samtal där syftet så uttryckligen var att den formen av rättsvidrig guilt by association skulle användas som metod hade jag självfallet inte begått våld på mina egna principer

Jag är faktiskt förvånad över att inte Ekots fällning som antisemitisk i intervjun med Israels ambassadör också på något konstigt sätt blev idrottens fel. Men det kanske är vinklingen i Konflikt på lördag.

Kan inte vara allmän slagpåse!

Idrotten skall ta ansvar för det man gör, man skall få cred för all den samhällsnytta man skapar men vi måste ändra på en struktur där idrotten blivit en allmän slagpåse för okunniga journalister som inte längre har tid att läsa in sig på ämnet och uppdraget att skapa många klick.

Med halva svenska folket delaktiga vid miljontals träningar och tävlingar sker det missgrepp, men de är få och idrotten är idag snabb att ta tag i dem. De som läser min tidigare krönika torde vara klara med att jag inte försvarar beteendet som de här grupperna har. De skadar sina lag, de skadar fotbollen, de skadar idrotten.

Nu är P1 morgon ett av mina favoritprogram, det har en kvalitativ nivå som ligger lika högt över morgon-tv som Real Madrid över Malmö FF, så jag lyssnar lika självklart i morgon som alla andra alla dagar. Jag skulle bli väldigt glad om de sköter den här frågan med den faktabaserade objektivitet som finns i uppdraget för public service.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.