Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

De bör skärpa tonen

Svenska Fotbollförbundets och Karl-Erik Nilssons agerande runt Fifa-skandalen har ifrågasatts av många. Foto: TT

 

Björn Eriksson var rätt tydlig i en radiointervju om att våra organisationer inom idrotten måste vara duktigare på att agera i internationella sammanhang på områden som mänskliga rättigheter och korruption.

Efter alla skandaler i IOK, FIFA, IAAF med flera så är det här en fråga om att bevara det egna förbundets trovärdighet. I slutändan handlar det om sportens intäkter och position i samhället.

Passivt fotbollförbund

SOK har hedern i behåll, de har agerat och IOK har påbörjat ett omfattande städjobb för att bli en transparent organisation. SOK kunde ha agerat tio år tidigare, men man har satt ner foten och skall ha cred för det. SOK har tillsammans med några andra europeiska kollegor gjort ett ordentligt arbete.

Svenska Fotbollsförbundet har inte agerat trots vetskapen om korruptionen och starka misstankar om övriga bedrägerier. Friidrotten har jag inte sett på några barrikader med hot om att lämna, bilda ny organisation eller annat heller trots att misstankar om doping och beslut om VM på fel ställen varit lika tydliga här.

I princip alla svenska specialförbund är med i ett internationellt förbund, i normalfallet både på Europanivå och på global nivå. Hur det är med dragkamp och varpa har jag inte koll på, men de flesta är del av en global organisation.

Skäligt med flotta hotell

Det innebär då medverkan på kongresser och ett obligatoriskt deltagande på EM och VM där hela styrelsen brukar medverka på förbundets bekostnad. 

Här får de hårt arbetande ideella ledarna fina hotell, goda middagar och upplevelser av den sport de älskar. Jag tycker det är skäligt, vi skall vara med internationellt. 

Det är människor som lägger oceaner av tid och brinner för att utveckla sin idrott. Problemet är att för de små förbunden kan kostnaderna för detta bli en mycket stor del av den totala budgeten. I valet mellan satsningar på ungdomar och att hela styrelsen åker på VM så är den transparenta organisationens beslut enkelt.

Bestämt och klart agerande

Vad gäller mänskliga rättigheter, korruption och den egna verksamheten är beslutet enkelt för varje specialförbundsstyrelse:

1. Motionera till de internationella förbunden om att verksamheten skall granskas av oberoende aktör, att allt skall bli transparent och att en stenhård policy mot korruption, doping, krav på mänskliga rättigheter enligt ILO hos de som arrangerar mästerskap med mera. Lägg på att ersättningar till styrelser och kommittéledamöter skall anmälas till respektive lands myndigheter.

2. Sök samverkan med andra nordiska och europeiska förbund för de här frågorna.

3. Se till att ni gentemot föreningar, dess medlemmar och myndigheter kan tala om exakt vilka ersättningar och förmåner som ledande befattningshavare och förtroendevalda har.

4. Var beredd på att i värsta fall lämna ett internationellt förbund om ni har skäl misstänka fuffens och inte får gehör för era motioner. Är ni flera länder kan ni bilda en ny och egen och låta det ruttna självdö.

5. Kräv att avtal med sponsorer omfattar en strikt ”code of conduct” som organisationerna förebilder sig att följa.

6. När föräldrar skriker könsord och svärord till domare på barn och ungdomsmatcher skall förening ha skyldighet att anmäla föräldrarna till kommunens socialförvaltning då de uppenbarligen inte är lämpliga vårdnadshavare. Löser ett stort problem på en kafferast.

Ställ krav på specialförbunden

För punkt sex blir resultatet att den pappa som kommer hem när hustrun fått ett brev från socialförvaltningen om hans beteende på matchen och deras lämplighet som vårdnadshavare så kommer han att lära sig mer på tio minuter än tidigare i sitt liv.

Globalisering och digitalisering gör att ovanstående är livsviktigt för att inte de egna förbundet skall skadas.

RF bör omgående ställa krav på att alla specialförbund redovisar vad de tänker göra och löpande vad de gjort. Det är en hygienfaktor för att idrotten skall bevara sin legitimitet.

Idrottens värdegrund tål inte att vi fortsätter att blunda.

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.