Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Skandalen utan slut?

Lars-Åke Lagrell och Phillippe Huber, huvudpersoner i efterspelet till TV-avtalet. Foto: TT

 

Knappt hade min förra krönika i ämnet publicerats på IA innan konkursförvaltare Renman för fram tanken att Svensk Elitfotboll aktivt medverkat till skattebedrägeri och stulit pengar som egentligen tillhörde skatteverket. 

Så stod det inte, då hade SEF kunnat stämma för förtal, men den uppfattning läsaren skulle bibringas av den väl avvägda formuleringen var sådan.

Det är ett absurt och ärekränkande påstående som saknar grund.

Som Curre och Nisse

Renmans vinkling indikerar att Företagaren Curre som inte fått betalt av sin kund företagare Nisse skall göra så här;

- Tjena Nisse, det är Curre, jag blev påmind av min ekonomichef om att du inte pyntat. Vad är problemet, du har fått varorna?

- Hej Curre, ja det är lite körigt nu....

- Men Nisse, du har väl ändå inte några problem att betala moms, det vill vi utreda noga! I så fall skall du skall pynta skatteverket istället, vi måste hjälpas åt så det allmänna får in sina pengar.

Har förlorat 50 miljoner

Nu har jag bara 40 år i företag med sådant jobb att jag haft med kunder och ekonomi att göra och ovanstående har vare sig jag eller någon annan hört talas om som händelse. Men det är enligt advokat Renman så alla företag bör agera om de inte skall riskera att bli stämda av Renman.

SEF:s dementi som finns att läsa här och på Sportbladet är formell. De skall naturligtvis inte säga för mycket innan rättegången startar den 19 januari. De dementerar allt och det jag har av handlingar såväl som egna dokument om den här soppan gör att jag delar deras slutsats.

Philippe Huber (chef och ägare av Kentaro) med polare som Blatter och Platini tillhör inte de som får medaljer för sin utveckling av etik och moral direkt, så den här soppan är ingen lek att hantera.

SEF har förlorat ca 50 miljoner, primärt för att Svenska Fotbollförbundet inte kunde, ville eller orkade agera när UEFA skulle köpa loss deras rättigheter från Kentaro. 

UEFA borde ha gjort mer

Fotbollförbundet skulle självfallet ha skyddat sina medlemmar elitklubbarna och bett UEFA hålla inne med Kentaros skuld till SEF. 

Här kan det vara så att fotbollsförbundet försökte men att UEFA struntade i att skydda sin medlemsorganisation, SvFF:s medlemmar. De här ca 150 miljonerna försvann, dvs de skickades från UEFA som tog över rättigheterna men de kom aldrig fram till Kentaro som sålde rättigheterna. En gissning så god som någon är att de hamnade hos Huber & polare med visst avbräck för att få hög chef på UEFA att biträda. 

Att SvFF som hade skrivit avtalet med Kentaro hoppar av och lämnar SEF och EFD (elitdamerna) ensamma gjorde inte SEF:s situation enklare. Man hade tidigt (långt före obestånd) löst betalflödena så att den del av pengarna som SEF skulle ha gick direkt till SEF istället för att gå omvägen via Kentaro AB, Kentaro AG och sedan SEF. TV4-gruppen betalade sedan Kentaros marginal och momsen till Kentaro AB. 

Ville ha bort Kentaro

När Kentaro AB begärdes i konkurs kunde SEF utlösa obeståndsklausulen i avtalet och inom någon vecka skriva ett nytt eget avtal med TV4 gruppen. 

Hade SEF vid något tidigare tillfälle kunnat hävda att Kentaro AB var på obestånd hade man hävt avtalet direkt. Det är mer än klarlagt att ledningen i SEF sedan första dagen på jobbet har strävat efter att få bort Kentaro som avtalspart. 

Strategin att kontrollera mediarättigheter var klar dag två eftersom pengarna som försvann till Kentaro och Hauge rörde sig om +50 miljoner per år och att marknaden hade förändrats så mycket att det gick. När Lagrell skrev första avtalet med Kentaro med hjälp av Hauge var situationen annorlunda och fotbollen fick mer trots de stora avbräcken till mellanhänder.

Momsskulden som Kentaro AB nu har på 150 miljoner plus tillägg förstår jag inte riktigt. Moms är en mervärdesskatt. Kentaro tjänade runt 20 procent på de 200 per år som gick till SEF. Det är 40 miljoner. Moms på 40 är 10 miljoner. Hur momsen kunnat uppgå till de här beloppen är oförklarligt om inte man klantat sig så att man inte hade någon ingående moms att dra av. Huber är inte dum, tvärtom. Han skulle aldrig skapa en bolagsstruktur där hans marginal är 20 procent och han skall betala 25 procent moms på totalen, dvs gå back. Det är dock en fråga mellan konkursförvaltare och skatteverket. 

Agerar för egen vinning?

Men det är omöjligt för SEF eller någon annan att tro att det skulle ha funnits stora momsskulder. I första inlagor från Renman efter konkursen så finns inte nivån på skatteskulden upptagen då den inte hade konstaterats eller beslutats. Här finns nog tolkningar utifrån kombon bolag i Schweiz och Sverige om moms i den s.k. högre skolan. EU/EES moms har en logik som får Ingves inflationspolitik att se ut som genomtänkt.

Det som då skiljer mig och Renman utöver att han är en av de kunnigaste på obeståndsrätt och jag bara tycker juridik är kul att förstå, är att jag utifrån min kunskap om den här soppan ser SEF och EFD som offer som dels förlorat pengar och dels övergivits av sin moderorganisation medan det ligger i Renmans intresse att påverka nämndemän i Borås och Norrköping att tro att de är skurkar. 

Det är nämligen enda skälet till hans agerande i Aftonbladet. Han agerar enbart allena i egen vinning och säger inte ett ord som inte är genomtänkt och leder till ökade möjligheter att vinna målet.

Det är ingen kritik, jag hade självfallet agerat på samma sätt, vill bara förtydliga för läsarna varför det stod som det gör i Bladet.

Giriga människor

Sen är det lite trist att fotbollen, vår största sport drar till sig så många giriga människor som bara läst Machiavellis Fursten och ser lagar och förordningar enbart som underlag för hur man skall undvika att åka dit. Huber, Platini, Blatter har alldeles för många till som för egen vinnings skull agerar på ett sätt som skadar fotbollen. 

De har fått göra det i decennier utan att SvFF vid något enda tillfälle använt sitt mandat och sagt ifrån trots att SvFF precis som alla med insyn i minst tio år vetat att det handlar om korruption och bedrägligt beteende i både UEFA och FIFA. 

Inom kort kan FIFA:s exekutiva kommitté enbart sammanträda om de sätts i samma fängelse och i Sverige sitter en advokat och försöker påskina att de allsvenska klubbarna tillhör samma skrot och korn.

Det är patetiskt. Jag förstod tidigt varför flera kända konkursadvokater var aktiva kristdemokrater. Deras behov av syndernas förlåtelse varje söndag är oändligt mycket större än för oss stackars ateister som tvingas anlägga etiska begränsningar på vårt agerande.

Min tes är fortfarande att SEF vinner det här målet senast i andra instans. Allt annat är ett rättsövergrepp.

Men, jag lär få anledning att återkomma.

Dan Persson

 

Pressmeddelande angående Kentaroartikel

Onsdagen den 2 december publicerades en artikel i Aftonbladet. Där anges det att Kentaro AB har en stor skatteskuld till Skatteverket. I artikeln anklagas Svensk Elitfotboll (SEF) och medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll för att ha medverkat till att Kentarokoncernen kunnat undandra sig att betala skatt i Sverige. I artikeln citeras konkursförvaltaren i Kentaro AG:s svenska dotterbolag Kentaro AB. Artikeln innehåller flera oriktiga och missvisande uppgifter som Svensk Elitfotboll nu vill tillrättalägga.

Bakgrund

Svensk Elitfotboll hade fram till i september 2014 ett licensavtal med det schweiziska företaget Kentaro AG rörande sändningsrättigheter till fotbollsmatcher. Kentaro AG hade i sin tur licensierat ut sändningsrättigheter till sitt helägda dotterbolag Kentaro AB. Kentaro AB hade fram till i september 2014 ett avtal med TV4 om sändning av fotbollsmatcher. Alla dessa avtal hävdes i september 2014 då det kunde konstateras att Kentaro AG och Kentaro AB inte kunde göra rätt för sig enligt sina avtal. Kentaro AB hade försatts i konkurs i juli 2014.

Påståendena i artikeln rör bland annat betalningar av ersättning för sändningsrättigheter till fotbollsmatcher som gjordes under den tid då avtalen gällde.

Svensk Elitfotboll vill nu lämna följande klargöranden:

Svensk Elitfotboll har enligt gällande avtal haft rätt att få betalt för de sändningsrättigheter som licensierats till Kentarokoncernen.

Kentaro AB har varit skyldigt att deklarera och betala skatt för sin verksamhet enligt gällande svenska skatteregler. Detta har inte Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna haft något ansvar för.

Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna har inte känt till att Kentaro AB har ådragit sig en omfattande skatteskuld och kan inte bedöma om det skattebeslut som nyligen fattats är korrekt. Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna har ingen insyn i dessa förhållanden.

Om skattebeslutet är korrekt ligger ansvaret för att det uppkommit en skatteskuld på Kentaro AB och på de personer som varit ansvariga för det bolagets verksamhet. Detta ansvar ligger inte på Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna.

Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna har inte på något sätt medverkat till eller känt till att Kentaro AB skulle ha undandragit sig att betala skatt.

De påståenden som konkursförvaltaren gör om Svensk Elitfotbolls och fotbollsklubbarnas inblandning när det gäller Kentaro AB:s skattesituation är, om han är korrekt citerad, felaktiga och missvisande.

I övrigt avstår Svensk Elitfotboll och fotbollsklubbarna från att vidare kommentera innehållet i artikeln.

4 december 2015

För Svensk Elitfotboll, Lars-Christer Olsson, ordförande, Mats Enquist, generalsekreterare

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.