Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Underbart att bli varm i själen

Kampanjerna mot kvinnovåld har varit många. Nu sker också ett engagemang från idrotten. Foto: TT

 

Svenska Ishockeyförbundet har gått ut och offentligt stödjer den viktigaste organisation vi har mot hedersvåld. De stödjer ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. 

Läs mer på Dagens Samhälle som är den bästa motsvarigheten till vad Idrottens affärer är, fast för offentlig verksamhet. 

Idrotten ska stötta

Har man följt organisationen GAPF under lång tid, de problem de haft när politiska partier intresserade av röster från den människosyn GAPF slåss mot har motarbetat dem, svårigheten att nå ut när man är något så osynligt som unga tjejer med invandrarbakgrund och inget stöd annat än från starka individer, så blir man varm i själen att nu den första stora organisationen inom idrotten har ställt upp offentligt.

Äntligen har idrotten förstått två enkla saker, dels att vi tydligt måste visa vår värdegrund med hjälp av symbolvärden och dels att vi har det så bra att vi skall stötta de som behöver vår hjälp och har sämre förutsättningar.

Jag är imponerad över hockeyförbundets beslut. Det går att försvara, det är tidsenligt, det är viktigt och framförallt är det ett helt fantastiskt sätt att tala om vad hockeyförbundets värdegrund står för. Jag vet att förbundsstyrelse står för samma värderingar. Här finns ingen opportunism.

Känga 1 och känga 2

Det är en känga i kubikmeter mot våra politiska partier som i sin strävan efter röstmaximering hållit käft då deras amoraliska strateger agerar lika oavsett parti. Om nu vän av ordning hävdar att politiska partier bygger på värdegrund så håller jag självfallet med. 

Men med 93 procent av alla intäkter från statligt stöd baserat på antal procent väljarstöd så har strategerna blivit överstepräster som  aldrig får bortse från uppgiften på grund av moral, etik och värdegrund.

Det är en känga mot religiösa organisationer och många andra folkrörelser också. 

Jag är innerligt glad att idrotten, den här gången via hockeyn, är en av de första folkrörelserna som offentligt uttalar sitt stöd.

Måtte de göra samma sak

Min enkla förhoppning är att varje förbund, varje förening nu gör samma sak. Jag gör samma sak som privatperson.

Idrotten skall vara en tydligt kommunicerad fristad för unga flickor oavsett religion, etnicitet och hudfärg. Det är något vi skall vara tydliga med på en helt annan nivå än statsministerns och oppositionsledarens tydlighet. Det är något vi skall stå för.

I den migrationsdiskussion som nu pågår i samhället med allsköns populistiska idioter som de högsta rösterna är det viktigt att påtala att det vi ser på våra skolor är en snabbt växande grupp av invandrartjejer som är bäst i klassen. Det gläder mig då det innebär en grupp som insett att vägen ut från patriarkatet mot friheten är utbildning. Vägen mot snabbare integration är inte våra egna fördomar, det är i stor utsträckning att skydda alla de invandrartjejer som ser utbildning som vägen mot frihet.

Där satt hockeytränaren

Att de kommer att spöa skiten av sina bröder vet vi redan, där avviker de inte från sina svenskfödda systrar. Att detta långt efter att jag är borta skapar ett bättre samhälle vet vi också.

Här bör nämnas att en annan story från fyra-fem år sedan som jag gillade var när PeA Israelsson som chef för Skellefteå Hockey fick reda på att ungdomar som gick på hockeygymnasiet i staden och spelade för laget inte värderade skolan lika högt som ishockey. Han skickade iväg tränaren till plugget så när de som kom en kvart för sent kom in i klassrummet så upptäckte de tränaren längst bak. De fick lära sig att om de inte respekterade skolan på samma nivå som tränaren i hockey gjorde så kunde de åka hem. Den storyn gjorde mig också varm i själen.

Eftersom jag håller på ett det enda riktiga hockeylaget, som om någon skulle ha missat det ligger ca 13 mil norr om Skellefteå, skulle jag inte skrivit detta, om jag inte var väldigt lycklig över att höra om idrott som tar ansvar. Att idrotten får pojkarna att förstå att utbildning är det viktigaste skall också hör ihop med vårt budskap. 

 Jag skäms lite över att hockeyn blev först, jag har i ett par olika sammanhang föreslagit sponsring av GAPF under senaste halvåret men inte satt ner foten tillräckligt. Men det är klargörande att när man läser den s.k. samordnaren om fotbollsvålds senaste rapport så framstår support för GAPF som en motstridig handling, där finns bara den repressiva ordningsmaktens intressen i fokus och de verkar ha annat för sig än att utreda våld mot unga kvinnor.

Alla, verkligen alla, kan bidra!

Min önskan är ganska enkel, varje medlem i förening kan stötta med en tia, varje förening med en hundring, distrikten med en tusing och förbunden beroende på storlek med 10 till 500 000 kr. 

Använd rätten att när ni stöttar tala om det offentligt och i alla sammanhang. Det är en extremt viktig signal. Ingen ung tjej/kvinna skall vara underställd sin far eller sina bröder. Det patriarkala samhället skall vi lämna bakom oss. Nu pratar vi integration som skapar positiva värden.

Mot en enig idrottsrörelse står sig resten av samhället svagt. Här kan vi göra skillnad enkelt och snabbt och kan det leda till att de röstmaximerande partistrategerna får sparken har vi skapat ett bättre samhälle.

Anders Larsson och hans kollegor i hockeyförbundet gjorde min dag. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.