Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Blir till nationalism och hot

Det här med nationalism och sånger före avspark eller nedsläpp är ett påhitt som man gott kan sluta med. Det saknar helt enkelt betydelse, anser Dan Persson. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Nye förbundskaptenen i fotboll, Janne Andersson, pratade i Sommar i går. Jag lyssnade och tyckte det var intressant, underhållande och givande. 

Hans grunder om ordning och reda och ömsesidig respekt för att skapa ett fungerande lag kändes bra. Han var tydlig och utåtriktad på ett sätt som Erik Hamrén aldrig har varit.

Sedan kom det, spelar man i landslaget i fotboll så skall man sjunga nationalsången. Där kom jag av mig rätt ordentligt så när programmet avslutades med nationalsången klickade jag bort ljudet och funderade.

Landskamp, inte Körslaget

Jag har aldrig gått någon tränarutbildning i fotboll så mitt kunnande om hur man presterar på en fotbollsplan får ses som begränsat men jag tror mig veta att man bör rekrytera bland de som är duktiga på fotboll. 

Peter Jöback sjunger 1 000 gånger bättre än varje landslagsman i fotboll men bör trots det inte tas ut till några matcher. Det är inte Körslaget det handlar om.

Fotbollen har i många år varit bland de bästa på integration av nyanlända i vårt land. En konsekvens av detta är att en växande grupp spelare har mer än en nationell hemvist. 

Har man svenskt medborgarskap får man spela i landslaget, men man får också ha en annan emotionell nationell hemvist än den svenska, man kan till och med ha flera.

Nationalism ett hot

Vi befinner oss i en era där nationalism i allt större grad får ses som ett hot mot tillväxt, välstånd, demokrati. Det är bara att lyssna på Erdogan, Trump, Le Pen med flera. Det har gått så långt att även partiledarna i andra partier än SD la nationalism som ett huvudämne i sina sommartal i Almedalen. Löfven sa Sverige i varannan mening, Anna Kinberg Batra likaså. Ebba Busch Thor hade en gigantisk svensk flagga som bakgrund för sitt tal.

För egen del så inser jag behovet av ett geografiskt område för skattebasen, polisens våldsmonopol och försvaret. Tycker mitt avtal med staten är helt ok. Jag skall följa lagar, bete mig mot andra och betala skatt enligt reglerna. I gengäld så ser staten till att samhället fungerar så att jag, om jag är duktig och jobbar hårt, kan få det bättre för mig och min familj. 

Jag har dock lite svårt för att älska området för polisens våldsmonopol, i synnerhet när polisen inte verkar klara av att upprätthålla sitt monopol. Inte helt säker på att jag älskar hela skattesystemet heller.

Sluta med nationalsången!

Jag sjunger inte nationalsången. Det beror inte på att jag utifrån omtanke om mina medmänniskor inte skall sjunga alls, utan på att den känns förlegad, antiintellektuell, förljugen och att jag ser nationalism som något negativt när en gräns för nivån har passerats, vilket jag bedömer att den har gjort.

Jag tycker inte vi skall ha nationalsången på våra fotbollsmatcher. Gärna musik innan och i paus för eventen behöver göras bättre. Då är rader som “Take your protein pills and put your helmet on” att föredra framför svamlet “jag vet att du är och att du blir vad du var” som får ses som utvecklingsfientligt och bakåtsträvande.

Statsvapnet Tre kronor kan stå för mycket positivt, men det är en symbol som skapades av Albrekt av Mecklenburg som var svensk kung 1364 - 1389. Han gifte sig 1359 med den då 11-åriga Rikardis av Schwerin. Ett beteende som inte skulle vinna gehör på våra ledarsidor idag och ingenting som Anders Larsson, ordförande i Hockeyförbundet, tycker om.

Ett lands historia innehåller massor med elände såväl som massor att vara stolt över som folkskolereformen 1842, att vi skilde kyrkan från staten och vårt näringslivs framgångar som gett oss välfärdssamhället.

Visst, det är Kalle Anka

Men nationalstater är en minst sagt blandad kompott av det goda och det onda. Det får vi aldrig glömma för då repeterar vi det onda.

Tittar vi på dampingisen kan vi se att det mest är kinesiskor, fast med andra medborgarskap som deltar i tävlingen. Det är logiskt. Kina är världens största land och pingis är en mycket stor sport där. Resten är globalisering.

Robert Laul föreslår i Aftonbladet att fotbollen bör tas bort från OS eftersom det med de regler som föreligger blir en Kalle Anka-turnering som dessutom genomförs när de stora ligorna i Europa såväl som allsvenskan sparkar igång. Han har rätt. Klart som korvspad att det är viktigare hur det går för Gunners mot Pool till helgen än vem som vinner OS-guld i fotboll. Fler svenskar lär följa Zlatan i Manchester U än vad som följer landslaget i fotboll.

För att då sammanfatta, spelare i landslaget i fotboll skall vara duktiga på fotboll, fungera i laget och respektera varandra, gärna plocka upp efter sig i omklädningsrummet också, det är del av respekten. Men de skall inte sjunga om de inte vill sjunga och vill de sjunga så har dagens ungdomar med stor sannolikhet bättre musik att föreslå än nationalsången.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.