Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Konsten att betrakta medaljer...

De hett åtråvärda OS-medaljerna - och konsekvensen av omvärldens syn på erövringarna. Det är vad Dan Perssons text handlar om i dag. Foto: Jessica Gow, TT

 

Två OS-hjältar och plötsligt blir det en klasskamp mellan Sarah Sjöström och Henrik Stenson! Dan Person har läst en text och reagerar kraftigt.

Läs hans epos på Expressens kultursida här. 

Ni som läser mig regelbundet har förstått att jag är nörd. Vad värre är så var jag nörd redan som 12-åring, dvs ca 40 år innan det blev trendigt.

Jag har läst ofantligt många fruktansvärt korkade texter i mitt liv. Från Läroplan för grundskolan 1969 vid 13 års ålder, via Skolans Inre arbete 76 där det är så illa att jag skrev en del av underlagen (förlåt mig alla 80-talister), till MP:s och SD:s alla partiprogram. Men här tar nog ändå Suhonen priset i form av cirkelresonemang i analysen. 

Sarah mot Henrik!

Daniel Suhonen vill göra fantastiska OS-stjärnan Sarah Sjöström till vår älskling utifrån klasstillhörighet och utifrån ett identitetspolitiskt resonemang sätta golfaren Henrik Stenson på motståndarsidan. Det är så att säga postmodernistiskt, dvs helt utan intellektuell tanke.

Redan 1968 kom Sveriges kommunistiska parti (SKP) fram till att Klass-ståndpunkt var viktigare än klasstillhörighet. Orsaken var primärt klasstillhörigheten hos de ledande i SKP. Suhonen född 1979 missade denna händelse för att försvara vänsterns legitimitet och har trampat fel av det skälet i många år.

Ytterligare en utvikning så är jag besatt av socialdemokraterna som parti. Jag har läst allt från Myrdals trettiotalsalster och framåt, självfallet Suhonens bok om Juholt, ett tiotal Palme-biografier, Erlanders memoarer och så vidare. Jag springer till datorn när det kommer ut något nytt och beställer. Kjell-Olof Feldts ”Alla dessa dagar” är en av de mest läsvärda böcker i den genren, så läste ni inte den när den kom så gör det. På det kommer att jag har några tunga socialdemokrater som människor jag lyssnar noga på för att de ofta har rätt. 

Suhonen var strategisk rådgivare och talskrivare åt Håkan Juholt. Det var bara till 50 procent Juholts fel att det gick som det gick. Resten ordnade Suhonen. När sen Juholt var sparkad drog Daniel in en halv mille på att såga sin kund Juholt i småbitar i en bok som är är läsvärd och underhållande. Köp den så får Daniel lite mera pengar. Beteendet var inte helt in linje med vad farfar kallar solidaritet. På det nationalekonomiska området är Suhonen kult. Han är nämligen den som genom sin egen person gör att ingen kan påstå att vare sig Göran Greider eller Jimmie Åkesson är sämst i Sverige på nationalekonomi.

Från klass till klass

Farfar var gruvarbetare i Kiruna, farmor var piga, mormor var piga och morfar var i ock förty son till småbrukare i Norrbottens inland. Jag känner mig inte speciellt underlägsen när det gäller klasstillhörighet. Min fru har liknande bakgrund. Farfar fick med mössan i hand gå upp till Bruksdisponent Lundbohm och få låna 7 000 kronor för att bygga ett eget hus. Banker fanns inte i Kiruna då. Bolaget ägde allt, polisen, busschaufförer, lärare med flera, alla var anställda av bolaget. 1962 slutade polisen vara anställd av bolaget som också var banken, ägde mataffärer med mera. ”I owe my soul to the company store” var modellen. Suhonen kan slänga sig i väggen i klasstillhörighet.

Han måste dock ha snubblat över gamla SKP-dokument rätt nyligen och gått över till klass-ståndpunkt för att inte hamna fel.

Detta som ett litet preludium.

I påståendet att vi svenskar med hjärtat till vänster skall älska Sara Sjöström och hata Henrik Stenson som är det underförstådda i syftet att göra politik av två fantastiska idrottare gör Suhonen samma djupa research som i de tal som satte Juholt i så stora problem, dvs ingen alls.

Nu är jag ateist, men läser gärna bibeln och kommer genast att tänka på Predikaren 10:2, ”Den vise har sitt hjärta till höger medan dåren har sitt till vänster.”

Jag kan bjuda på en lektion

Simning är en liten sport för de som tävlar och en halvstor sport som motionsidrott. Simning är som barn och ungdomssport tillsammans med golfen en av de billigare sporterna enligt RF:s undersökningar. 

Det är dyrare med fotboll, basket, gymnastik, dans med flera och väsentligt dyrare med ishockey, ridning. 

Suhonen har inte stått på Luleå GK klockan 22:40 när kvällsskiftets grabbar från verket parkerar vid golfklubben i juni, väl medvetna om att de kan spela 18 hål i midnattssol. Han har inte gått ut på Achill med en fårbonde utan tänder för att spela på den lilla nio håls linksbanan som naturen skapat. Han har helt enkelt inte en djävla aning om vad golf är. 

Jag ordnar självfallet och med glädje lite lektioner och studiebesök om golf åt Daniel. Jag tror vi kan ha rätt trevligt ihop även om han kommer från medelklassen. Jag är inte kinkig med klasstillhörighet, känns som lika modernt som banlonpolos och Family four. 

Synnerligen märkligt

Sarah Sjöström har gjort en fantastisk prestation, slagit alla rekord och verkar därutöver vara en sund och klok person. En av Sveriges största någonsin.

Att försöka att genom s.k identitetspolitik ställa det mot vad Henrik Stenson lyckats med är inte bara dumt utifrån hur vi skapar demokrati och tillväxt utan det är rent av korkat utifrån hur vi håller ihop ett samhälle. S vänsterfalang där Suhonen är en av mullorna, dvs två steg över imaner förnekar sig dock aldrig.

Stenson har gjort något unikt i sin karriär i en sport med en global konkurrens som får skidåkning, simning med flera idrotter att framstå som försumbara.  Det är stort att vinna OS-guld i en av de 17 grenar som finns. Det är större att vinna the Open. 

Daniel får frilansintäkter genom att skriva på kultursidor och jag är så snäll och omtänksam att jag genom denna krönika ger honom möjlighet att dubbla intäkten genom att försöka såga den här texten i småbitar. Vi frilansare måste hjälpas åt.

Kan vi nu på objektiva grunder vara överens om två saker. Sarah Sjöström har presterat i världsklass medan Henrik Stenson genom att vinna The Open har nått den utomjordiska miljön. I den idrottsliga miljön är vi alla lika. Ohly och Reinfeldt håller på samma lag. Idrotten står över allt som handlar om identitet, sexuell läggning, hudfärg, ålder med mera.

Ur det perspektivet bör Daniel Suhonen undvika idrotten som område. Det går inte skapa revolution när alla människor respekterar varandra. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.