Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Dagens modell är nog ändå bäst

Hur än spelutredare Håkan Hallstedt vänder och vrider sig är det en omöjlig situation...

 

Men vänta nu, kan inte de ideella spelbolagens skattefrihet bevaras? De som ger miljarder till föreningarna. Tveksamt, förlorarna kan bli oerhört många

Dagens Industri anordnar ett spelseminarium på fredagen i Stockholm inför omregleringen av spelbranschen som förväntas ske någon gång mellan 2018 och 2022. 

Utredningen kommer någon gång mellan november och sista mars. 

Från teknik till politik

Fredagens träff tänker jag vara med på för nu börjar vi gå över från det utredningstekniska till det politiska. 

Då IOGT-NTO:s generalsekretare är med i den avslutande debatten kan vi anta att minglet efteråt är alkoholfritt. Lite trist en fredag men det är smällar man får ta.

Politiker från alla partier förväntas tala om vad de tycker. Min fråga till politikerna är enkel att formulera men svår att besvara. 

Går det bevara de ideella aktörernas skattefrihet?

Baserat på lagar och förordningar så är svaret nej. Det går inte. Då uppstår frågan om det med politiska medel går att finna ett undantag?

Svaret på den frågan är än så länge ett Nja. Det vi vet är att man kommer att försöka. Detta då bland annat socialdemokraternas spelverksamhet skulle drabbas hårt. 

Hmm, EU styr...

Förklaringen till varför det lagtekniskt inte går är att EU-lag är kristallklar utifrån vad som kom fram inför arbetet med Bosmandomen. Det är verksamhetens art, inte organisationsformen som är avgörande för eventuell skattefrihet.

Här finns ett ton med domar där de ideella har förlorat. I det ögonblick som vi får ett spellicenssystem så har vi en kommersiell marknad för spelbranschen. Och, de ideella skall ha samma skyldigheter och rättigheter som de kommersiella.

Att göra en uppdelning mellan det som är att som renodlade lotterier och det som är att se som spel skulle kunna vara en väg framåt, men min bedömning är att den inte håller.

Klart som korvspad med andra ord. Vi har ett enda exempel på när man med politiska medel lyckas gå runt det här och det är idrottens momsundantag där lagen var lika kristallklar och Alliansregeringen ändå lyckades med konststycket att bevara momsbefrielsen för föreningar. 

Alla andra frågor runt omregleringen är för idrottsrörelsen och övriga folkrörelser i praktiken ointressanta i jämförelse. 

Hur funderar sossarna?

Hur socialdemokraterna skall kunna lägga fram en proposition som riskerar partiets tiotals miljoner i spelinkomster är en stor fråga. För ett antal folkrörelser riskeras merparten av verksamheten och ett mindre antal idrottsförbund drabbas också.

20 procent i skattesats som enligt initierade rykten är Magdalena Anderssons önskemål skulle slå ut en stor del av den ideella sektorns lotterier. 5-10 procent är vad den ideella sektorn skulle klara av. 

De börsnoterade bolagen skulle då få väsentligt ökade aktievärden om skatten hamnar på den nivån och budgeten får ett hål på ett antal miljarder.

Innan jag läser utredningen eller annan dokumentation med de lagrum som påvisar en modell för hur de ideella skall undgå skatt måste vi anta att det blir skatt. 

Planerar han en uppdelning?

Som lök på laxen ryktas det att Håkan Hallstedt planerar en uppdelning där allt digitalt blir en del av en licens.

Dvs att idrottsföreningar blir sittande med bara analoga lotterier. Att separera fysisk och digital verksamhet i en lag måste ses som totalt motstridigt allt förnuft år 2016. Att det skulle skada föreningarna hårt är kristallklart. Om X år blir allt digitalt och den som står kvar med papperslotter till köpare som inte har några kontanter får inga intäkter.

Jag har relativt ensam varit dystopisk i den här frågan redan när utredningsdirektiven presenterades. Jag har inte blivit gladare.

När införs då spellicenssystemet är nästa fråga.

Då blir det Kremlologi modellen från 70-tal då statsvetare gissade vad som hände i Sovjetunions ledning genom att studera hur ledarna stod på balkonger. Dvs renodlad gissningstävling.

Vänta, väntan och åter väntan

Min gissning är då att skattefrågan försenar en proposition med 6-24 månader och att risken för ytterligare fördröjning ökar. 

Min bedömning är också att den organisation för självreglering som består av varje licensinnehavare behöver väldigt lång tid för att bli överens. Här har inget helst arbete gjorts. Parterna pratar inte ens med varandra än. De utländska spelbolagen vill ha med ett antal mycket lönsamma produkter som de svenska nuvarande anser vara för farliga. Den konflikten löses inte på en kafferast. 

Min gissning landar därför på 2020 som tidigast. Och den tidigare högoddsaren ingen omreglering har fått väsentligt sänkta odds. 

Men politikerna då, vad kommer de att säga undrar nu vän av ordning?

Ingenting av vikt. Några månader före en utredning säger ingen politiker någonting av vikt.

Bäst att det blir oförändrat

Vi bör komma ihåg att under den förra regeringen var 248 riksdagsmän från åtta partier för en omreglering. Bara Anders Borg som var emot. De kommer relativt enstämmigt att säga följande:

A: Vi måste bevara skatteintäkter.

B: Folkrörelserna får inte drabbas.

C: Farliga spel får inte tillåtas. Spelbranschen måste bära kostnader för spelmissbruket.

Att A, B och C är motstridiga brukar inte påverka politiker. 

För egen del börjar jag fundera på om det inte är bättre att behålla det befintliga systemet. Shekarabi har nog problem med sina frågor (regionfrågan, Upphandlingsfrågan, vinster i välfärden) för att bli pappa till en katastrof för civilsamhället som spelomregleringen nu ser ut att bli.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.