Kan kommunlån lösa EM i Sverige?

Önskemålet om en garanti om 3,6 miljarder är framfört, lobbingen avklarad, spelorterna utsedda, platserna för träningscamper är synade – nu återstår bara klartecknet från regeringen...Men Lars-Åke Lagrell medger att han känner att det råder uppförsbacke. EM 2016 i Sverige förefaller avlägset.

Erik Kristow är politisk sakkunnig på kulturdepartementet och den som har fått fotbollens förfrågan i knäet. Det är han som så här långt får stå till svars.

- Vi pratade med förbundet förra hösten och då var det inte tal om att skjuta till pengar, säger Erik Kristow som inte vet när ett besked kan komma.

Norrmännen önskar 6,8 miljarder

Tiden går och förbundsordförande Lars-Åke Lagrell sa tidigt att han ville ha frågan avklarad till årsskiftet. Men signalerna är inte uppmuntrande.

Tanken är att genomföra ett EM med fyra arenor i Norge och fem i Sverige. Det norska förbundet önskar för övrigt 6,8 miljarder i garanti.

- Vi har en dialog med den norska regeringen, medger Erik Kristow.

Hos två av de inblandade kommunerna i Sverige tycker man att frågan tar onödigt lång tid att besvara. Arbetet måste komma igång, anser de  kommunala företrädarna som båda tillhör opositionspartierna.

Alldeles för tyst från regeringen

- Det är alldeles för tyst från regeringens sida. Vi måste ha besked, säger Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till tidningen GP:

- Den har pratat om att stödja evenemang i Sverige och nu kan regeringen visa att den menar allvar, menar Helena Nyhus (s), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

De som är förtjusta i EM-tanken ser hur statens pengar ger bra ränta i form av arbete och skatteintäkter. Lars-Åke Lagrell menar med stöd av en undersökning att enbart statens skatteintäkter ska ge 4 miljarder kronor.  Det skulle innebära att staten skulle tjäna på affären.

En tänkbaar plan B?

I Helsingborg är en moderat, Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande, mera avvaktande:

- Det är svårt att göra de beräkningarna, men visst finns det mycket att vinna och Göteborg är en evenemangsstad. Fast vi känner stor förståelse om regeringen inte prioriterar de här 3,6 miljarderna till EM.

Nya uppgifter gör gällande att Plan B innebär att intressenterna kan tänka sig att låna en viss del av pengarna under förutsättning att regeringen täcker merparten av 3,6 miljarder.

- Det har jag inte hört nåt om från fotbollförbundet. De har varit intresserade av alla möjliga varianter. Till sist handlar det om pengar, menar Erik Kristow i GP.

Han tog sig tid att ringa till de aktuella kommunerna  för att fråga om uppgifterna stämde. 

- Jag svarade att först får väl regeringen visa att den vill vara med. Jag blev besviken på honom, det känns som om regeringen letar argument för att säga nej, anser Helena Nyhus i Göteborg.

Fria Europa (inte verifierad)

fre, 2009-12-04 08:45

1. Slöseri med skattepengar och ingenting annat.

Man måste kalla en spade för en spade. Fotbollsförbundet skall tjäna pengar på EM och staten skall betala. Om staten skall gå in med så mycket pengar borde staten få alla intäkter och överskott. Allsvenskan är 27 ligan i Europa i kvalitet. Fotbollen klarar inte av sina huliganer och tappar löpande. Nya arenor som aldrig kommer att fyllas efter EM är fullständigt slöseri. Anders E Borg borde istället lägga en tiondel av summan i garanti för Ryder Cup, få samma internationella genomslag och tillbaka pengarna sedan.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.