Tror regeringen mer på golf?

Det blev inga garantipengar till ett fotboll-EM i Sverige. Nu ska regeringen ta ett nytt beslut. Frågan är om golfens Ryder Cup är så mycket bättre att ge stöd. Här handlar det om 120 miljoner och ett förhandsbesked väntas redan före jul.

Det svenska intressebolaget Scandinavian Golf Event Management AB lämnade i augusti in en ansökan om ett statligt stöd på 15 miljoner kronor om året under åtta år, 2011-2018, alltså totalt 120 miljoner kronor, som blir en delfinansiering av kampanjen fram till ett Ryder Cup 2018, skriver golf.se

- Det handlar om en indikation på hur regeringen ställer sig till vår ansökan, och det är alltså inte frågan om ett regeringsbeslut i nuläget. Nu hoppas vi på ett besked före jul, säger Björn Algkvist, delägare i bolaget SGEM AB.

Ryder Cup är i alla fall billigare

Om ett nej till fotbollen kan gynna ett ja till golfen törs inte Björn Algkvist spekulera:

- Det vet jag inte. Man kan tolka det både positivt och negativt. Men en stor skillnad i jämförelse med fotbollens ansökan är att det handlar om betydligt mindre pengar för Ryder Cup.

- Det beror på att det inte krävs några infrastrukturförändringar, eftersom banan redan är byggd och vägarna finns.

Med banan avser han Bro Hof som blir spelplats vid ett slutligt ja.

120 statliga miljoner är en förutsättning för att fortsätta arbetet med Ryder Cup.
- Jag skulle säga att den är direkt avgörande. Det är viktigt att värdlandets regering står bakom satsningen på Ryder Cup, säger Algkvist till golf.se.

Den där regeringsförklaringen

Åter betonas vad som uttrycktes i regeringsförklaringen där Sverige skulle ett framträdande arrangörsland vid stora evenemang. Det är upp till bevis igen – även om exempelvis fotbollförbundets Lars-Åke Lagrell har svårt att förstå att det blev ett nej.

Det svenska Ryder Cup-bolaget har haft stadig kontakt med finans-, närings- och kulturdepartementen under hösten utan att man idag vill ange i vilken riktning vindarna blåser.
Den 30 april är sista dagen för en ansökan om att få arrangera den internationella stortävlingen 2018. Kontinuerligt har de inblandade parterna kontakt och i januari ska samtliga kandidatländer träffa Ryder Cup-organisationen i England.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.