SOK på inspektion i Sochi

Om 1371 dagar invigs vinterspelen i Sochi 2014. SOK har gjort en första inspektion av den blivande värdstaden och kunde konstatera att arrangörerna ligger långt framme i både planering och genomförande.

- Sochi har alla förutsättningar att arrangera spelen på ett mycket bra sätt. Deras koncept har sett bra ut på pappret men imponerar ännu mer när vi nu sett det i verkligheten, konstaterade SOK:s sportchef Peter Reinebo.

Ingen vinterstad

Sochi är inte någon "vinterstad" utan här gäller en medeltemperatur runt tre-fyra grader med en dagstemperatur på cirka tio grader. Staden ligger mycket vackert vid Svarta havet och är långsträckt där den ligger inklämd mellan Svarta havet och Kaukasusbergen.

I själva Sochi kommer Olympic Park, OS-by och mediecenter att ligga inom gångavstånd.

I Olympic Park anläggs samtliga isarenor som två hockeyhallar, en curlinghall, en hall för konståkning och short track, skridskohall samt OS-stadion för invigning, avslutning och prisceremonier. Vägg i vägg byggs en OS-by för de aktiva och ett mediecenter. Från Olympic Park tar man sig med en ny järnväg på 30 minuter upp till tävlingsområdet för snösporterna.

Blir en fotbollsarena

OS-stadion blir klar 2013 och rymmer 40 000 åskådare. Efter OS ska arenan användas till stor del av det ryska fotbollslandslaget för träning under vintermånaderna samt för det lokala fotbollslaget i den näst högsta divisionen.

Bolshoi Ice Palace blir huvudarena för ishockeyn. Den ska stå helt färdig om två år men bygget har redan kommit så långt att man räknar med att under sommaren påbörja arbetet med taket.

Vägg i vägg med Olympic park byggs OS-byn med plats för 3000 personer. Även mediecentret ligger på gångavstånd till Olympic Park. Hela området ligger vid kusten och många få som bor i OS-byn får utsikt över Svarta havet.

Publiken färdas i linbanor

I bergen blir det två tävlingsområden och två OS-byar för de aktiva samt en medieby. Alpint tillsammans med freestyle bor i Roza Khutor med direkt närhet till tävlingsområdet. 2600 personer får plats i denna by. En lite mindre by byggs för längdåkning och skidskytte i Psekhako Ridge. Här räknar man med att kunna husera 1 100 personer.

Publik och medier kommer lättast till tävlingsområden med nya moderna linbanor som snabbt tar dem till arenorna.

Arenorna är helt nya och bygget pågår för fullt för att i de allra festa fallen vara klara till 2012 då man kommer ha de första nationella tävlingarna. Säsongen 2013 ska arenorna testas i samband med olika mästerskap, världscup och för-OS-tävlingar.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Norske skidlegendaren Vegard Ulvang vill ändra avslutningen på Tour de ski. Den som kommer först i mål efter klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis har vunnit. Så har det alltid varit. Nu vill Ulvang ändra på det.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns ingen kartläggning över landets mest framträdande sponsorföretag. Men en sak är klar. Bauhaus är om inte etta så i alla fall bland de absolut främsta sponsorerna utöver spelbolag.

Byggvaruföretaget med marknadschefen Johan Saxne i spetsen  samlar på idrottsförbund. Senaste tillskottet  är Svenska Fotbollförbundet

Idrottens Affärer har gjort en kartläggning av vilka förbud och utövare som Bauhaus har skrivit sponsoravtal med. Listan blir lång och omfattar åtskilliga namn och förbund.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!