SOK på inspektion i Sochi

Om 1371 dagar invigs vinterspelen i Sochi 2014. SOK har gjort en första inspektion av den blivande värdstaden och kunde konstatera att arrangörerna ligger långt framme i både planering och genomförande.

- Sochi har alla förutsättningar att arrangera spelen på ett mycket bra sätt. Deras koncept har sett bra ut på pappret men imponerar ännu mer när vi nu sett det i verkligheten, konstaterade SOK:s sportchef Peter Reinebo.

Ingen vinterstad

Sochi är inte någon "vinterstad" utan här gäller en medeltemperatur runt tre-fyra grader med en dagstemperatur på cirka tio grader. Staden ligger mycket vackert vid Svarta havet och är långsträckt där den ligger inklämd mellan Svarta havet och Kaukasusbergen.

I själva Sochi kommer Olympic Park, OS-by och mediecenter att ligga inom gångavstånd.

I Olympic Park anläggs samtliga isarenor som två hockeyhallar, en curlinghall, en hall för konståkning och short track, skridskohall samt OS-stadion för invigning, avslutning och prisceremonier. Vägg i vägg byggs en OS-by för de aktiva och ett mediecenter. Från Olympic Park tar man sig med en ny järnväg på 30 minuter upp till tävlingsområdet för snösporterna.

Blir en fotbollsarena

OS-stadion blir klar 2013 och rymmer 40 000 åskådare. Efter OS ska arenan användas till stor del av det ryska fotbollslandslaget för träning under vintermånaderna samt för det lokala fotbollslaget i den näst högsta divisionen.

Bolshoi Ice Palace blir huvudarena för ishockeyn. Den ska stå helt färdig om två år men bygget har redan kommit så långt att man räknar med att under sommaren påbörja arbetet med taket.

Vägg i vägg med Olympic park byggs OS-byn med plats för 3000 personer. Även mediecentret ligger på gångavstånd till Olympic Park. Hela området ligger vid kusten och många få som bor i OS-byn får utsikt över Svarta havet.

Publiken färdas i linbanor

I bergen blir det två tävlingsområden och två OS-byar för de aktiva samt en medieby. Alpint tillsammans med freestyle bor i Roza Khutor med direkt närhet till tävlingsområdet. 2600 personer får plats i denna by. En lite mindre by byggs för längdåkning och skidskytte i Psekhako Ridge. Här räknar man med att kunna husera 1 100 personer.

Publik och medier kommer lättast till tävlingsområden med nya moderna linbanor som snabbt tar dem till arenorna.

Arenorna är helt nya och bygget pågår för fullt för att i de allra festa fallen vara klara till 2012 då man kommer ha de första nationella tävlingarna. Säsongen 2013 ska arenorna testas i samband med olika mästerskap, världscup och för-OS-tävlingar.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.