Sverige tappar stora evenemang

Tiden med stora internationella idrottsarrangemang i Sverige kan vara förbi. Regeringen ställer sig kallsinnig till stöd och vid den internationella idrottskonferensen Sportaccord i Dubai rapporteras om hur länderna i Asien upplåter stora resurser för att ta hem stora idrottsevent.

Det blev inga statliga pengar vare sig till EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner).

Konkurrensen tilltar

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth menade att det inte var långt ifrån självklart att pengarna ska användas på det viset.

- Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt - men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur.

Nu kommer rapporter om hur konkurrensen tilltar i snabbt växande takt.

Det finns en påtaglig trend att Asien, Sydamerika och mellanöstern värvar fler events och det innebar att konkurrensen om prestigefulla eventen ökar markant när fler länder och städer har förutsättningar och ambitioner att vara värdar för fler idrottsevent.

Han tycker motsatsen

- Sverige tappar i medaljligan och borde i relation till BNP kunna vara värdar för fler internationella events, menar Pehr Palm, vd Event in Skåne.

- Internationella sportevent stärker Sverigebilden, skapar samhälleliga effekter och genererar turistintäkter till landet.

Pehr Palm anser att RF och Visit Sweden bör engagera sig för att tillsammans göra en enad insats tillsammans med specialförbund.

I Dubai såg Pehr Palm och ytterligare svenskar som bl a Gunilla Lindberg från IOK, ett antal specialförbund, Event in Skåne, Göteborg & Co, Stockholm Visitors Board, IEC och Globen hur Danmark intåg en framträdande position.

Danmark var en av huvudsponsorerna på Sportaccord. Även Finland hade en monter for att visa upp sig för att kunna värva fler event i framtiden.

Nya internationella evenemang

Sportaccord är konferensen där världens beslutsfattare inom idrott träffas för att utveckla och diskutera framtidens agenda för internationella idrottstävlingar.

Nya event som presenterades var bl a Asian Combat Games och World Beach Games inklusive stora arrangemang i fotboll, volleyboll och handboll. Infostrada presenterade staden Melbourne som vinnare i sitt Worldsport-index baserat på 75 sporter och 20 000 events.

Presidenten för FIFA Sepp Blatter talade på konferensen under rubriken Changing geography of sport.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.